The founders: Δημήτρης, Φρανκ, Αγγέλα και Κώστας
Ο Δημήτρης ήταν φοιτητής διοίκησης επιχειρήσεων με το ενδιαφέρον του να γυρίζει πάντα γύρω από τους υπολογιστές και το Internet. Έκανε την πρακτική του στο Leeds Metropolitan University και παράλληλα δούλευε στα Mcdonald’s όπου εντυπωσιάστηκε από την οργάνωση μιας μεγάλης εταιρίας και την πολιτική απέναντι στους υπαλλήλους της.
Μετά από ένα σεμινάριο Network Administration της Microsoft η ιδέα της πρόσβασης στο Internet σε κοινόχρηστους χώρους καρφώθηκε στο μυαλό του. Έτσι, το 1998 προχώρησε στη σχεδίαση και κατασκευή Internet Kiosks με κέρματα, τα οποία εγκατέστησε σε μεγάλα ξενοδοχεία. Εκείνη την εποχή να ρίχνεις ένα κέρμα και να έχεις Internet ήταν κάτι φοβερό, όμως το start up του δεν είχε την επιτυχία που περίμενε! Δεν πτοήθηκε, αυτή η προσπάθεια του άνοιξε την πόρτα για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώ παράλληλα έκανε τα πρώτα του βήματα στο hosting και στη κατασκευή website για εταιρίες.
Στα 28 του νιώθωντας ότι του λείπει η ακαδημαϊκή γνώση πάνω στην πληροφορική και μετά από 4 χρόνια στο ΙΤΕ, έφυγε για μεταπτυχιακό στο Εδιμβούργο με τίτλο Msc in Interactive Multimedia. Επιστρέφοντας, συνέχισε στο ΙΤΕ ως developer σε ερευνητικά projects.
Ο Φρανκ (ή Φραγκούλης) σπούδαζε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και παράλληλα δουλεύε ως DJ, όμως ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος του είχε πάντα σχέση με την τεχνολογία. Από μικρός ήταν στο “πνεύμα” των υπολογιστών και το web του άνοιξε τον δρόμο στις καινοτόμες ιδέες, ενώ πάντα του άρεσε το επικοδομητικό brainstorming και το γενικότερο επιχειρείν.
Το 1999, φοιτητής ακόμη, ξεκίνησε να εργάζεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ως τεχνικός στο τμήμα Research & Development της Forthnet. 2,5 χρόνια αργότερα και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από το 1ο του πτυχίο, αποφάσισε να ταξιδέψει στο Εδιμβούργο για το πρώτο του μεταπτυχιακό με τίτλο “MSc in Distributed and Multimedia Information Systems”. 1 χρόνο μετά επέστρεψε ξανά στο R&D της Forthnet ως developer. Εκεί, είχε πλέον την ευκαιρία να ασχοληθεί άμεσα με πολλά ενδιαφέροντα ερευνητικά projects και τεχνολογίες.
Το 2004 συμμετείχε στην ομάδα που δημιούργησε μια πλατφόρμα επικοινωνίας η οποία θα μπορούσε να είναι το σημερινό twitter και η μαγεία των web applications ξεκίνησε να δημιουργεί μια σειρά από αρχικές ιδέες. Ταυτόχρονα, άρχισε να “βλέπει” την εξέλιξη του διαδικτύου ενώ η εμπλοκή του σε άλλα projects έφερνε το απαραίτητο feedback για ευκολότερες αποφάσεις. Σήμερα, είναι επίσης κάτοχος ενός ακόμη μεταπτυχιακού τίτλου στη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ).
Οι δυο τους συναντήθηκαν στο ΙΤΕ και ξεκινήσαν να συζητάνε για το Internet, για συναρπαστικές ιδέες και για το πόσα μπορούσαν να πετύχουν online! Έτσι, το 2000 ένωσαν τις δυνάμεις τους και μαζί δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους online τουριστικούς οδηγούς, με πολλούς διαφημιζόμενους και μεγάλη επιτυχία.
H Αγγέλα, φοιτήτρια του Αμερικανικού κολεγίου στο τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων, εργαζόταν παράλληλα σε διοικητικά καθήκοντα στο χώρο του κολεγίου αλλά και στην Αμερικανική Πρεσβεία.
