Οι στόχοι είναι το κλειδί της επιτυχίας για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτου μεγέθους, είτε λειτουργεί online είτε offline. Εμπνέουν, καθοδηγούν και παρέχουν μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για την απόδοση και επιτυχία της επιχείρησης. Χωρίς τον καθορισμό τους και τα απαραίτητα κίνητρα για την επίτευξή τους μοιάζει να μην υπάρχει σκοπός και συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Εάν αναρωτιέσαι πώς θα αξιολογήσεις τους στόχους του site σου, το Google Analytics tool μπορεί να σε βοηθήσει να ορίσεις τους κατάλληλους, να σου προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και να σε καθοδηγήσει για τη λήψη των σωστών αποφάσεων. Πριν ξεκινήσεις να ορίζεις στόχους, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου 3 βασικά σημεία:
– πώς συμπεριφέρονται οι χρήστες που επισκέπτονται το site σου,
– ποια σειρά ενεργειών ακολουθούν για να ολοκληρώσουν μια σημαντική, για εσένα, μετατροπή (conversion), και
– τι αξία (value) έχει αυτή η μετατροπή για την επιχείρησή σου.
4 διαφορετικοί τύποι στόχων
Εάν έχεις ένα e-commerce site, ο απώτερος στόχος είναι να αγοράσει ο χρήστης το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρεις. Παράλληλα, στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης με το eshop σου, ο χρήστης μπορεί να ολοκληρώσει και μια σειρά από μικρότερους στόχους, όπως να κάνει εγγραφή στο newsletter του eshop ή του blog σου, να “κατεβάσει” ένα ebook, να παρακολουθήσει ένα video, να ζητήσει ένα live demo, κ.α.
Ο Avinash Kaushik, Digital Marketing Evangelist της Google, προτείνει να διαχωρίσεις αρχικά τα conversions σε 2 τύπους:
– Macro conversions, τα οποία αφορούν τον απώτερο στόχο, όπως η ολοκλήρωση μιας παραγγελίας σε ένα eshop ή η εγγραφή στο newsletter σε ένα site που έχει σαν κύριο στόχο να συγκεντρώσει leads.
– Micro conversions, δηλαδή όλες οι σημαντικές, για εσένα, ενέργειες που βοηθούν τον χρήστη να φτάσει στον απώτερο στόχο σου – την ολοκλήρωση μιας παραγγελίας, πχ. να κάνει εγγραφή στο newsletter, να “κατεβάσει” ένα ebook ή έναν τιμοκατάλογο, να παρακολουθήσει ένα video, να συμπληρώσει τη φόρμα επικοινωνίας για να τον καλέσεις, κ.α.
Το Google Analytics σου προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σε 4 βασικά ερωτήματα, που αφορούν τους online στόχους σου:
1. Πόσοι χρήστες φτάνουν σε μια σημαντική, για εσένα, σελίδα;
Η ολοκλήρωση μιας αγοράς από τον χρήστη, η συμπλήρωση μιας φόρμας επικοινωνίας, η εγγραφή στο newsletter ή το “κατέβασμα” ενός αρχείου σίγουρα αποτελούν σημαντικούς στόχος που χρειάζεται να παρακολουθείς, γιατί με αυτό τον τρόπο αποκτάς μια σαφή εικόνα των σελίδων που επισκέπτονται οι χρήστες στο site σου. Όποια από τις παραπάνω ενέργειες κι αν ολοκληρώσει ένας χρήστης είναι σημαντικό να οδηγείται στην αντίστοιχη thank you (ή receipt ή confirmation) page. Μία ειδικά διαμορφωμένη σελίδα που ευχαριστεί τον χρήστη, επιβεβαιώνει την ενέργειά του και, σε πολλές περιπτώσεις, παρέχει χρήσιμες κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς θα προχωρήσει στη συνέχεια.
Με το Google Analytics μπορείς να παρακολουθείς τις σελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες και θεωρείς σημαντικές ορίζοντας Στόχους Προορισμού (Destination Goals). Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να καταχωρήσεις στο Google Analytics το αντίστοιχο URL της σελίδας προορισμού.
Μια εξίσου σημαντική ενέργεια, που σου επιτρέπουν οι στόχοι προορισμού, είναι να δημιουργήσεις και να παρακολουθείς τη διαδρομή προς το στόχο (funnels). Ορίζεις, δηλαδή, τα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι χρήστες προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια σημαντική, για εσένα, ενέργεια, όπως πχ. την ολοκλήρωση μιας παραγγελίας. Παρακολουθώντας ένα funnel μπορείς να βρεις απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως:
– οι χρήστες αναζήτησαν προϊόντα;
– τοποθέτησαν κάποιο προϊόν στο καλάθι αγορών;
– πόσοι χρήστες συμπλήρωσαν τη φόρμα με τα στοιχεία αποστολής;
– πόσοι χρήστες τελικά ολοκλήρωσαν την αγορά τους;
Εντόπισε τα σημεία της διαδρομής που εγκαταλείπουν οι χρήστες και προχώρησε στις κατάλληλες ενέργειες για να τα βελτιώσεις.
