Θέλεις να φτιάξεις το δικό σου site και δεν ξέρεις πώς; Ήξερες ότι αυτή τη στιγμή online υπάρχουν τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια websites στον κόσμο και αυξάνονται με αμείωτο ρυθμό; Η ανάγκη για τη δημιουργία site συνεχώς αυξάνεται, αλλά δεν έχουν όλοι οι χρήστες εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις γι αυτό. Ανάλογα, λοιπόν, με την εμπειρία και τις γνώσεις σου, υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξεις ένα λειτουργικό και ταυτόχρονα ελκυστικό website. Ωστόσο, ο ευκολότερος είναι μέσω ενός website builder.
Πώς να φτιάξεις ένα website
Ας δούμε με τη σειρά όλες τις διαθέσιμες επιλογές για τη δημιουργία ενός site και να σου παρουσιάσουμε τα πλεονεκτήματα ενός website builder.
1. Hard-core devs: Website από το μηδέν
Η 1η κατηγορία αφορά χρήστες – developers που αναπτύσσουν τον δικό τους κώδικα ή τη δική τους δυναμική πλατφόρμα από την αρχή. Αυτοί οι χρήστες συνήθως είναι επαγγελματίες προγραμματιστές που δημιουργούν sites, συχνά για πελάτες τους.
Οι προγραμματιστές «γράφουν» τον κώδικα ξεκινώντας τη δημιουργία του site από το μηδέν. Είναι υπεύθυνοι για αλλαγές και βελτιώσεις στην ιστοσελίδα τις οποίες πραγματοποιούν οι ίδιοι και αναπτύσσουν εφαρμογές. Για την υλοποίηση ενός site απαιτείται χρόνος.
2. Δημιουργία site σε έτοιμη πλατφόρμα
Σε αυτήν την κατηγορία, οι χρήστες και πάλι θα πρέπει να έχουν αρκετές γνώσεις. Συνήθως είναι επαγγελματίες με βαθιά γνώση κώδικα που κάνουν τροποποιήσεις και παρεμβάσεις πάνω σε μια έτοιμη πλατφόρμα. Αυτή είναι και η διαφορά από την 1η κατηγορία, ότι δηλαδή η πλατφόρμα είναι έτοιμη. Μπορούν όμως και ενσωματώνουν εφαρμογές, δυνατότητες και γραφικά, συχνά ξεφεύγοντας εντελώς από το αρχικό template.
Με απλά λόγια, δημιουργούν πάνω σε έναν έτοιμο καμβά/πλατφόρμα, που μπορεί να είναι σε Joomla, Drupal, WordPress και κάνουν βελτιστοποιήσεις. Η διαχείριση, ωστόσο, από τους απλούς χρήστες γίνεται μέσα από ένα οπτικό περιβάλλον διαχείρισης.
Αν έννοιες όπως JavaScript, Source, FTP, phpMyAdmin, Plesk σε δυσκολεύουν, τότε ή πρέπει να ρίξεις πολύ πολύ διάβασμα ή απλά να περάσεις με χαρά στην επόμενη κατηγορία.
3. Website Builder & απλοί χρήστες που επιθυμούν ένα all-in-one website… χθες!
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι χρήστες που θέλουν άμεσα, χωρίς μεγάλο κόστος ή κόπο ή γνώσεις κώδικα, να δημιουργήσουν ένα site για την επιχείρησή τους.
Γίνεται; Φυσικά και γίνεται, με ένα Website builder.
Τι ακριβώς είναι ένας website builder;
Οι website builders, λοιπόν, είναι ουσιαστικά προγράμματα δημιουργίας ιστοτόπων (website builder software) που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν αρχάριοι. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος λογισμικού που σου επιτρέπει να στήσεις και να σχεδιάσεις (χωρίς τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία designer ή κάποιου design software) μια ιστοσελίδα χωρίς να χρειάζεται να έχεις γνώσεις προγραμματισμού και γραφής κώδικα.
Επίσης, να σου πούμε πως υπάρχουν οι online και οι offline website builders. Οι πρώτοι απαιτούν να είσαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και τους χρησιμοποιείς μέσω του περιηγητή σου (browser). Οι δεύτεροι δεν απαιτούν σύνδεση στο Internet, αλλά χρειάζονται απλά «κατέβασμα» (download) και εγκατάσταση στον υπολογιστή σου.
Γιατί να φτιάξεις site με ένα website builder;
Γιατί δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις web design, καθώς όλα γίνονται πανεύκολα με drag & drop. Κάνεις κλικ πάνω σε ένα χαρακτηριστικό (ή αλλιώς widget), κρατάς πατημένο το κλικ και το «σέρνεις» στο σημείο μέσα στη σελίδα που θες να εμφανίζεται και αφήνεις το κλικ. Τα τάααααν!
Το όλο νόημα είναι να μη χρειαστεί να ξεκινήσεις το site σου από το μηδέν. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν τα έτοιμα website templates. Επιλέγεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο, με ένα κλικ το περνάς στη σελίδα σου, και αμέσως αρχίζεις και αντικαθιστάς κείμενα και εικόνες με τις δικές σου. Όλο το στήσιμο είναι εκεί, ενώ όλα τα διαθέσιμα templates είναι super design-άτα με ελκυστικά χρώματα και layout. Φυσικά, ένας καλός builder σου επιτρέπει να κάνεις πολλές αλλαγές σε fonts, χρώματα, header, footer κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση έχεις πολλές επιλογές.
