Έγραψες ένα καινούργιο άρθρο στο blog σου; Δημιούργησες μία νέα υπηρεσία ή λανσάρεις προϊόντα στο website σου; Έβγαλες μία καινούργια προσφορά ή θέλεις να ενημερώσεις το κοινό σου για μια μοναδική έκπτωση; Στείλε email στους συνδρομητές του site/blog σου! Σίγουρα, οι σωστές ενέργειες SEO θα οδηγήσουν περισσότερους χρήστες στην ιστοσελίδα ή στο blog σου και τα social media είναι ιδανικά για να μοιραστείς το περιεχόμενο που δημιουργείς με το κοινό που σε ακολουθεί, αλλά, πολύτιμοι θεωρούνται οι αναγνώστες, που ήδη σε γνωρίζουν και σε εμπιστεύονται. Συνεπώς, εάν ο στόχος σου είναι να τους κρατήσεις και να δημιουργήσεις κίνητρα για να σε προτιμήσουν ξανά στο μέλλον, τα email newsletters μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα!
Επιλέγοντας την υπηρεσία email marketing, που σου ταιριάζει
Online, θα βρεις πολλές υπηρεσίες για να δημιουργήσεις μια email marketing καμπάνια, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, επιλογές και σε μια ευρεία γκάμα τιμών. Προτείνω να πειραματιστείς με μερικές, να δημιουργήσεις ένα free account και να στείλεις κάποια test emails εντελώς δωρεάν. Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από τους στόχους και τις ανάγκες της επιχείρησής σου, τον αριθμό και την συχνότητα των emails που θέλεις να στέλνεις αλλά και τις προσωπικές σου τεχνικές δεξιότητες.
Παρακάτω συγκέντρωσα 6 από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες email marketing που υπάρχουν online, με κάποια σημαντικά features, που προσφέρει η κάθε μια:
MailChimp: Μια από τις πιο γνωστές υπηρεσίες παγκοσμίως, που εστιάζει στο καλό design, το φιλικό και χρηστικό περιβάλλον διαχείρισης. Σημαντικά πλεονεκτήματα είναι τα δωρεάν templates που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, το ότι απευθύνεται άριστα τόσο σε έμπειρους όσο και σε αρχάριους χρήστες, που δεν κατέχουν γνώσεις HTML και web design αλλά και η δυνατότητα A/B testing. Ενωματώνεται εύκολα με 3rd party services, όπως Facebook, Twitter, σουίτα της Google κλπ. και ανάμεσα σε όλα τα πακέτα διακρίνεται το forever free plan, κάτι που καμία άλλη υπηρεσία δεν το προσφέρει κι αποτελεί ένα σίγουρο τρόπο να αποκτήσει το MailChimp νέο κοινό.
Campaign Monitor: Ακόμη ένας ηγέτης στην αρένα των υπηρεσιών email marketing! Κύριο πλεονέκτημα είναι το εύκολο και χρηστικό περιβάλλον διαχείρισης, συγκριτικά με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Εξίσου σημαντικό είναι οτι επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει ανάμεσα σε πολλαπλά και καλαίσθητα προκαθορισμένα templates και να εκτελέσει A/B tests μεταξύ τους. Αυτή η δυνατότητα είναι εξαιρετικά χρήσιμη καθώς ο χρήστης μπορεί να τεστάρει διαφορετικές εκδοχές της ίδια έκδοσης και να επιλέξει ποιά είναι η αποτελεσματική. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι συμβατή με πλατφόρμες ecommerce (Shopify & Magento) και πλατφόρμες CMS (WordPress, Joomla, Drupal) και, όπως οι περισσότερες πλατφόρμες email newsletter, παρέχει την δυνατότητα ενσωμάτωσης κώδικα analytics για την παρακολούθηση στατιστικών.
Constant Contact: Απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να διενεργήσουν μια δημοσκόπηση online ή ασχολούνται με την διοργάνωση events. Για παράδειγμα, η υπηρεσία σου παρέχει την δυνατότητα να διαθέσεις online εισιτήρια και να τα αγοράσει επί τόπου ο πελάτης με Google Checkout ή Paypal. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται η online εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου, live chat, σεμιναρίων και learning center.
iContact: Στοχεύει κυρίως σε επιχειρήσεις υψηλών απαιτήσεων και είναι πιθανό να μην σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη η συγκεκριμένη υπηρεσία εάν θέλεις να εκτελέσεις απλά tasks. Ξεχωρίζει το RSS feature, το οποίο σου επιτρέπει να στείλεις email σε μια λίστα RSS subscribers, και, όπως σε άλλες υπηρεσίες, διακρίνεται η επιλογή auto response, με την οποία κερδίζεις χρόνο στέλνοντας αυτόματα απαντητικά emails.
