Μια από τις δημοφιλέστερες ερωτήσεις που ακούμε από κάποιον που μόλις δημιούργησε ένα site είναι ” Ψάχνω το site μου στο Google και δεν μου το εμφανίζει, γιατί;”.
Ένα υπέροχο site είναι σημαντικό, αλλά από μόνο του δεν αρκεί! Είναι φυσιολογικό να θέλουμε το site μας να εμφανίζεται 1ο στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, όμως αυτό δεν γίνεται αυτόματα! Θα πρέπει να κάνεις συγκεκριμένες ενέργειες SEO, ώστε να βοηθήσεις τον αλγόριθμο της Google στην ανάγνωση και αντιστοίχιση του site σου με keywords αναζήτησης.
Πέρα από τα γενικά SEO tips που προτείνουμε, παρακάτω θα βρεις 4 σημαντικές SEO ενέργειες, συγκεκριμένα για το Website Builder, με οδηγίες βήμα-βήμα.
1. Διόρθωση τίτλων σελίδας και URL
Συνδέσου στο Website Builder και πέρασε το ποντίκι πάνω από τη σελίδα που θέλεις να επεξεργαστείς. Πάτησε στο εικονιδιάκι ρυθμίσεων που θα εμφανιστεί για να δεις τις επιλογές της παρακάτω εικόνας. Πάτησε “Όνομα και URL”.
Θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο ρυθμίσεων.
1) Ξεκίνησε με το 1ο πεδίο εισάγοντας έναν τίτλο που σχετίζεται με το website σου. Μπορείς να εισάγεις πχ, το όνομα του site/εταιρίας και λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με το αντικείμενο της.
2) Το 2ο πεδίο αυτόματα θα αλλάξει σε ότι υπάρχει και στο 1ο. Πάτησε πάνω του για να το επεξεργαστείς (αφού ολοκληρώσεις την αλλαγή του 1ου πεδίου). Για την αρχική σελίδα εισήγαγε αρχική, για τη σελίδα προϊόντων προϊόντα κ.ο.κ., μιας και αυτοί οι τίτλοι εμφανίζονται μόνο μέσα στο περιβάλλον διαχείρισης και βοηθούν στην αναγνώριση της εκάστοτε σελίδας.
3) Στην αρχική σελίδα δεν επιτρέπεται η επεξεργασία του URL, μιας και από default είναι η λέξη “home”, παρ’ όλα αυτά θα μπορείς να προσθέσεις λέξεις-κλειδιά με λατινικούς χαρακτήρες σε όλες τις υπόλοιπες σελίδες σας.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω και τα 2 παρακάτω, αν και δεν αφορούν το SEO:
4) Φρόντισε αυτό το κουτάκι να είναι επιλεγμένο ώστε όταν σύρεις το widget μενού πλοήγησης κάπου στο site, να εμφανιστεί και αυτή η σελίδα στο μενού.
5) Ενεργοποίησε και απενεργοποίησε τη σελίδα από αυτή την επιλογή.
Τέλος, κάνε click στην αποθήκευση.
2. Ρυθμίσεις SEO για όλο το site
Η Google θα εμφανίσει το περιεχόμενο που θα εισάγεις εδώ, στα αποτελέσματα αναζήτησής της.
1) Πρόσθεσε τίτλο για το site σου (θα λέγαμε την αρχική σελίδα ή το κεντρικό domain).
2) Πρόσθεθε περιγραφή. Ένα σύντομο και περιεκτικό κείμενο 150-160 χαρακτήρων που περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά. Αυτή η περιγραφή θα εμφανιστεί κάτω από το URL στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google αλλά και σε τυχόν Facebook και G+ shares που θα κάνεις.
3) Εισήγαγε λέξεις κλειδιά που σχετίζονται με το Site. Μην αγχωθείς με αυτό το πεδίο =). Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι το σημαντικότερο και δεν λειτουργεί όπως π.χ. οι λέξεις-κλειδιά στο AdWords όπου αποτελούν κριτήριο εμφάνισης μιας διαφήμισης.
4) Μπορείς να ορίσεις τη γλώσσα για αυτό το site.
5) Κράτησε το επιλεγμένο εάν το πακέτο είναι Basic ή free, μιας και δεν υποστηρίζεται η προσθήκη page scripts. Στα μεγαλύτερα πακέτα μπορείς να το απενεργοποιήσεις και να εισάγεις τα δικά σου Facebook Meta tags, μέσα από τις ρυθμίσεις της κάθε σελίδας και το πεδίο “scripts για όλο το site”. Το Facebook δίνει αναλυτικές πληροφορίες εδώ.
3. Πλούσιο και ενημερωμένο περιεχόμενο
Τα κείμενα μέσα στις σελίδες του site αποτελούν μιας από τις σημαντικότερες SEO ενέργειες, αν όχι τη σημαντικότερη! Το κείμενο θα πρέπει να είναι πλούσιο σε λέξεις-κλειδιά και φυσικά να είναι ενημερωμένο.
Μπορείς να κάνεις Bold, Italic ή να υπογραμμίσεις keywords ή σημαντικές φράσεις για περισσότερη έμφαση, μιας και αυτό επηρεάζει τον τρόπο που “περνάει” ο αλγόριθμος το site και βοηθάει στο SEO.
4. Καταχώρηση URL στη Google
Το τελευταίο basic SEO tip που πρέπει να ακολουθήσεις για ένα νέο site, είναι να καταχωρήσεις το URL του στο Google. Εφόσον έχεις συνδέσει το Website Builder site με το domain σου, θα πας σε αυτή τη σελίδα και θα πατήσεις “Add URL” για να το καταχωρήσεις. Είναι η 1η επιλογή.
Αυτές ήταν οι βασικές ενέργειες SEO που μπορείς να ακολουθήσεις συγεκριμένα για το νέο Website Builder site σου. Επιπλέον, μην ξεχνάς να κάνεις share το site στα social media και ειδικά στο G+, το οποίο η Google προωθεί συνεχώς συνδέοντας το με τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Μπορείς επίσης να ελέγξεις το SEO του site σου με το RankingNinja, δωρεάν για 10 μέρες και να δεις πόσο δημοφιλές είναι το site σου στα social media, πως κινούνται οι ανταγωνιστές σου σε αυτά, χρήσιμες μετρήσεις για εντοπισμό προβλημάτων κ.α.
Έχεις website builder και αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τις παραπάνω ενέργειες SEO; Άφησε ένα σχόλιο παρακάτω ή επικοινώνησε απευθείας με το Support για να βρούμε μαζί μια λύση =)
Μπες στη συζήτηση