Εάν έχεις κάνει subscribe σε πολλά και διαφορετικά blogs και ανυπομονείς να διαβάσεις τα νέα άρθρα των authors που παρακολουθείς πιστά… εάν έχεις ενθουσιαστεί με όλες τις δυνατότητες που μπορεί να σου προσφέρει το blogging και ανυπομονείς να σχεδιάσεις το δικό σου, τότε η λίστα που ακολουθεί έχει σχεδιαστεί ειδικά για εσένα! Διάβασε παρακάτω 13 σημεία που προτείνουμε να έχεις κατά νού όταν δημιουργήσεις το δικό σου, μοναδικό, ξεχωριστό blog!
1. Γιατί blog-άρεις; Εάν έχεις μία ή περισσότερες απαντήσεις σε αυτή την κρίσιμη ερώτηση, τότε κάνεις καλή αρχή! Εαν θέλεις να ακουστεί η φωνή σου και τα άρθρα σου να αποκτήσουν την δέουσα απήχηση και προσοχή από το κοινό που σε ενδιαφέρει, καλό είναι να γνωρίζεις ότι το blogging απαιτεί χρόνο και αφοσίωση. Δεν έχει νόημα να δημιουργήσεις το “προσωπικό, ηλεκτρονικό ημερολόγιο” και μετά απο 2 – 3 δημοσιεύσεις να τα παρατήσεις. Οριοθέτησε λοιπόν, τους δικούς σου στόχους και χάραξε την κατάλληλη στρατηγική για να τους κατακτήσεις. Ξεκίνα από την ερώτηση: “Τί θέλω να πετύχω με το blogging?” και θυμήσου ότι, όσο πιό συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι είναι οι στόχοι σου τόσο πιό εύκολο είναι να εκπληρωθούν. Με απλά λόγια, φρόντισε οι στόχοι που θα θέσεις να είναι S.M.A.R.T., Specific – Measurable – Attainable – Realistic – Timely.
2. Ποιό είναι το δικό σου ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Για ποιό λόγο να αφιερώσει ο αναγνώστης τον χρόνο του για να διαβάσει το δικό σου blog και όχι κάποιο άλλο, παρόμοιου θέματος; Εάν η φωνή σου έχει την ίδια χροιά με άλλα τόσα παρόμοια blogs, εάν τα άρθρα που αναπτύσσεις ανήκουν στην κατηγορία “μία από τα ίδια”, μπορείς εύκολα να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσεις αναγνώστες. Φρόντισε λοιπόν να προσφέρεις κάτι ξεχωριστό, μία νότα διαφορετικότητας, καινοτομίας και φρεσκάδας και να δημιουργείς άρθρα με αξία για όποιον τα διαβάζει.
3. Και το όνομα αυτού… του blog; Οι blog experts υποστηρίζουν ότι η προσθήκη keywords στον τίτλο του blog βοηθάει στο SEO… αρκεί να γίνεται με δημιουργικό και έξυπνο τρόπο! Ακολούθησε χρήσιμα tips για να καταλήξεις στο όνομα του blog σου, όπως π.χ. domains εύκολα και μικρά σε μέγεθος, και διάβασε περισσότερες συμβουλές για να επιλέξεις την σωστότερη κατάληξη.
4. Πού φιλοξενείς το blog σου; Η επιλογή domain name είναι το πρώτο βήμα. Το αμέσως επόμενο αφορά στην επιλογή hosting provider, εφόσον επιλέξεις κάποια self-hosted πλατφόρμα για την κατασκευή του blog σου, όπως είναι το wordpress.org. Όσο πιο δημοφιλές γίνεται το blog σου, όλο και περισσότεροι χρήστες θα το επισκέπτονται. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται το traffic και παράλληλα οι απαιτήσεις για bandwidth, ασφάλεια, ταχύτητα, διαχείριση… επέλεξε λοιπόν ένα πακέτο, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σου! Εάν σε ενδιαφέρει το self-hosted wordpress, αλλά σε απασχολούν θέματα όπως η ασφάλεια, τα updates και το optimization μπορείς να επιλέξεις ένα πακέτο Managed WordPress Hosting που σου εξασφαλίζει ότι όλα θα “λειτουργούν ρολόι” με ελάχιστη δική σου προσπάθεια.
