Δεν είναι λίγα τα πράγματα που πρέπει να σκεφτείς όταν καλείσαι να επιλέξεις ένα domain name για το ηλεκτρονικό κατάστημά σου. Πρέπει να βρεις κάτι σύντομο, αντιπροσωπευτικό, ευκολομνημόνευτο, που να μπορεί να διαδίδεται στόμα με στόμα. To domain name σου θα είναι η ταυτότητα του καταστήματός σου, θα σε βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό με το branding και την επικοινωνία.
Θέλοντας, λοιπόν, να σε βοηθήσουμε σε όλη αυτή τη σημαντική διαδικασία, παρακάτω μοιραζόμαστε μερικά dos και dont’s ώστε τελικά να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή!
1. Χρησιμοποίησε το όνομα της εταιρείας ή του προϊόντος σου
Για παράδειγμα, αν πουλάς φαγητό για κατοικίδια και το όνομα της επιχείρησής σου είναι YumTum, τότε καλές επιλογές είναι το www.petfood.store ή το www.yumtum.store. Το πρώτο είναι απλό, αντιπροσωπευτικό και εύκολο στη μνήμη. Γενικά, το domain name είναι καλό να εξηγεί από μόνο του στον χρήστη τι μπορεί να βρει στο συγκεκριμένο site.
2. Αν εστιάζεις στο SEO, χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά
Αν η βελτιστοποίηση SEO είναι στην κορυφή της to-do λίστας σου, τότε μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις ένα domain name πλούσιο σε λέξεις-κλειδιά. Ωστόσο, βεβαιώσου ότι δε θα το παρακάνεις, αλλιώς η Google είναι πιθανό να σε βάλει σε μαύρη λίστα και να σε θεωρήσει spam. Η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης κάνει διαρκώς αναβάθμιση στον αλγόριθμό της και οι ιστοσελίδες που δεν προσφέρουν πραγματική αξία στους επισκέπτες, δεν έχουν το ranking που θα ήθελαν. Οπότε, εντόπισε τις 2-3 λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν την επιχείρησή σου και προσπάθησε να τις συμπεριλάβεις στο domain σου κάνοντας το όμως, παράλληλα, μικρό και απλό.
3. Δώσε προσοχή στην κατάληξη του domain σου
Αυτή τα λίγα γράμματα μετά την τελεία του domain σου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αποτελεσματικότητα του. Αν η κατάληξη σου είναι brandable μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο brand σου. Για παράδειγμα, δες την Emirates: το www.emirates.com είναι η επίσημη ιστοσελίδα της. Το www.emirates.store είναι η ιστοσελίδα των αγορών της και όπως μπορείς να διαπιστώσεις, συμπεριλαμβάνει την επωνυμία και μια λέξη-κλειδί χαρακτηριστική του περιεχομένου. Η Emirates, επιλέγοντας κατάληξη .STORE, κάνει αποτελεσματικό branding και επικοινωνεί σωστά το σκοπό αυτής της σελίδας της. Επίσης, σε ό,τι αφορά το SEO, ψάχνοντας Εmirates Merchandise το .STORE εμφανίζεται πρώτο στην αναζήτηση.
1. Μην επιλέγεις ονόματα που δεν συμπεριλαμβάνουν το προϊόν ή το brand σου
Το να έχεις ένα domain name απλά για να έχεις, είναι μια κακή απόφαση από επιχειρηματικής άποψης αλλά και από σκοπιά branding. Αν το ηλεκτρονικό σου κατάστημα εμπορεύεται τσάντες και έχει τη διεύθυνση www.emsbgz.com, όχι μόνο είναι δύσκολο να το απομνημονεύσει κανείς αλλά προκαλεί και υποψίες. Το καλύτερο είναι να αποφεύγεις εντελώς τα domain names που δε βγάζουν κανένα νόημα. Ούτε τα θυμάται κανείς ούτε εξυπηρετούν κάποιο σκοπό branding.
2. Μη χρησιμοποιείς ασυνήθιστη γραφή στο domain σου
Κάνε ένα τεστ και αναρωτήσου αν το domain name που έχεις καταλήξει είναι εύκολο να το θυμηθεί και να το προτείνει κάποιος. Αν δεν απαντάς με σιγουριά “ναι”, τότε απόφυγέ το. Απλά φαντάσου τον πελάτη σου να προσπαθεί να σε συστήσει στους φίλους του. “Όχι, δεν είναι bagsforyou.com. Είναι bags με z, και στο for είναι ο αριθμός 4, από το αγγλικό four”. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο δυνητικός πελάτης να κάνει λάθος (ή μάλλον να το γράψει όπως θα έπρεπε να ήταν σωστά γραμμένο) και να καταλήξει στη σελίδα κάποιου ανταγωνιστή. Τώρα φαντάσου να λες σε κάποιον “μπες στο newbags.store” – τόσο απλά. Δε χρειάζεται καμία περαιτέρω εξήγηση.
3. Μην κάνεις το domain σου τεράστιο
Τα πολύ μεγάλα domain names όχι μόνο γίνονται εμπόδιο αλλά μπερδεύουν και είναι δύσκολο να απομνημονευτούν. Επίσης, μπορούν πολύ εύκολα να γραφτούν λάθος. Για παράδειγμα, το handmadebagsforyoustore.com δεν είναι εύκολο να το θυμηθεί κανείς και είναι μεγάλες οι πιθανότητες ο εν δυνάμει πελάτης σου να τα παρατήσει κάπου στη μέση της προσπάθειάς του να το πληκτρολογήσει. Αντίθετα, το handmadebags.store είναι εύκολο και απλό. Κράτησε σαν κανόνα ότι τα domains δεν πρέπει να περνούν τους 18 χαρακτήρες.
Πριν πάρεις την τελική απόφαση για το domain σου, κάνε ένα μικρό γκάλοπ σε λίγους ανθρώπους και άκουσε την άποψή τους. Πες φωναχτά το domain και ζήτησέ τους να κάνουν το ίδιο. Ζήτησέ τους να το πουν σε κάποιον στο τηλέφωνο· αν μπορούν να το κάνουν με καθαρότητα και το άλλο άτομο καταλαβαίνει τι ακούει, τότε είναι καλό σημάδι. Επίσης, κάνε ένα τεστ αν το θυμούνται μετά από αρκετή ώρα. Εάν ναι, τότε είσαι στο σωστό δρόμο να χτίσεις ένα μοναδικό brand για την ηλεκτρονική σου επιχείριση!
Μπες στη συζήτηση