Το 2004 ήταν έτοιμη να μπει στην αγορά εργασίας και είχε αρχίσει να στέλνει τα πρώτα της βιογραφικά όταν ο Δημήτρης, αδερφός της Αγγέλας, της έκανε πρόταση συνεργασίας.
Μια νεαρή κοπέλα με ισχυρή προσωπικότητα, δραστήρια και γεμάτη όνειρα. Αν και με μικρή εμπειρία στην πληροφορική, ο Δημήτρης είδε πως ήταν το κατάλληλο άτομο και της πρότεινε να συμμετέχει στο στήσιμο και να αναλάβει την οργάνωση και οικονομική διαχείριση της εταιρίας.
Ο Κώστας σπούδασε ηλεκτρολόγος και εργάστηκε ως network administrator στην ίδια ομάδα με το Δημήτρη. Στο ΙΤΕ είχε υπό την εποπτεία του δίκτυα με περισσότερους από 2500 υπολογιστές. Σύντομα άρχισαν να συνεργάζονται και να ανταλλάσουν απόψεις για νέες τεχνολογίες.
Ο Κώστας ξεβίδωσε το πρώτο του τρανζίστορ στα 4 του, στα 14 έφτιαξε πειρατικό ραδιοφωνικό πομπό, ενώ προγραμμάτιζε με ένα Spectrum48+ και μετά με ένα Commodore 64.
Το 1994 μοιραζόταν μια shared γραμμή 19.2kbps με άλλους 20 χρήστες. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε web υπήρχε gopher, irc & ftp και με εγκατάσταση του Mosaic τα κατάφερε! Είδε την 1η του http σελίδα στο Internet, ένα άρθρο με τη φωτογραφία του Νίκου Γκάλη. To 1996 εγκατέστησε την 1η του έκδοση linux. Στον ελεύθερο χρόνο του “παίζει” με firewalls, routers, switches και φυσικά servers.
2004: Papaki.gr, αρχή!
O Δημήτρης, ο Φρανκ και η Αγγέλα αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις τους και να δημιουργήσουν μια εταιρία σε ένα δωματιάκι μόλις 9 τετραγωνικών! Ξεκίνησαν με την κατασκευή websites, ενώ τα domain names δεν υπήρχαν στο αρχικό business plan. Η Αγγέλα, ένας full-time developer και ένας φοιτητής δούλευαν πρωί, ενώ Φρανκ και Δημήτρης δούλευαν πυρετωδώς τα απογεύματα, ώστε να χωράνε όλοι!
Το 2004 “άνοιξαν” στην Ελλάδα οι κατοχυρώσεις των GR domains και το Papaki.gr ταξινομήθηκε, με καθυστέρηση, ως ο 85ος καταχωρητής! To domain papaki.gr κατοχυρώθηκε στις 19/5/2004 και παραλίγο να ονομαζόταν tzitziki.gr σήμερα!
Η αγάπη τους για το Internet και οι ατελείωτες ώρες εργασίας απέδωσαν καρπούς και μέσα σε ένα χρόνο, το 2005, μεταφέρθηκαν σε νέα πολύ μεγαλύτερα γραφεία. Η ανάγκη για αξιόπιστο hosting οδήγησε στην ίδρυση της TopHost.gr από κοινού με τον Κώστα, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του τεχνικού διευθυντή.
Την ίδια χρονιά ο Φρανκ αποφάσισε να παραιτηθεί από τη Forthnet αφήνοντας σε φίλους και συγγενείς την απορία πως μπορεί κάποιος να αφήνει μια τέτοια εταιρία. Αμέσως ακολούθησε και ο Δημήτρης και το 2006 η οικογένεια του Papaki ενώθηκε επίσημα για πρώτη φορά, κάτω από την ίδια στέγη.
Η ομάδα συνέχισε να επενδύει σε υπηρεσίες και ανθρώπους, προσλαμβάνοντας νέους προγραμματιστές και support heroes. Το Papaki ξεκίνησε να ξεχωρίζει από τους άλλους καταχωρητές domain names, ενώ το 2007 δημιουργήθηκε το τμήμα Μάρκετινγκ.