Οι website builders αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα site με ευκολία, ταχύτητα και χωρίς να έχεις την παραμικρή ιδέα από προγραμματισμό. Αν το σκέφτεσαι ακόμη, ρίξε μια ματιά στο σχετικό άρθρο μας για τους λόγους να χρησιμοποιήσεις website builder.
Τα χαρακτηριστικά ενός καλού website builder
Πώς θα επιλέξεις όμως ένα καλό website builder; Είναι σημαντικό να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα σε διευκολύνουν να φτιάξεις την ιδανική ιστοσελίδα για σένα.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε αμέσως ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά.
1. Ευκολία στη χρήση
Η δημοφιλία των builders οφείλεται κυρίως στην εκπληκτική ευκολία στη χρήση τους. Το γνωστό χαρακτηριστικό του drag & drop, αλλά και το εξαιρετικά φιλικό interface των περισσότερων σχετικών εφαρμογών, κάνει τη χρήση τους απλούστατη και διασκεδαστική.
Ο πλήρης έλεγχος που έχεις για να κάνεις προσθήκες, αφαιρέσεις, διορθώσεις, παρεμβάσεις, αλλαγές στα διάφορα στοιχεία είναι σημαντικός και σου προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες ώστε να κάνεις το site σου σχεδόν… custom.
2. Δυνατότητα επεξεργασίας επιλεγμένου template
Όσο εύκολο κι αν είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα στη χρήση, η διαδικασία θα σε δυσκολέψει αν το template δεν είναι ποιοτικό. Πρέπει να είναι μοντέρνο, ξεκάθαρο, προσαρμοζόμενο σε διαφορετικές συσκευές κ.λπ. Η ποιότητα του αρχικού template θα σου δώσει τη δυνατότητα να το επεξεργαστείς αποτελεσματικά και να το διαμορφώσεις κατάλληλα.
Θα είναι ουσιαστικά η βάση σου, πάνω στην οποία θα μπορείς εσύ στη συνέχεια να παρέμβεις, ώστε να δώσεις την εμφάνιση που θέλεις στο site σου.
3. Επιλογές για SEO
Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) παίζει πλέον τεράστιο ρόλο για κάθε site.
Αυτό σημαίνει ότι καλό θα είναι να διαλέξεις κάποιον website builder εξοπλισμένο με εργαλεία SEO, τα οποία θα σου δώσουν ορισμένα εξαιρετικά πλεονεκτήματα:
- Αύξηση ορατότητας του site
- Αύξηση αναγνωσιμότητας
- Βελτίωση της συνολικής digital marketing στρατηγικής σου
4. Χαρακτηριστικά ασφαλείας
Από τα βασικότερα στοιχεία ενός καλού builder είναι να έχει υψηλά επίπεδα ασφαλείας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι εξοπλισμένος με δυνατότητες όπως αυτόματη αποθήκευση (autosave), δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backups), αλλά και ένα πιστοποιητικό ασφαλείας SSL, το οποίο θα θωρακίσει το domain σου (για το domain αλλά και για πολλά άλλα, μπορείς να δεις τις σχετικές προσφορές στο Papaki).
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα σου προσφέρουν ηρεμία, καθώς η προστασία απέναντι σε τυχόν λάθη ή αστοχίες θα είναι δεδομένη.
5. Καλή εξυπηρέτηση πελατών
Αν σκοπεύεις να πουλάς προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω του site σου, θα πρέπει να κρατάς τους πελάτες σου ευχαριστημένους.
Αυτό μπορεί να γίνει αν επιλέξεις έναν web builder που θα προσφέρει 24ωρη εξυπηρέτηση. Έτσι, οι πελάτες θα μπορούν να λύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει ανά πάσα στιγμή, μέσω email, chat ή τηλεφώνου.
6. Επαγγελματικά layouts
Μπορεί το template να σου δίνει τη δυνατότητα να πατήσεις κάπου για να κάνεις μια καλή αρχή, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να θέλεις να προσθέσεις κι άλλες σελίδες στο site σου.
Γι’ αυτό, οι καλοί builders περιλαμβάνουν έτοιμα επαγγελματικά προσχέδια διάταξης σελίδας (layouts). Αυτά σου επιτρέπουν να κάνεις κάθε πιθανό συνδυασμό και να ορίσεις πώς θα φαίνεται το κείμενο (π.χ. χωρισμένο σε μία, δύο ή παραπάνω στήλες), πού θα μπουν οι εικόνες ή τα βίντεο κ.λπ.
Γενικά, θα έχεις πολλές επιλογές όσον αφορά τη διάταξη του περιεχομένου.
7. Συμβατότητα με διαφορετικές συσκευές
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι και το χαρακτηριστικό της συμβατότητας του site με διαφορετικές συσκευές.
Για να εξασφαλίσεις ότι το περιεχόμενό σου θα εμφανίζεται χωρίς προβλήματα είτε σε υπολογιστή, είτε σε τάμπλετ, είτε σε κινητό, θα χρειαστεί να διαλέξεις έναν κατάλληλο και σύγχρονο website builder.
Εν κατακλείδι
Όπως καταλαβαίνεις, ένας website builder σου δίνει τεράστιες δυνατότητες, ώστε να φτιάξεις εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά και με μικρό κόστος το site που πάντα ονειρευόσουν.
Αν, λοιπόν, θέλεις να αποκτήσεις κι εσύ τη δική σου γωνιά στο διαδίκτυο, τότε μην καθυστερείς άλλο.
Δες τώρα τα πακέτα για το website builder tool του Papaki (που περιλαμβάνει και το web hosting) και διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο!
Μπες στη συζήτηση