2. Πώς αλληλεπιδρούν οι χρήστες με το περιεχόμενο του site σου;
Εάν σε ενδιαφέρει να αξιολογήσεις τη συμπεριφορά των χρηστών και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το περιεχόμενο του site σου (user interaction), τα Συμβάντα (Event Goals) του Google Analytics σου προσφέρουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που χρειάζεσαι. Κάποια παραδείγματα που μπορείς να ορίσεις ως Event Goals είναι:
– Εκτυπώσεις & emails που στάλθηκαν μέσα από το site,
– Παρακολούθηση videos,
– Audio listening,
– Σχόλια, reviews και ratings που άφησαν οι χρήστες στο site,
– Social behaviour (πχ. αριθμός likes, tweets, shares της σελίδας σου στα social media), κ.α.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα Event Goals του Google Analytics απαιτούν επιπλέον ρυθμίσεις code tracking, οπότε χρειάζεται να είσαι εξοικειωμένος με τον προγραμματισμό.
3. Πόσοι χρήστες είδαν έναν ελάχιστο αριθμό σελίδων στο site σου;
Ο συγκεκριμένος στόχος (Pages/sessions per visit Goal) σε βοηθάει να καταγράψεις τον αριθμό των σελίδων που επισκέπτεται ένας και μοναδικός χρήστης σε μια επίσκεψη. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να ορίσεις ένα minimum αριθμό σελίδων που θεωρείς σημαντικό να δει ο χρήστης. Σύμφωνα με τη Google, ο συγκεκριμένος στόχος είναι χρήσιμος εάν σε ενδιαφέρει να αξιολογήσεις το engagement των χρηστών με το site σου. Για παράδειγμα, μπορεί να αξιολογείς θετικά το user engagement όταν ένας χρήστης επισκέπτεται 5 και περισσότερες σελίδες σε μία επίσκεψη.
4. Πόσοι χρήστες παραμένουν στο site σου για ορισμένο χρόνο;
Παρόμοια λογική με τον παραπάνω στόχο έχει και ο συγκεκριμένος, με την ονομασία Duration Goal. Καταγράφει τις επισκέψεις που διαρκούν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή και περισσότερο, ανάλογα με την minimum τιμή που θα ορίσεις. Εάν λοιπόν, ο χρόνος που αφιερώνει ο χρήστης στο site σου έχει ιδιαίτερη σημασία για εσένα και αποτελεί κριτήριο για να αξιολογήσεις το user engagement, τότε προχώρησε στην ενεργοποίησή του από εδώ.
5 Χρήσιμα Tips για να δημιουργήσεις στόχους με νόημα και αξία
1. Δώσε ένα ξεκάθαρο και ακριβές όνομα σε κάθε στόχο που δημιουργείς. Έτσι στην περίπτωση που έχεις δημιουργήσει αρκετούς θα γνωρίζεις με ακρίβεια τι καταγράφει ο καθένας.
2. Προτού δημιουργήσεις ένα Destination Funnel, τέσταρε την ακολουθία των βημάτων στο site σου. Σημείωσε προσεκτικά όλα τα βήματα ή τις σελίδες που συνθέτουν το σύνολο των ενεργειών που οδηγούν τον χρήστη στον απώτερο στόχο σου (πχ. ολοκλήρωση online αγοράς).
3. Το Google Analytics σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις χρηματική τιμή (Goal Value) στους στόχους σου. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να αξιολογήσεις και να ερμηνεύσεις την τιμή του στόχου ως πραγματικά έσοδα, να αξιολογήσεις καλύτερα την απόδοση της επένδυσής σου (ROI) και να προχωρήσεις σε νέες επενδύσεις.
4. Οι στόχοι δεν διαγράφονται από το Google Analytics, οπότε εάν δεν χρησιμοποιείς κάποιον μπορείς να τον απενεργοποιήσεις και να τον μετονομάσεις σε “Inactive – Goal Name”.
5. Μπορείς να δημιουργήσεις μέχρι και 20 στόχους ανά View (προβολή αναφοράς). Εάν σε ενδιαφέρει να παρακολουθείς περισσότερους, σκέψου να δημιουργήσεις ένα επιπλέον view ή να επεξεργαστείς έναν υφιστάμενο στόχο που δεν χρησιμοποιείς πλέον.
Το Google Analytics Help Center έχει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι και μπορεί να σε κατευθύνει για να δημιουργήσεις τους κατάλληλους στόχους για το site σου. Εσύ, ποιους online στόχους παρακολουθείς; Άφησε τα σχόλιά σου παρακάτω! Happy Targeting! ;)
Μπες στη συζήτηση