2008: Η κρίσιμη απόφαση
Η κατασκευή site για πελάτες, η κύρια πηγή εσόδων, άρχισε να φρενάρει την ίδια την ανάπτυξη του Papaki. Το site έμενε πίσω, η υλοποίηση νέων υπηρεσιών καθυστερούσε και η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη στρατηγική απόφαση στην πορεία της.
Εποχή που δεκάδες εταιρίες κατασκευής ξεφύτρωναν κερδίζοντας πολλά χρήματα, το Papaki αποφάσισε να σταματήσει, παγώνοντας δεκάδες projects. Παρά την αβεβαιότητα και την απότομη πτώση των εσόδων, η ανακοίνωση στο προσωπικό ήταν αισιόδοξη και η απόφαση ήταν να απασχοληθεί το 100% των resources στην κατοχύρωση domains και στους στόχους του Papaki.gr και της Tophost.gr!
Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε ένα χρόνο, το 2009, να γίνει Νο1 σε κατοχυρώσεις .GR domain names στην Ελλάδα, ξεπερνώντας πολύ μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου. Ήταν μια επιβράβευση για την επιτυχημένη αλλαγή στρατηγικής και την συνεχή προσπάθεια προς ένα κοινό στόχο!
Σήμερα: Ανάπτυξη και Happy.People.Online.
Σχεδόν 1 στους 2 προτιμά το Papaki! Είναι Νο 1 στα GR domains συνεχώς από το 2009 σύμφωνα με επίσημη επιστολή της ΕΕΤΤ, ενώ από το 2011 είναι Νο 1 καταχωρητής και στα. EU! Η ομάδα μεγαλώνει συνεχώς και πλέον αριθμεί πάνω από 20 άτομα!
Το Papaki σήμερα παρέχει στην Ελληνική αγορά domain names, Web hosting, Website Builder, free DNS, Cloud Hosting, Google AdWords πακέτα, Experts, Domains Marketplace, DNSSEC, νέο control panel και πολλά άλλα.
Το 2014, το Papaki μεταφέρθηκε σε καινούρια γραφεία. Το νέο μας “σπίτι” είναι ένας μεγάλος και άνετος χώρος, τον οποίο προσαρμόσαμε στις ανάγκες και επιθυμίες μας. Στον χώρο ακολουθούμε “no door policy” που σημαίνει ότι τίποτα δε μας χωρίζει!
Το μότο μας είναι Happy. People.Online ενσωματώνοντας το όραμα για “Ανθρώπινη επικοινωνία”: online, με θετική ενέργεια, καλή διάθεση και ενθουσιασμό. Οι άνθρωποι είναι ο σημαντικότερος παράγοντας σε κάθε απόφαση και στρατηγική κίνηση. Το Papaki ανταποδίδει στους πελάτες του επενδύοντας στο τμήμα Support και σε δεκάδες δωρεάν υπηρεσίες με κάθε domain. Επίσης, ανταποδίδει στο προσωπικό του με ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, με δωρεάν γεύματα, χαλαρωτικά μασάζ και άλλες παροχές =)
Papaki: Το μέλλον
Με τη βοήθεια του Internet όλα είναι δυνατά και όλα ξεκινάνε με ένα domain! Το Papaki.gr θα συνεχίσει να επενδύει σε νέες υπηρεσίες οι οποίες θα παρέχουν ευκαιρίες και δυνατότητες online.
Όραμα του Papaki είναι η δημιουργία Happy.People.Online. Η αναζήτηση λύσεων αντικαθιστά το παράπονο, το ομαδικό πνεύμα τον ανταγωνισμό και η ενθάρρυνση την κούραση!
Η ομάδα του Papaki θα συνεχίζει να δουλεύει σκληρά και να κινείται στρατηγικά ώστε online, οι πελάτες του να δημιουργούν, να μοιράζονται τις σκέψεις τους και να κάνουν τους στόχους τους πραγματικότητα. Όλοι μαζί, εσείς και εμείς, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια!
* Το κείμενο αυτό ενημερώθηκε στις 11.12.2015
Μπες στη συζήτηση