Έφτιαξες τις διαφημιστικές σου καμπάνιες στο FB. Την επόμενη ημέρα άνοιξες το dashboard του Ad Manager για να παρακολουθήσεις πώς πηγαίνουν. Δεν ήσουν όμως σίγουρος αν τα metrics είναι αρκετά ή αν είναι τα σωστά. Το άνοιξες ξανά μετά από μία εβδομάδα. Τα ίδια. Κι επιπλέον, τώρα πρέπει να βάλεις reminder στο calendar σου για να θυμάσαι κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα να μπαίνεις στο Ad Manager και να παρακολουθείς κάποια metrics για τα οποία δεν νιώθεις και τόσο σίγουρος ότι αρκούν. Το πρόβλημα είναι διπλό, η λύση ευτυχώς είναι μία. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να φτιάξουμε την τέλεια αυτόματη αναφορά, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας!
Όταν φορτώνει το Ad Manager του Facebook το default view με τα αποτελέσματα των διαφημίσεων ονομάζεται “Απόδοση” και περιλαμβάνει βασικά metrics όπως:
- Αποτελέσματα (διαφέρει ανά στόχο διαφήμισης, π.χ. New likes, Post engagement, App Installs κ.λπ.)
- Μοναδικοί χρήστες που είδαν τη διαφήμιση
- Κόστος ανά αποτέλεσμα
- Χρηματικό ποσό που έχει ξοδευτεί
- Ημερομηνία και ώρα λήξης της καμπάνιας
Τα metrics αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά για να καταλάβουμε πλήρως τι έχει συμβεί με τη διαφήμισή μας. Είναι επιτυχημένη δηλαδή η καμπάνια μας; Κι αν δεν είναι, τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Πέραν του default view “Απόδοση” μερικά άλλα έτοιμα views του Ad Manager είναι:
Προβολή
Το view αυτό εστιάζει στις εμφανίσεις που πέτυχε η διαφήμισή μας. Αν ήταν πολλές ανά μοναδικό χρήστη τότε το μήνυμά μας ίσως κούρασε αφού εμφανιζόταν ξανά και ξανά στους ίδιους χρήστες. Αν ήταν λίγες οι προβολές ανά μοναδικό χρήστη ίσως να μην κατάφερε να αφομοιωθεί από το κοινό μας. Πότε μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι εμφανίσεις είναι πολλές και πότε είναι λίγες; Αυτό το καταλαβαίνουμε διαχρονικά παρατηρώντας στενά τα αποτελέσματα και κρατώντας τις απαραίτητες σημειώσεις για το “Κόστος ανά αποτέλεσμα”.
Αλληλεπίδραση
Στο view αυτό μετράμε τις πράξεις που έκαναν οι χρήστες όταν είδαν τη διαφήμισή μας. Μπορεί να είναι κλικ για να δουν μία φωτογραφία ή βίντεο, likes, σχόλια, κλικ προς την ιστοσελίδα μας ή τη Facebook page μας κ.α. Εάν έχουμε πολλές αλληλεπιδράσεις, η διαφήμισή μας μάλλον πέτυχε το σκοπό της.
Απόδοση και κλικ
Ίσως το πιο κλασσικό view της digital διαφήμισης. Περιγράφει αναλυτικά τα κλικς που δέχθηκε η διαφήμιση συνολικά, αλλά και προς την ιστοσελίδα.
Πολλών συσκευών
Το view αυτό είναι ιδανικό για διαφημίσεις που ως στόχο έχουν την εγκατάσταση εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα και tablets. Για να λειτουργήσει με επιτυχία απαιτείται η εγκατάσταση του Facebook Pixel (και συγκεκριμένα του event “Purchase” με προαιρετικό ορισμό τιμής) ώστε να γνωρίζει ο διαφημιζόμενος πόσο τελικά κόστισε ένα app install. Το view αυτό μετράει τους μεμονωμένους χρήστες που εγκατέστησαν την εφαρμογή μέσα σε 1 μέρα από τη στιγμή που είδαν τη διαφήμιση ή 28 ημέρες αφότου έκαναν κλικ.
Τελικά ποιο view είναι καλύτερο να χρησιμοποιώ για το reporting μου;
Το καλύτερο view είναι αυτό που θα φτιάξεις εσύ! Από την επιλογή “προσαρμογή στηλών” μπορούμε να προσθέσουμε, να αφαιρέσουμε και να οργανώσουμε τις στήλες έτσι όπως εμείς θέλουμε.
