Εαν έχεις διαπιστώσει ότι οι subscribers στο blog σου μειώνονται τελευταία και συνεχώς αναρωτιέσαι για ποιο λόγο “χάνεις” πιστούς αναγνώστες, αυτό το άρθρο σίγουρα σε αφορά! Από την άλλη πλευρά, εαν είσαι από τους τυχερούς bloggers, που δεν έχεις διαπιστώσει “απώλειες”, τα παρακάτω σημεία θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις ένα επιτυχημένο και δημοφιλές blog.
Συγκεντρώσαμε 7 στοιχεία, που κάθε blogger πρέπει να γνωρίζει και να ακολουθεί, εαν θέλει να διατηρήσει τους followers και στοχεύει στην μέγιστη απήχηση του blog του! Για ποιο λόγο λοιπόν, μπορεί κάποιος αναγνώστης να επιλέξει “unsubscribe” από το blog σου;
– Γιατί οι τίτλοι των άρθρων δεν παρακινούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη
Είναι γνωστό ότι η μάχη των posts δίνεται στον τίτλο. Εαν αναλογιστείς ότι, ο κάθε χρήστης internet έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με εκατοντάδες τίτλους, άρθρα, ειδήσεις και γενικώς, περιεχόμενο, εύκολα μπορείς να αντιληφθείς πόσο ζωτικής σημασίας είναι η δημιουργία σωστών και “eye catchy” blog headlines. Τίτλοι, που μοιράζονται μυστικά, δίνουν αξία και υπόσχονται ότι ο αναγνώστης δεν θα χάσει τον χρόνο του διαβάζοντας το άρθρο, είναι επιτυχημένοι. Φρόντισε λοιπόν, να προσφέρεις το “κάτι παραπάνω” στον τίτλο, ένα “κλικ” περισσότερο από τις προσδοκίες του αναγνώστη.
– Γιατί τα posts που γράφεις είναι βαρετά και άνευ σημασίας
Οι αναγνώστες δεν ενδιαφέρονται για υποσχέσεις διδακτικές, που έχουν ύφος κατηχητικό. Εαν τα άρθρα που γράφεις δεν έχουν ζωντανό περιεχόμενο, εάν δεν εξιστορείς ενδιαφέρουσες ιστορίες με σκοπό να τους ενημερώσουν για κάτι, εαν δεν χρησιμοποιείς παρομοιώσεις, μεταφορές, ακόμη videos και viral content γενικότερα… για ποιο λόγο να συνεχίσω να σε διαβάζω;
– Γιατί οι αναρτήσεις σου δεν είναι τακτικές
Όσο σημαντικό είναι να γράφεις άρθρα με ζωηρό περιεχόμενο, εξίσου ουσιαστικής σημασίας είναι να τηρείς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δημοσιεύσεων στο blog σου. Πρόκειται για το content calendar, το οποίο οφείλεις να τηρείς πιστά γιατί με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεις τους αναγνώστες να παρακολουθούν τακτικά το blog σου. Εαν γνωρίζει ο αναγνώστης ότι δημοσιεύεις φρέσκα και ενδιαφέροντα άρθρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη, να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει ο πιστός αναγνώστης σου αυτές τις μέρες.
– Γιατί αναλώνεσαι σε εκτενή άρθρα και, ειλικρινά, μακρυγορείς πολύ…
Η συγγραφή άρθρων σε ένα blog δεν σχετίζεται και δεν ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με την συγγραφή έκθεσης ιδεών για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Σίγουρα θέλεις να υποστηρίξεις την άποψή σου και να χρησιμοποιήσεις ισχυρά επιχειρήματα για να πείσεις το κοινό σου αλλά υπάρχουν τρόποι να το κάνεις πιο συνοπτικά και ξεκούραστα. Τα μεγάλα posts κουράζουν και εύκολα εγκαταλείπονται, φρόντισε να κάνεις την διαφορά!
– Γιατί το blog σου δεν ακολουθεί συγκεκριμένη θεματολογία ή δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό
Γράφεις άρθρα για μόδα, για μαγειρική, για business; Για ταξίδια, για την οικογένειά σου, για design, για το αγαπημένο σου άθλημα ή μήπως για Photoshop; Ή για όλα τα παραπάνω μαζί; Διάλεξε μία ενότητα, αυτή που σου κεντρίζει περισσότερο το ενδιαφέρον και αυτή για την οποία έχεις να πείς πράγματα και να δώσεις συμβουλές… and stick to it! Εντόπισε το κοινό σου και δημιούργησε το κατάλληλο περιεχόμενο, με χαρακτήρα εκπαιδευτικό, ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό.
– Γιατί η εμφάνιση του blog σου δεν κάνει την διαφορά
Δεν είμαστε γεννημένοι designers, για τον λόγο αυτό καλό είναι να ρωτάμε άλλους που έχουν καλύτερη αντίληψη της αισθητικής απο εμάς. Εαν το blog σου δείχνει μή επαγγελματικό, εαν χρησιμοποιείς πολλά και έντονα χρώματα, εαν δεν τηρείς συγκεκριμένη διάταξη ή γραμματοσειρά και χρησιμοποιείς πολλές εικόνες, εαν το blog ξεκινάει ξαφνικά με μουσική ή video, ή εμφανίζει πολλές διαφημίσεις και pop ups… καλό είναι να αναθεωρήσεις ότι θεωρούσες δεδομένο για το blog design και να διορθώσεις τις ατέλειες.
– Γιατί δεν υποστηρίζεις τον διάλογο
Ακόμη κι αν δεν υποστηρίζεις τον διάλογο, φρόντισε να αποφύγεις τον μονόλογο. Άφησε τον αναγνώστη να σχολιάσει τα άρθρα σου, να εκφράσει την άποψή του, να σε ρωτήσει πράγματα, να επιβραβεύσει τις γνώσεις σου ή να κατακρίνει όσα λες. Με αυτό τον τρόπο εμπνέεις εμπιστοσύνη και αξιοπιστία και γι’ αυτό τον λόγο θέλω να συνεχίσω να σε ακολουθώ. =)
Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπαψες να ακολουθείς κάποιο blog; Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν σε αυτό;
Μπες στη συζήτηση