Ποια είναι η σχέση των παιδιών με την τεχνολογία; Τι κάνουν όλη μέρα κολλημένα μπροστά στις οθόνες τους; Και τι είναι τέλος πάντων αυτό το JCrete4Kids όπου ένα σωρό πιτσιρίκια στα Χανιά και στο Ηράκλειο, έπαιζαν με καλώδια;!
Στο Papaki αγαπάμε τις δράσεις που προάγουν την καινοτομία, την αυτοβελτίωση και τις νέες ιδέες. Ειδικά αν αυτές οι δράσεις προσφέρονται δωρεάν, βασίζονται στον εθελοντισμό κι εμπλέκουν παιδιά και τεχνολογία, τότε πετάμε από τη χαρά μας!
Μέσα στο πλαίσιο της εταιρικής μας κουλτούρας είναι να υποστηρίζουμε και να προάγουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, όσα μας κάνουν καλύτερους, μας εξελίσσουν αλλά και συμβάλλουν σε έναν καλύτερο κόσμο. Το JCrete4Kids κάνει check σε όλα τα παραπάνω κουτάκια. Κι ένα παραπάνω: ότι ξεκινάει από τα παιδιά! Μάθε τα πάντα σε αυτό το blog post.
Η μεγάλη κουβέντα
Ασταμάτητες είναι οι έρευνες επί ερευνών, οι συζητήσεις με ψυχολόγους, δασκάλους και ειδικούς με θέμα: “Ποια είναι η σχέση που πρέπει να έχουν τα παιδιά με την τεχνολογία, τώρα που έχει τόσο σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας;”. Φανατικοί οπαδοί της τεχνολογίας υποστηρίζουν ότι γρήγορη προσαρμογή των παιδιών στις τρελές εξελίξεις είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Στο άλλο άκρο, υπάρχουν όσοι κατατάσσουν οποιαδήποτε τεχνολογική και ιντερνετική είδηση ως “του διαόλου” προσπαθώντας να ελέγξουν ή να καταστείλουν -χωρίς βέβαια να τα καταφέρνουν πάντα- την χρήση της τεχνολογίας στα παιδιά τους. Μια μεγάλη έρευνα που αναλύει την συμπεριφορά των παιδιών από το 1995 μέχρι σήμερα, δείχνει ότι τα παιδιά από 5-16 ετών περνάνε κατά μέσο όρο 6 ώρες τη μέρα μπροστά από κάποια οθόνη. Στην Ελλάδα, ένα 23% των παιδιών σερφάρουν στο ίντερνετ 2-3 ώρες ημερησίως κι ένα 69% το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για ψυχαγωγία -κι όχι για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Φαίνεται ότι τα παιδιά αγαπούν πολύ το YouTube, το Facebook αλλά και apps όπως το Snapchat. Φυσικά τα video games και τα ομαδικά online παιχνίδια είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες που κρατάνε τα παιδιά (κι όχι μόνο!) προσηλωμένα στις οθόνες τους. Αποξένωση ή μια διαφορετική μορφή κοινωνικοποίησης λοιπόν;
Νέα δεδομένα
Η αλήθεια -όπως πάντα- βρίσκεται κάπου στη μέση. Υπάρχουν εξαιρετικές τεχνολογίες που μας κάνουν πιο έξυπνους και συμβάλλουν όχι μόνο στην προσωπική μας αυτοβελτίωση αλλά και σε έναν καλύτερο κόσμο! Από την άλλη, τα παιδιά (κι εμείς συχνά) εύκολα μπορεί να παρασυρθούν χάνοντας άπειρες ώρες στο ίντερνετ σε πράγματα ανούσια ή ακόμη και επικίνδυνα. Θα φανταζόσουν όμως ποτέ ότι τα video games, που τόσο έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς, αποδείχτηκε ότι συμβάλλουν στην καλή επίδοση των μαθητών στο σχολείο; Τα online παιχνίδια (εξαιρώντας τα βίαια) βοηθάνε τα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η συνδυαστική σκέψη αλλά και η ομαδικότητα. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι, αντίθετα, η συνεχής ενασχόληση των παιδιών με τα social media μπορεί να συμβάλλει σε σημαντική πτώση στις επιδόσεις τους.
