Μα, τι είναι επιτέλους αυτό το SSL;
Το SSL (Secure Sockets Layer) είναι ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που χρησιμοποιείται μεταξύ browser και server, ώστε να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών καθώς σερφάρουν. Το πιστοποιητικό ασφαλείας SSL διασφαλίζει ένα domain κι έτσι ο επισκέπτης ξέρει ότι η σελίδα στην οποία μπαίνει είναι αξιόπιστη.
Το SSL ουσιαστικά κρυπτογραφεί τα στοιχεία του κάθε χρήστη με μια μαθηματική διαδικασία, κωδικοποιώντας και αποκωδικοποιώντας πληροφορίες. Η κρυπτογράφηση αυτή εξασφαλίζει ότι μονάχα ο παραλήπτης της πληροφορίας θα μπορεί να τη ‘διαβάσει’. Έτσι, όσο πιο δυνατό είναι το SSL τόσο πιο δύσκολα σπάει και αποκωδικοποιείται από τρίτους. Η αυθεντικοποίηση είναι μια διαδικασία επαλήθευσης των πληροφοριών που παρέχει κάποιο site και πραγματοποιείται από εξουσιοδοτημένη εταιρία. Για παράδειγμα, το λογότυπο ή η επωνυμία κάποιας εταιρίας/ ιστοσελίδας μπορεί να είναι ψευδή. Για να μπορέσει ο χρήστης να εμπιστευτεί τη σελίδα ή την online επιχείρηση που θα επισκεφτεί, απαιτεί να έχει κάποια “πειστήρια”. Το πιστοποιητικό SSL κάνει ακριβώς αυτό: κάποιος άλλος έχει αξιολογήσει και έχει τσεκάρει και επιβεβαιώσει για σένα ότι το συγκεκριμένο site είναι ασφαλές.
Έτσι, πριν βάλεις τους κωδικούς σου, τα προσωπικά σου στοιχεία αλλά και τις πληροφορίες πληρωμής σε κάποιο site, ψάξε για την πράσινη μπάρα!
Το EV SSL
Υπάρχουν διάφοροι τύποι SSL, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε site. Το Domain Validation (DV) επιβεβαιώνει το domain και το κατά πόσο αυτός που το χρησιμοποιεί κατέχει το δικαίωμα χρήσης. To Οrganisation Validation (OV), όπου επαληθεύεται το domain σου, η εταιρία σου καθώς και κάποιες πληροφορίες του ιδιοκτήτη του domain. Το Extended Validation (EV SSL) είναι η πιο δυνατή δικλείδα ασφαλείας -και η πιο αγαπημένη μας! Αυτό γιατί για να μπορέσει ένα site να γίνει ‘πράσινο’ με EV SSL πρέπει να περάσει από αυστηρό έλεγχο παγκόσμιων προδιαγραφών από το εκάστοτε CA (Certified Authority), δηλαδή την αρμόδια αρχή πιστοποίησης (π.χ. Comodo, GeoTrust, κ.ά). Στη διαδικασία πιστοποίησης για EV SSL το CA θα σου ζητήσει νομικά έγγραφα της εταιρίας ώστε να διερευνήσει και να επιβεβαιώσει:
- τη νομική μορφή και τη φυσική ύπαρξη (έδρα, τηλέφωνο, κλπ) της εταιρίας/οργανισμού σου
- το αποκλειστικό δικαίωμα σου να χρησιμοποιείς το συγκεκριμένο domain
- το αν έχεις όντως ζητήσει να ενεργοποιηθεί αντίστοιχο πιστοποιητικό
- το ρόλο σου μέσα στην εταιρία
Εάν καταφέρεις να περάσεις το τεστ, το site σου ‘διακοσμείται’ με την υπέροχη πράσινη μπάρα που εμφανίζεται δίπλα στο domain σου, καθώς και με το εικονίδιο-λουκέτο.
Όταν κάποιος χρήστης το πατήσει αποκαλύπτονται, με διαφάνεια, οι πληροφορίες της εταιρίας ή του φορέα στον οποίο ανήκει το domain. Έτσι, το EV SSL προσφέρει την ύψιστη κρυπτογράφηση πληροφοριών και τη μοναδική δυνατότητα να παρουσιάσεις στους επισκέπτες σου την επαληθευμένη ταυτότητά σου! Πώς μπορεί μετά ένας χρήστης να μην σε εμπιστευτεί;
Δεν μπορείς να ζεις χωρίς EV SSL, εάν…
Ποια site όμως απαιτούν αυτή την υψηλή μορφή πιστοποίησης και συνεπώς εμπιστοσύνης με τον χρήστη;
- Online καταστήματα/ Ecommerce
- Tράπεζες ή οικονομικοί οργανισμοί
- Μεγάλοι φορείς που καταχωρούν προσωπικά δεδομένα
- Ιστοσελίδες του δημοσίου
- Αλλά και οποιοδήποτε site ζητάει προσωπικά δεδομένα και απαιτεί να κάνεις login ή έχει να κάνει με online συναλλαγή
- Στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το EV SSL συμβάλλει στο να σιγουρευτεί το κοινό ότι πρόκειται για έγγυρη οργάνωση με αληθινό σκοπό.
Γιατί όμως να αγοράσω ένα EV SSL;
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ακόμα και δωρεάν domain validation (DV) SSL τα οποία όμως πάλι δεν ικανοποιούν όλα τα “checkpoints” ασφάλειας. Αγοράζοντας ένα πιστοποιητικό EV SSL κάνεις ένα απαραίτητο… καλό στην υγεία της επιχείρησής σου! Ποια είναι τα προτερήματα ενός EV πιστοποιητικού ασφάλειας;
- Η ασφάλεια είναι ένα “προϊόν” που ο πελάτης εμπιστεύεται περισσότερο όταν έχει καταβληθεί κάποιο αντίτιμο -ειδικά για επαγγελματική χρήση.
- Η πράσινη μπάρα και το χαρακτηριστικό λουκέτο προσδίδουν αυτόματα κύρος και αξιοπιστία στην εταιρία σου.
- Άρα και πιθανή αύξηση πελατών, εσόδων, κλπ.
- Μειώνεται δραματικά η “εγκατάλειψη του καλαθιού”.
- Βελτιώνεται το SEO σου. Η Google δεσμεύεται να ανεβάσει στις αναζητήσεις της, τα site που έχουν SSL.
- Όλα τα επί πληρωμή EV SSL έχουν εγγύηση, που σημαίνει ότι εάν για κάποιο λόγο “σπάσει” ο προστατευτικός ιστός του SSL, αποζημειώνεσαι χρηματικά.
- Έχουν εξυπηρέτηση πελατών σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
- Το 99,9% του ιντερνετικού πληθυσμού εμπιστεύεται τα ΕV SSL (πηγή: Comodo).
Mη χάνεις χρόνο. Δώσε κι εσύ το πράσινο φως στο site σου με ένα EV SSL από το Papaki!
Εάν έχεις ήδη αποκτήσει το δικό σου EV SSL από την Comodo, κατέβασε αυτό το κατατοπιστικότατο pdf για το πώς να το ενεργοποιήσεις σε 8 βήματα!
Πάτα πάνω στην εικόνα για να δεις ολόκληρο το pdf.
Μπες στη συζήτηση