Ο Δείκτης Ποιότητας Ads (Quality Score) είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για να καταλάβεις την ποιότητα των διαφημίσεών σου.
Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να συζητήσουμε για αυτόν τον περιβόητο Δείκτη Ποιότητας και πώς θα τον βελτιώσουμε ακολουθώντας 3 χρήσιμες συμβουλές!
Πριν απ’ οτιδήποτε άλλο, όμως, πάμε να δούμε τι είναι αυτός ο δείκτης.
Τι είναι και πώς προσδιορίζεται ο Δείκτης Ποιότητας Ads;
Επειδή είναι προτιμότερο να μιλάμε με παραδείγματα, ας υποθέσουμε ότι ο χρήστης Γιώργος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα mountain ποδήλατο και πληκτρολογεί στο Google “αγορά ποδήλατο mountain”.
Εμφανίζεται η σελίδα αποτελεσμάτων και μαζί η διαφήμιση από το e–shop ποδηλάτων σου, καθώς είχες καταχωρήσει το ίδιο keyword στην καμπάνια σου.
Το διαφημιστικό κείμενο είναι αρκετά δελεαστικό, ενώ έχει βοηθήσει και η προσφορά που προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον του. Αμέσως ο Γιώργος κάνει κλικ στη διαφήμιση.
Οδηγείται, λοιπόν, στη σελίδα προορισμού, όπου εμφανίζονται φωτογραφίες mountain ποδηλάτων προς πώληση. Η εμπειρία του Γιώργου ήταν θετική, γιατί βρήκε ακριβώς αυτό που έψαχνε!
Τι είναι ο Δείκτης Ποιότητας Ads;
Ο Δείκτης Ποιότητας στο Google Ads (το οποίο παλαιότερα λεγόταν Google AdWords) αποτελεί ουσιαστικά ένα εργαλείο ή σύστημα αξιολόγησης που έχει δημιουργήσει η Google για την εκτίμηση της ποιότητας ή επιτυχίας των διαφημίσεων.
Η βαθμολογία που μπορεί να πάρει αυτός ο δείκτης είναι από το 1 έως το 10. Στην πραγματικότητα, είναι μια σύγκριση της αποτελεσματικότητας των δικών σου διαφημίσεων έναντι εκείνων των ανταγωνιστών σου.
Ένας υψηλός Δείκτης Ποιότητας Google Ads σημαίνει πως η διαφήμισή σου και η σελίδα προορισμού (landing page) είναι πιο σχετικές και χρήσιμες για τους χρήστες που κάνουν αναζητήσεις με τις δικές σου λέξεις-κλειδιά, σε σύγκριση με τις διαφημίσεις των ανταγωνιστών σου.
Δείκτης Ποιότητας: Παράγοντες που τον επηρεάζουν
Όπως συμβαίνει με κάθε μορφή διαφήμισης, παραδοσιακή ή σύγχρονη, έτσι και στο Google Ads η σχετικότητα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.
- Πόσο σχετικά είναι τα keywords που έχεις επιλέξει με τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες στην αναζήτησή τους;
- Εμφανίστηκε η διαφήμισή σου, αλλά το διαφημιστικό κείμενο είναι σχετικό με αυτό που αναζητά ο χρήστης; Προσελκύει το ενδιαφέρον του;
- Και, τελικά, αφού ο χρήστης κάνει κλικ στην online διαφήμισή σου, σε ποια σελίδα τον οδηγείς; Μήπως στη… homepage σου;
Πάμε, λοιπόν, τώρα να δούμε λίγο αναλυτικότερα από ποιους παράγοντες επηρεάζεται ο Δείκτης Ποιότητας.
Σχετικότητα διαφήμισης (Ad Relevance)
Το πόσο σχετική ή συναφής είναι η διαφήμισή σου με αυτό που ψάχνει ο χρήστης κάθε φορά είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Κι αυτό γιατί παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του δείκτη ποιότητας (quality score factors).
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό το πόσο σημαντική είναι η σχετικότητα διαφήμισης (ad relevance) στα Google Ads.
Αν κάποιος χρήστης αναζητά «παπούτσια για τρέξιμο». Πόσο πιθανό πιστεύεις ότι θα ήταν να ανοίξει τη δική σου διαφήμιση, η οποία δε θα προωθούσε αθλητικά παπούτσια, αλλά πιο επίσημα υποδήματα;
Σωστά υποθέτεις: μάλλον δε θα άνοιγε καν τη διαφήμιση.
Όπως καταλαβαίνεις, οι διαφημίσεις σου πρέπει πάντα να είναι σχετικές με τις αναζητήσεις των χρηστών, ώστε να είναι πιθανότερο να τις ανοίξουν και να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια (π.χ. αγορά).