Φωτεινά παραδείγματα
Το θετικό είναι ότι υπάρχουν δράσεις και πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως μικροί φάροι για τα παιδιά, μέσα στον ατέλειωτο ωκεανό της τεχνολογίας. Άνθρωποι με ειλικρινές ενδιαφέρον που έχουν σκοπό να αναδείξουν τα θετικά της τεχνολογίας αλλά και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι. Να τους προσφέρουν νέα skills που ίσως δεν ήξεραν ότι είχαν και να ανοίξουν ορίζοντες που εμείς δε θα φανταζόμασταν. Ένα παρόμοιο λαμπρό παράδειγμα είναι και το JCrete4Kids: η δωρεάν ημερίδα προγραμματισμού και Ρομποτικής για παιδιά που διοργανώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Κρήτη, για δεύτερη συνεχή χρονιά!
Το JCrete4Kids
Πρόκειται για μια ολόκληρη ημέρα γεμάτη γνώσεις, διαδραστικά και ομαδικά παιχνίδια για παιδιά 8-16 ετών πάνω στην Ρομποτική και τον προγραμματισμό, που πραγματοποιείται από εθελοντές του εξωτερικού αλλά και ντόπιους. H ημερίδα αυτή είναι “παιδί” του JCrete, του διεθνούς συνεδρίου πληροφορικής της γλώσσας προγραμματισμού Java, που πραγματοποιείται στο δήμο Χανίων από το 2011 και προσελκύει κορυφαίους επιστήμονες και λάτρεις της Java από όλον τον κόσμο. Έτσι, μαζί με τα μαγιό τους, οι έμπειροι εισηγητές -που πραγματοποιούν αντίστοιχα σεμινάρια για παιδιά εδώ και χρόνια στο εξωτερικό- κουβάλησαν βαλίτσες με εξειδικευμένο εξοπλισμό και εκπαιδευτικά kit για να στήσουν, εθελοντικά, το JCrete4Kids. Πολλοί ακόμη ήταν εκείνοι που με τον τρόπο και τον χρόνο τους συνέβαλαν ώστε να πραγματοποιηθεί το event. To Papaki υποστήριξε, ως χορηγός, την εκδήλωση στο Ηράκλειο.
Στα Χανιά η ημερίδα φιλοξενήθηκε στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στις 6 Αυγούστου και είχε συμμετοχή πάνω από 80 παιδιά και στο Ηράκλειο 70 περίπου παιδιά μαζεύτηκαν στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στις 7 Αυγούστου.
Τι σκαρώνουν τα πιτσιρίκια εκεί;
Μέσα στη μέρα, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και πήραν μέρος σε 3 hands-on εργαστήρια.
Δημιουργία ενός ανελκυστήρα με τα Lego Mindstorms: Τα Lego Mindstorms είναι προγραμματισμένα “τουβλάκια” Lego που συνδυάζονται με ηλεκτρικά μοτέρ, τηλεχειριστήρια, αισθητήρες υπερήχων, χρώματος και φωτός. Συνδυάζοντάς τα κατάλληλα με τεχνικά κομμάτια Lego (όπως εργαλεία, άξονες, ακτίνες, και υδραυλικά μέρη) τα παιδιά μπορούν να χτίσουν από ρομπότ μέχρι αυτοματοποιημένα, μηχανοκίνητα και άλλα αλληλεπιδραστικά συστήματα.
Στο JCrete4Kids, τα παιδιά συναρμολόγησαν έναν ανελκυστήρα και στη συνέχεια έγραψαν ένα πρόγραμμα για να τον βάλουν μπρος!
Δημιουργία παιχνιδιού σε Rasberry Pi: Το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής τσέπης, στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας. Το χαμηλό του κόστος ($35, ενώ η έκδοση Zero κοστίζει μόλις $5) σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος και την καλή απόδοσή του, το καθιστούν ιδανικό για την κατασκευή πληθώρας εφαρμογών. Σ’ αυτό το εργαστήριο τα παιδιά δημιούργησαν ένα παιχνίδι που “έτρεχε” σε Raspberry Pi!
