18 μήνες μετά την 1η ανακοίνωση της ICANN, πάνω από 500 εταιρίες και οργανισμοί, έκαναν αιτήσεις για πάνω από 2000 νέες καταλήξεις domains names, πληρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια! Η επίσημη λίστα ανακοινώθηκε από την ICANN στις 13 Ιουνίου και μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Μερικές αιτήσεις που ξεχωρίζουν είναι από εταιρίες γνωστές στον tech κόσμο, όπως πχ. Google, Apple, Amazon, ενώ για πολλά TLDs έχει γίνει αίτηση από περισσότερες από 1 εταιρίες. Για παράδειγμα, για τα .app, .inc και .home έστειλαν αιτήσεις πάνω από 10 εταιρίες για το καθένα και είναι φανερό ότι δεν θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι στο τέλος!
Συνολικά η ICANN έχει εισπράξει μέχρι τώρα $350 εκατομμύρια, ενώ ήδη 150 εταιρίες ακύρωσαν τις αιτήσεις τους παίρνοντας τα χρήματα τους πίσω, συνολικά $3.5 εκατομμύρια.
Η ICANN έχει ανακοινώσει από την πλευρά της ότι η διαδικασία επιλογής θα περάσει από πολλαπλά στάδια, ώστε να αποφασιστεί ποιος τελικά θα πάρει τι!
Ορισμένα από τα κριτήρια επιλογής αφορούν την ομοιότητα που μπορεί να έχουν ορισμένα TLDs, το κατά πόσο πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις, αν τα ονόματα αφορούν γεωγραφικές περιοχές ή όχι και αν οι εταιρία που έχει κάνει την αίτητη έχει τους απαραίτητους οικονομικούς και τεχνολογικούς πόρους για να λειτουργήσει ως μητρώο domain names.
Ποιες οι επιπτώσεις στα .COM, .NET, .CO, κ.α.;
Πολλοί πιστεύουν ότι το άνοιγμα αυτό στα domains TLDs παγκοσμίως θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα ήδη καθιερωμένα domains, όπως είναι τα .COM. Η κατάληξη .COM θεωρείται ο βασιλιάς των καταλήξεων παγκοσμίως, με τον ίδιο τρόπο που τα .GR θεωρούνται η πρώτη επιλογή στην Ελλάδα.
Μάλιστα, έχει πραγματοποιηθεί ολόκληρη έρευνα από τη Microsoft η οποία παρατηρεί και αναλύει ένα νέο φαινόμενο στην web αναζήτηση, με τίτλο domains bias. Ως domain bias χαρακτηρίζεται η τάση του χρήστη να πιστεύει ότι μια σελίδα στα αποτελέσματα αναζήτησής του είναι σημαντικότερη από τις άλλες, μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από συγκεκριμένο domain. Η έρευνα αυτή έχει πολύ ενδιαφέρον, στηρίζεται σε διάφορα πειράματα και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Από την άλλη, η «απελευθέρωση» των domain names θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες online και θα δώσει στις επιχειρήσεις νέες προοπτικές διαχείρισης και προώθησης της online παρουσίας τους.
Το internet θα αλλάξει για πάντα;
Αν συμφωνούν όλοι σε κάτι, αυτό είναι ότι το Internet θα αλλάξει μια για πάντα και θα περάσουμε από ένα γενικευμένο ή αλλιώς “generic” internet, σε ένα πολύ πιο στοχευμένο και εμπορικό, όπου οι χρήστες θα αγοράζουν παπούτσια από πχ. nike.zappos, βιβλία από πχ. hungergames.amazon ενώ μεγάλες εταιρίες θα μπορούν να κινηθούν τοπικά, πχ. adidas.athens ή apple.london!
Τα νέα αυτά TLDs αναμένεται να κυκλοφορήσουν μετά από 7 με 12 μήνες! Εσείς θα κατοχυρώνατε ένα .google, .apple ή .youtube domain;
Μπες στη συζήτηση