AWeber: Το περιβάλλον διαχείρισης είναι εύκολο στην χρήση για όσους έχουν ήδη κάποια εμπειρία σε control panels και ασχολούνται πιο επαγγελματικά με το email marketing. Εξαιρετικό χαρακτηριστικό αποτελεί η δυνατότητα δημιουργίας sign up forms και διενέργειας A/B tests μεταξύ τους, που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τί λειτουργεί καλύτερα για σένα. Μπορείς να ενσωματώσεις μια signup form σε άλλα websites και επιπλέον, να την εμφανίσεις στο blog σου χρησιμοποιώντας ένα WordPress plugin.
TinyLetter: Οι 2 βασικές λέξεις που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη υπηρεσία είναι απλότητα και ευκολία. Το account σου περιέχει όσες βασικές ρυθμίσεις χρειάζεται ο απλός χρήστης, όπως: προσωποποιημένο link για να δημιουργήσεις ένα newsletter της μορφής tinyletter.com/yourname, δυνατότητα ανάγνωσης όσων απαντήσεων έλαβαν τα newsletters που έστειλες, παρακολούθηση στατιστικών και καταχώρηση subscribers. Επιπλέον, το TinyLetter σου προσφέρει την δυνατότητα να χρεώσεις τα newsletters που στέλνεις, συγκεντρώνει τις πληρωμές και τις καταχωρεί στο Paypal account σου.
5 βασικά tips για να αποκτήσεις περισσότερους subscribers
Πριν ξεκινήσεις να στέλνεις email newsletters, χρειάζεσαι συνδρομητές και φυσικά, την άδειά τους για να σου παραχωρήσουν το email τους. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να χτίσεις μια σωστή λίστα subscribers:
1. Μην αγοράζεις λίστες διευθύνσεων emails. Οι υπηρεσίες email θα αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για spam ενέργεια και θα αποκλείσουν το account που έχεις δημιουργήσει στην υπηρεσία email newsletter. Αξίζει να ρίξεις μια ματιά στον σχετικό νόμο περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και να έχεις κατά νου ότι όταν κανείς δεν σου δίνει το email του δεν μπορείς να το χρησιμοποιείς για τέτοιου είδους σκοπό χωρίς να λάβεις την συγκατάθεσή του, γιατί εκτός από επικίνδυνο και αντιδεοντολογικό είναι και παράνομο.
2. Οι περισσότερες υπηρεσίες emails που ανέφερα παραπάνω έχουν δημιουργήσει sign up forms, που μπορείς να ενσωματώσεις στο website ή blog σου για να προσελκύσεις το ενδιαφέρον των χρηστών και να εγγραφούν στην mailing list σου. Είναι σημαντικό να εμπνέεις εμπιστοσύνη στον χρήστη, να εγγυηθείς για την εγκυρότητα των στοιχείων σου αλλά ταυτόχρονα και για την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη και, τέλος, φρόντισε ώστε η φόρμα εγγραφής να είναι όσο πιο εύκολη και απλή στην συμπλήρωση.
3. Μια έξυπνη τακτική είναι να προωθήσεις την sign up form στα social media καθοδηγώντας τον χρήστη σε μια ιδιαίτερη landing page στο site / blog σου. Παράλληλα, είναι χρήσιμο να του παρουσιάσεις παλαιότερα newsletters που έχεις δημιουργήσει για να σχηματίσει μια εικόνα της μορφής και του περιεχομένου τους, στοιχεία ικανά να τον πείσουν να εγγραφεί!
4. Το πιο σημαντικό από όλα, είναι να επισημάνεις στον χρήστη για ποιό λόγο αξίζει να σου παραχωρήσει το email του! Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα για τον ίδιο; Ενημέρωση για μοναδικές εκπτώσεις και προσφορές; Σημαντικά νέα; Εκπαιδευτικές πληροφορίες και tutorials; Κάτι πρέπει να υπάρχει! Σκέψου έξυπνα. :)
5. Τέλος, να θυμάσαι ότι ένα newsletter αποτελεί μέρος της online εταιρικής σου παρουσίας. Συνεπώς, φρόντισε να δημιουργήσεις ποιοτικό περιεχόμενο, είτε ο στόχος σου είναι ενημερωτικός, εκπαιδευτικός, προωθητικός ή ψυχαγωγικός και να τηρείς μια σταθερή συχνότητα αποστολής. Έτσι το κοινό σου θα το αγαπήσει και θα ανυπομονεί κάθε φορά να το διαβάζει. :)
Ποιά είναι η δική σου εμπειρία; Χρησιμοποιείς το email marketing ως στρατηγική προώθησης του website ή blog σου; Έχεις να προσθέσεις κι άλλα tips; Άφησε τα σχόλιά σου παρακάτω!
Μπες στη συζήτηση