5. Διάλεξε plugins που θα αναδείξουν το blog σου και θα το κάνουν ξεχωριστό. Τα plugins είναι αποσπάσματα κώδικα, που προσδίδουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο blog που τοποθετούνται. Κυκλοφορούν αμέτρητα, δωρεάν plugins online, ανάλογα με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείς και τα οποία μπορείς εύκολα να προσαρμόσεις.
6. Είναι σημαντικό να γράφεις posts με ποιοτικό περιεχόμενο, αλλά φρόντισε ταυτόχρονα και την αισθητική παρουσία του blog σου! Όποιες δημιουργικές πινελιές επιλέξεις για το blog σου, καλό είναι να θυμάσαι να ακολουθείς πάντα μία αισθητική συνοχή και σταθερότητα. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιό εύκολο για τον αναγνώστη να συνδέσει το blog brand σου με συγκεκριμένα χρώματα, εικόνες, λογότυπο ή τρόπο γραφής.
7. Αφιέρωσε μία σελίδα για εσένα (About page) και γράψε λίγα λόγια για τον εαυτό σου και τις απόψεις σου. Οι αναγνώστες θέλουν να γνωρίζουν ότι πίσω από το blog που ακολουθούν κρύβεται ένα φυσικό, πραγματικό πρόσωπο με φωτογραφία, ενδιαφέροντα και απόψεις.
8. Δημιούργησε μία λίστα με πιθανά θέματα για τα επόμενα άρθρα σου, πρόσθεσε ημερομηνίες δημοσίευσης σε κάθε άρθρο και έχεις προσδιορίσει έτσι το content/editorial calendar! Είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις με την δημοσίευση λίγων άρθρων και στην πορεία να εμπλουτίζεις συχνότερα το περιεχόμενο του blog σου. Επίσης, φρόντισε να τηρείς τις ημερομηνίες δημοσίευσης διότι με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύεις σταδιακά τους αναγνώστες να παρακολουθούν πιο πιστά το blog σου, γνωρίζοντας ποιά ημέρα της εβδομάδας δημοσιεύεις νέο post.
9. Γνωρίζοντας ότι οι 2 στους 10 αναγνώστες θα διαβάσουν, τελικά, το άρθρο σου, φρόντισε να προσελκύσεις το ενδιαφέρον τους με τίτλους αποτελεσματικούς και χρήσιμους, οι οποίοι μοιράζονται μυστικά, προσφέρουν συμβουλές και προσδίδουν αξία στον κάθε αναγνώστη.
10. Όσο ενδιαφέροντα, πρωτότυπα, φρέσκα και χρήσιμα είναι τα άρθρα σου, τίποτα δεν έχει σημασία εάν το κοινό σου δεν μπορεί να τα βρεί για να τα διαβάσει. Συνεπώς, επένδυσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου στην βελτιστοποίηση των posts για τις μηχανές αναζήτησης. Μπορείς να συμπεριλάβεις keywords στο blog headline και στο blog domain. Επίσης, φρόντισε να τοποθετείς στα άρθρα σου τουλάχιστον ένα link σε δικό σου, παλαιότερο post καθώς και links σε χρήσιμες, εξωτερικές πηγές.
11. Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι για να εκφραστείς! Πές το με ένα άρθρο, video, εικόνα, infographic, slideshare ή video graphic.
12. Μοιράσου το περιεχόμενο των άρθρων σου στα social media! Comments, likes, shares θα μεγιστοποιήσουν την απήχηση του blog σου!
13. Αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του blog χρησιμοποιώντας χρήσιμα εργαλεία, όπως το Google Analytics. Τελικά, ο στόχος επετεύχθη; =)
Εμείς συγκεντρώσαμε 13 points, εσύ μπορείς να προσθέσεις στα σχόλια παρακάτω ακόμη περισσότερα για να μεγαλώσει η λίστα και ξεκίνα να κάνεις tick! Happy Blogging everybody! =)
Μπες στη συζήτηση