Με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω ότι τα .GR domains (και τα .NET.GR, COM.GR κτλ.) αλλάζουν, ανανεώνονται και θα έλεγα εκσυχρονίζονται! Η ΕΕΤΤ επιτέλους κάνει ένα μεγάλο βήμα και περνάει σε νέο επίπεδο, μετατρέποντας την .GR σε μια εύχρηστη, πολύτιμη και αποτελεσματική κατάληξη εντός και εκτός Ελλάδας.
Τι αλλάζει στα .GR domains:
1. Multiyear .GR: Απεριόριστα έτη κατοχύρωσης
Πλέον μπορείτε να κατοχυρώνετε .GR domains για όσα χρόνια θέλετε! Το όριο των 2 ετών καταργείται και μπορείτε να κατοχυρώσετε ένα .GR για απεριόριστες διετίες. Συγκεκριμένα στο Papaki.gr αυτή τη στιγμή τρέχει και προσφορά για .GR domains μόνο με 14,90€ ανά διετία, για κατοχυρώσεις από 4 έτη και πάνω. Ρίξτε μια ματιά στις προσφορές.
2. Τέλος στα βασικά κριτήρια απόρριψης .GR domains από ΕΕΤΤ!
Χρόνια δικαιολογημένων παραπόνων από πελάτες και καταχωρητές, επιτέλους εισακούονται και βρίσκεται λύση στο πρόβλημα των απορρίψεων από την ΕΕΤΤ.
Προσωπικά πιστεύω ότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, μιας και τα περισσότερα κριτήρια ήταν ανούσια. Έτσι πλέον δεν απαιτείται να περάσει από έγκριση της ΕΕΤΤ domain που έχει μέσα:
– Internet ορολογία,
– Λέξεις που προσβάλουν τα δημόσια και χρηστά ήθη, πχ. εδώ θα αφήσω τη φαντασία σας να οργιάζει,
– Προφανής κακοπιστία, πχ. coca-cola.gr (αφήστε την coca cola να το αντιμετωπίσει βρε παιδί μου)
– Στοιχεία από τα οποία δεν προκύπτει η ταυτότητα του καταχωρούμενου, όταν τα στοιχεία ιδιοκτήτη φαίνεται ότι δεν είναι σωστά η αληθή.
Όσοι έχουν κατοχυρώσει ήδη .GR domain γνωρίζουν ότι με την παλιά διαδικασία για να είναι 100% σίγουροι ότι το .GR domain ήταν δικό τους και να ξεκινήσουν να επενδύουν πάνω του, θα έπρεπε να περιμένουν την έκτακτη συνέλευση της ΕΕΤΤ που γινόταν περίπου 1 φορά στις 30 με 40 ημέρες. Πλέον, αυτή τη διαδικασία την προσπερνάμε, για πολλές περιπτώσεις domain names! Και είμαστε χαρούμενοι για αυτό!
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείτε ανοιχτά να κατοχυρώνετε ότι σας έρθει στο μυαλό, στην ουσία, η ευθύνη μεταφέρεται στον ίδιο τον πελάτη και με καταγγελία ή μετά από έκτακτο έλεγχο της ΕΕΤΤ μπορεί να ακυρωθεί η αίτηση κατοχύρωσης. Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η διαδικασία κατοχύρωσης γίνεται πιο απλή και ευέλικτη!
Τέλος, από έγκριση θα περνούν, πλέον, μόνο domain names που αποτελούν σημεία μεγάλης συμβολικής σημασίας, πχ. χριστιανικά σύμβολα, που είναι ή περιλαμβάνουν γεωγραφικούς όρους σύμφωνα με τη λίστα του Καλλικράτη παρακαλώ και τέλος, από έγκριση θα περνούν και domains με όρους χωρών, που περιλαμβάνονται στη λίστα ISO 3166-1 alpha 3 του οργανισμού ISO, καθώς και τα GOV.GR domains.
Κυρίως μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι δεν απαιτείται πλέον οι κατοχυρώσεις domains με internet ορολογίες να περνάνε από έλεγχο της ΕΕΤΤ. Αυτό σημαίνει ότι πολλά ενδιαφέροντα domains θα είναι διαθέσιμα προς κατοχύρωση, ενώ όσα είχαν δεσμευθεί από την ΕΕΤΤ, μάλλον θα βγουν σε δημοπρασία ή θα αποδεσμευτούν συγκεκριμμένη ημέρα και ώρα, μετά από ενημέρωση από την ΕΕΤΤ! Προς απόρριψη θα οδηγούνται αυτόματα αιτήσεις domains με όρους που περιλαμβάνονται σε λίστες της ΕΕΤΤ και η κατοχύρωση τους είχε απαγορευτεί εδώ και καιρό.
3. Αλλαγή καταχωρητή, χωρίς έγκριση!
Έτσι, δεν θα χρειάζεται πλέον να περιμένετε τον προηγούμενο καταχωρητή να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση αλλαγής, ή να περιμένετε να περάσουν οι 7 ημέρες για να γίνει αυτόματα η έγκριση αλλαγής καταχωρητή! Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε από τον ένα καταχωρητή στον άλλον τα domains σας, ή να τα συγκεντρώσετε άμεσα σε ένα λογαριασμό!
4. Τα COM.GR, .NET.GR, EDU.GR και .ORG.GR δεν χρειάζονται πια περιγραφή!
Πολλές ήταν στο παρελθόν οι ακυρώσεις λόγω λανθασμένης περιγραφής. Πλέον, τα COM.GR, .NET.GR, EDU.GR και .ORG.GR δεν απαιτούν περιγραφή για την κατοχύρωση τους, αλλά συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός για την ιδιότητα του ιδιοκτήτη.
Οι παραπάνω αλλαγές θα ξεκινήσουν να ισχύουν από 30 Οκτωβρίου 2011. Για τις κατοχυρώσεις που θα γίνουν στα πλαίσια της προσφοράς με 14,90€ στο Papaki, οι νέες ημερομηνίες λήξης πέραν των 2 ετών, θα περαστούν αυτόματα μέσα στο Νοέμβρη, μόλις ολοκληρωθεί η αλλαγή από την ΕΕΤΤ. Αναλυτικά οι αλλαγές στην επίσημη σελίδα της ΕΕΤΤ.
Πιστεύετε ότι οι παραπάνω αλλαγές θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των .GR domains; Έχετε περισσότερες απορίες; Αφήστε τα σχόλια σας παρακάτω!
Μπες στη συζήτηση