Πειράματα φυσικής με Tinkerforge: Τα Tinkerforge είναι προγραμματισμένα “τουβλάκια” (Bricks, Bricklets και Master Extensions) που επιτρέπουν σε αρχάριους αλλά και προχωρημένους χρήστες να χτίσουν εφαρμογές εύκολα, χωρίς να απαιτείται γνώση ηλεκτρονικών. Οι κατασκευές μπορούν να “ζωντανέψουν” εύκολα με τη δημιουργία προγραμμάτων ενώ υποστηρίζονται από πολλές γλώσσες προγραμματισμού.
Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά έπαιξαν με τη Φυσική κάνοντας πειράματα!
Τι έμεινε από το JCrete4Kids
Το κάθε παιδί βρίσκει, φυσικά, το δικό του ενδιαφέρον σε διαφορετικά πράγματα. Ανάλογα με τις ικανότητες, τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά του, ο κάθε πιτσιρικάς που συμμετείχε, αγάπησε και κάτι άλλο στο JCrete4Kids. Ο Νίκος Καμπιτάκης ένας από τους facilitators του event, μου λέει: “Οι γονείς χαίρονται ιδιαίτερα που βλέπουν τα παιδιά τους αντί να είναι μπροστά σε μια οθόνη, να ασχολούνται με κάτι πιο δημιουργικό και να μαθαίνουν μέσα από αυτό! Μας εκφράζουν συνεχώς την επιθυμία να γίνονται σε πιο σταθερή και συχνή βάση αντίστοιχες δράσεις. Για να καταλάβετε, οι συμμετοχές έκλεισαν αμέσως χωρίς καμία διαφήμιση, μόνο από στόμα σε στόμα. Τα παιδιά, από την άλλη, ξετρελαίνονται, περνάνε καλά και συχνά ανακαλύπτουν την έφεσή τους σε κάτι που δεν ήξεραν ότι υπάρχει. Βλέπεις παιδιά που πραγματικά βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον σε αυτές τις ημερίδες!”. Παιδιά λοιπόν 8 και 10 χρονών συνειδητοποιούν ότι ανήκουν σε αυτόν τον οικείο γι’ αυτά χώρο και ανακαλύπτουν ένα κοινό σημείο επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Παρόμοιες δράσεις συμβάλλουν στο να μάθουν τα παιδιά την τεχνολογία με την καθοδήγηση ειδικών αλλά και εξαιρετικών παιχνιδιών ειδικά σχεδιασμένων γι’ αυτό. Είναι επίσης, ένας βασικός τρόπος να καταπολεμηθεί και μια νέα μορφή αναλφαβητισμού που εμφανίζεται κι έχει να κάνει με την έλλειψη γνώσης κώδικα και τη μη πρόσβαση κάποιων παιδιών στην τεχνολογία.
Και κάτι ακόμη!
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα παιδιά δρουν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ακολουθούν οι γονείς τους για να επιλύσουν προβλήματα. Έτσι, στο JCrete4Kids ήταν εκπληκτικό να παρατηρεί κανείς, σε ομάδες όπου τα παιδιά έψαχναν μόνα τους να βρουν την άκρη -χωρίς την επέμβαση από μεγάλους- ακολουθώντας τις σαφείς οδηγίες και με τον ‘pattern matching’ τρόπο σκέψης τους τα κατάφερναν άψογα! Ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπου οι γονείς προσπαθούσαν να βοηθήσουν χρησιμοποιώντας τη λογική τους, δεν κατάφερναν να ολοκληρώσουν τα projects!
Ευχόμαστε να πραγματοποιούνται τέτοιες δράσεις όλο και πιο συχνά και να βρεθεί ο τρόπος, ο χρόνος και οι ευκαιρίες ώστε να γίνουν από σκέψη, πράξη. Γιατί τα παιδιά σίγουρα ξέρουν καλύτερα…
*Όλες οι φωτογραφίες είναι παραχώρηση του Stephen Chin, ενός από τους εισηγητές της ημερίδας.
Μπες στη συζήτηση