Για να έχει νόημα το reporting μας απαιτείται η εγκατάσταση του Facebook Pixel και των events του, όπου αυτά έχουν νόημα για την κάθε επιχείριση. Για τη σωστή εγκατάσταση χρειάζονται τεχνολογικές γνώσεις, βοήθεια προγραμματιστή ή καλή γνώση του Tag Manager της Google. Τα events που μπορεί να παρακολουθεί το Facebook είναι:
- Προβολή περιεχομένου
- Αναζήτηση
- Προσθήκη στο καλάθι αγορών του eShop (cart)
- Προσθήκη στη λίστα επιθυμιών του eShop (wishlist)
- Αγορά από το eShop (δυνατότητα παρακολούθησης όλων των βημάτων, του αριθμού αγορών και της συνολικής αξίας)
- Δημιουργία πιθανού αγοραστή (π.χ. εγγραφή στο newsletter ή download ενός pdf)
- Εγγραφή νέου χρήστη
Κατά τη δημιουργία του custom report μας μία επιπλέον επιλογή, η “Αλλαγή χρονικού πλαισίου επιμερισμού ενεργειών”, μας επιτρέπει να ορίσουμε το “παράθυρο” στο οποίο μετράμε τα αποτελέσματα. Οι επιλογές μας είναι:
- 1 ημέρα
- 7 ημέρες
- 28 ημέρες
Από τη στιγμή που ο χρήστης είδε ή έκανε κλικ σε μία διαφήμιση. Για να το καταλάβουμε αυτό ας δούμε ένα παράδειγμα:
Ο χρήστης περιηγείται στο Facebook από το κινητό του τηλέφωνο την ώρα που είναι στο λεωφορείο και βλέπει τη διαφήμισή μας που τον καλεί να αγοράσει ένα domain name αλλά δεν το αγοράζει επιτόπου. Την επόμενη ημέρα, από τον υπολογιστή του σπιτιού του, επισκέπτεται την ιστοσελίδα μας και αγοράζει τελικά το domain. Το Google Analytics θα αποδώσει την αγορά αυτή στην “Απευθείας” επίσκεψη και όχι στο Facebook. To Facebook όμως, μέσω του Facebook pixel που παρακολουθεί τις αγορές, μπορεί να κάνει αυτή τη σύνδεση και να αποδώσει την αγορά στον χρήστη που τις προηγούμενες ημέρες είχε δει τη διαφήμισή μας από το κινητό του.
Πώς θα φτιάξω το report μου;
Αφού καταλάβουμε και κάνουμε πειράματα με τα παραπάνω, τότε είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε τις δικές μας αναφορές. Η εμπειρία μας λέει να μην φτιάχνουμε αναφορές με πολλές στήλες και πολλά δεδομένα, τουλάχιστον όχι στην αρχή!
Κάθε αναφορά θα πρέπει να εστιάζει σε μία απάντηση, σε ένα πρόβλημα, σε μία “λογική”, π.χ. ποιες διαφημίσεις έφεραν τα περισσότερα new likes ή σε ποιες ανακοινώσεις είχα τα περισσότερα σχόλια από το διαφήμισή μου; Τις αναφορές αυτές μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε και να τις φορτώνουμε γρήγορα από το μενού των στηλών.
Το επόμενο βήμα είναι να αποθηκεύσουμε τη συνολική αναφορά εφαρμόζοντας και φίλτρα όπως, μεταξύ άλλων:
- Το χρονικό ορίζοντα αποτελεσμάτων (τελευταία εβδομάδα, προηγούμενος μήνας κ.α.).
- Η διαφήμιση θα πρέπει να έχει εμφανίσεις (ενεργή διαφήμιση κατά το επιλεγμένο χρονικό διάστημα).
- Το στόχο που είχε η διαφήμιση (likes, video views, engagement).
- Την τοποθέτηση (newsfeed, δεξιά στήλη, audience network ή Instagram).
Έτσι, μπορούμε να έχουμε μία αναφορά με campaigns που είχαν πολύ συγκεκριμένο στόχο (π.χ. μόνο καμπάνιες video view), με τις στήλες που εμείς επιλέξαμε (video view, % of video watched, click to play), για campaigns που ήταν ενεργά, για ένα επιλεγμένο χρονικό διάστημα (τον τελευταίο μήνα) και εμφανίσθηκαν πχ. μόνο σε κινητά τηλέφωνα.
Τελευταίο βήμα είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας, έτσι ώστε να λαμβάνουμε email με την αναφορά κάνοντας την αντίστοιχη επιλογή από το μενού. Η αναφορά αποστέλλεται στο email που χρησιμοποιούμε στο Facebook. Σε αυτό το βήμα μπορούμε να προσθέσουμε και όποιο άλλο email χρειάζεται να λαμβάνει αυτή την αναφορά.
Χρειάζεται να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου, όχι τόσο για να φτιάξεις το report, όσο κυρίως, για να καταλάβεις ποια είναι τα metrics που χρειάζεται να παρακολουθείς για τις δικές σου διαφημιστικές καμπάνιες. Πίστεψε με όμως, ο λίγος χρόνος που θα ξοδέψεις αποτελεί επένδυση!
Μπες στη συζήτηση