Σε διαφορετική περίπτωση, μικρή σχετικότητα σημαίνει χαμηλό δείκτη ποιότητας Google Ads, δηλαδή λιγότερα κλικ στις διαφημίσεις σου, και άρα λιγότερες πωλήσεις και κέρδη.
Click-Through Rate (CTR)
Ένας ακόμα παράγοντας που καθορίζει τον δείκτη ποιότητας είναι η αναμενόμενη αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων μιας διαφήμισης, το γνωστό και ως Click–Through Rate (CTR).
Για να το εξηγήσουμε λίγο, το CTR περιγράφει την πιθανότητα να ανοίξει κάποιος χρήστης τη διαφήμισή σου (δηλαδή να κάνει κλικ), όταν αυτή εμφανιστεί στην οθόνη του.
Όσο μεγαλύτερο είναι το CTR σου, τόσο πιο υψηλός ο δείκτης, τόσο πιο ποιοτική η διαφήμισή σου και τόσο λιγότερο χρήματα θα χρειάζεται να δίνεις για αυτή τη διαφήμιση!
Εμπειρία της σελίδας προορισμού (Landing Page experience)
Όταν η Google μετράει την εμπειρία από τη σελίδα προορισμού σου, στην ουσία μετράει το πόσο σχετική αλλά και χρήσιμη είναι αυτή η σελίδα για τον χρήστη που θα οδηγηθεί σε αυτή, αφού κλικάρει στη διαφήμισή σου.
Σε περίπτωση που δε γνωρίζεις τι είναι η σελίδα προορισμού (landing page), πρόκειται για εκείνη τη σελίδα του site σου στην οποία θα πρέπει να στείλεις όσους χρήστες θα ανοίξουν τη διαφήμισή σου. Σε αυτή προφανώς θα υπάρχει το σχετικό προϊόν που στοχεύεις.
Αν η σελίδα αυτή είναι ξεκάθαρη, χρήσιμη και σχετική με ό,τι ψάχνει ο χρήστης, τότε ο δείκτης ποιότητας θα είναι υψηλός.
Μόλις σου παρουσιάσαμε τους 3 βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τον Δείκτη Ποιότητας. Όμως, τι είναι αυτό που τον κάνει τόσο περιβόητο τελικά;
Γιατί είναι τόσο σημαντικός;
Η Google χρησιμοποιεί τον Δείκτη Ποιότητας Ads για να αξιολογήσει τη διαφημιστική σου καμπάνια και, όπως συζητήσαμε παραπάνω, το βασικότερο κριτήριο για έναν υψηλό δείκτη είναι η σχετικότητα. Η κλίμακα αξιολόγησης κυμαίνεται από το 1 έως το 10.
Μπορείς να το φανταστείς σαν μία διαδικασία εξετάσεων, όπου ο διαφημιζόμενος, προσπαθεί να κερδίσει την καλύτερη θέση (ad rank) στη χαμηλότερη τιμή (low bid). Δηλαδή, να κερδίσει την υψηλότερη κατάταξη διαφήμισης Google Ads ανάμεσα στους ανταγωνιστές. Επομένως, θα πρέπει να σχεδιάσει διαφημίσεις όσο το δυνατόν πιο σχετικές με τις αναζητήσεις των χρηστών.
Η Google επιβραβεύει τις σχετικές διαφημίσεις και τις εμφανίζει σε υψηλότερη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Συνεπώς, ενδέχεται να λάβουν περισσότερα κλικ βελτιώνοντας – παράλληλα – και την απόδοση επένδυσης (ROI).
Και όλα αυτά με χαμηλό κόστος ανά κλικ (Cost Per Click ή CPC). Κι αυτό διότι όταν η λέξη-κλειδί έχει υψηλό δείκτη ποιότητας, πληρώνεις λιγότερα κάθε φορά που ο χρήστης κάνει κλικ στη διαφήμιση!
Οπότε, όταν θέλεις να σχεδιάσεις μια νέα διαφημιστική καμπάνια ή να βελτιστοποιήσεις την ήδη υπάρχουσα, φρόντισε να έχεις κατά νου το ακόλουθο σχήμα:
Πού εμφανίζεται ο Δείκτης Ποιότητας στα Google Ads;
Είδαμε, λοιπόν, τι είναι ακριβώς, ποιοι παράγοντες τον επηρεάζουν, αλλά και πόσο σημαντικός είναι ο Δείκτης Ποιότητας.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα για το οποίο μπορεί να αναρωτιέσαι, όμως, είναι και το πού μπορείτε να βρεις τον δείκτη ποιότητας στα Google Ads.
Ο πιο σύντομος τρόπος για να ελέγξεις τον Δείκτη Ποιότητας για κάθε λέξη-κλειδί είναι ο εξής:
- Αρχικά, συνδέσου στον Google Ads λογαριασμό σου,
- Στη συνέχεια, κάνε κλικ στην καρτέλα «Λέξεις-Κλειδιά» στο μενού στα αριστερά
- Θα βρεις τη Στήλη στα δεξιά
3 χρήσιμα tips για το πώς να βελτιώσετε τον Δείκτη Ποιότητας στα Google Ads
Πλέον, καταλαβαίνεις πλήρως το πόσο σημαντικός είναι ο δείκτης ποιότητας για τις διαφημίσεις σου. Για να εξασφαλίσεις ή και να αυξήσεις την επιτυχία των διαφημιστικών εκστρατειών σου, λοιπόν, πρέπει να έχεις υψηλό δείκτη ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να μάθεις πώς να τον βελτιώσεις.
Πάμε να δούμε 3 τρόπους για το πώς να βελτιώσεις τον Δείκτη Ποιότητας Google Ads!
1. Αξιοποίησε τη δύναμη των keywords
Κάνε καλή έρευνα keywords (keyword research) και εντόπισε τις λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται περισσότερο με το προϊόν ή την υπηρεσία που θέλεις να διαφημίσεις.
Σκέψου να χρησιμοποιήσεις το όνομα του προϊόντος που διαφημίζεις ή ακόμη και την επωνυμία της επιχείρησής σου, εάν πρόκειται για αναγνωρίσιμο brand.
Σκέψου έξυπνα και με τον σύντομο οδηγό για να οργανώσεις τον Google Ads λογαριασμό σου ανά χείρας, απόφυγε τα γενικά keywords και εστίασε σε πιο συγκεκριμένες έννοιες και χαρακτηρισμούς.
Επιπλέον, φρόντισε να αξιοποιήσεις τα αρνητικά keywords, τα οποία σου επιτρέπουν να στοχεύσεις πιο αποτελεσματικά το κοινό σου, αποτρέποντας την εμφάνιση των διαφημίσεων σε χρήστες που δεν ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σου.
Τέλος, δημιούργησε ξεχωριστές ομάδες διαφημίσεων με διαφορετικά keywords, ώστε να στοχεύεις καλύτερα τους χρήστες, ανάλογα με τις αναζητήσεις τους.
2. Δημιούργησε σχετικά κι ελκυστικά διαφημιστικά κείμενα
Δημιούργησε σχετικά και ελκυστικά διαφημιστικά κείμενα, στα οποία θα περιλαμβάνονται και τα στοχευμένα σου keywords.
Επίσης, τα κείμενα πρέπει να “τραβάνε” τον χρήστη. Γι’ αυτό και καλό θα είναι να συμπεριλαμβάνεις σε αυτά έξυπνες και πειστικές προτροπές ενεργειών (CTA), όπως: Αγόρασε τώρα, Βρες άμεσα εδώ, Παράγγειλε σήμερα κ.λπ.
Όσο πιο συναφή και έξυπνα είναι τα κείμενα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να λάβουν τα περισσότερα κλικ! Εάν υποθέσουμε ότι αναζητάς «αγορά ΒΜΧ ποδήλατο», σε ποια διαφήμιση θα έκανες κλικ;
3. Βελτίωσε τη σελίδα προορισμού
Κατεύθυνε τον χρήστη σε σχετική σελίδα προορισμού. Αφού έγινε το κλικ, ποια είναι η επόμενη σελίδα που βλέπει ο χρήστης;
Φρόντισε ώστε ο χρήστης να μεταφερθεί σε σελίδα που σχετίζεται με την αναζήτησή του, περιέχει πρωτότυπο και συναφές περιεχόμενο και είναι εύκολη στην πλοήγησή της.
Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το να είναι γρήγορο το site σου, ώστε ο χρήστης να μην περιμένει πολλή ώρα μέχρι να φορτώσει ή να ανταποκριθεί η landing page.
Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στη γενικότερη εμπειρία που θα αποκομίσει ο χρήστης από τη σελίδα προορισμού.
Δείκτης Ποιότητας Google Ads – Συμπερασματικά
Όπως θα έχεις ήδη καταλάβει, ο Δείκτης Ποιότητας Ads αποτελεί μια εκπληκτικά σημαντική μέτρηση, που μπορεί να σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τον βαθμό επιτυχίας των διαφημίσεών σου.
Όλα έχουν να κάνουν τη σχετικότητα! Σχετικές λέξεις-κλειδιά, σχετικά διαφημιστικά κείμενα, σχετική σελίδα προορισμού.
Αφού εξετάσαμε το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον Δείκτη Ποιότητας Google Ads σε 3 απλά βήματα – ακολουθώντας παράλληλα και τα 5 tips αποτελεσματικής προβολής στο Google Ads – μπορείς τώρα να δεις και το άρθρο μας για το Δίκτυο Εμφάνισης.
Μήπως ήρθε η στιγμή να επεκτείνεις την προβολή σου; Μείνε συντονισμένος!
Μπες στη συζήτηση