Αν διατηρείς ένα blog, σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί ποιοι τρόποι υπάρχουν να βγάλεις χρήματα από αυτό. Ένας τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να εκμεταλλευτείς τους διαφημιστικούς χώρους του site σου. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από ένα Display Network όπως είναι και το Google AdSense.
Τι είναι το Google AdSense;
Το AdSense είναι η πλατφόρμα της Google που διατίθεται για εκδότες (publishers) ώστε να κερδίζουν χρήματα από το περιεχόμενο τους. Συμμετέχοντας στο AdSense, το site σου είναι μέλος στο Display Network της Google.
Το AdSense λειτουργεί αντιστοιχίζοντας διαφημίσεις στο blog σου με βάση το περιεχόμενο και τους επισκέπτες σου. Τις διαφημίσεις αυτές δημιουργούν και πληρώνουν διαφημιζόμενοι που θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.
Η εγγραφή στο AdSense είναι ελεύθερη και δεν υπάρχει κάποια χρέωση.
Πως λειτουργεί;
Την λειτουργία του AdSense μπορούμε να την συνοψίσουμε στα παρακάτω βήματα:
1. Προσθήκη διαφημιστικού χώρου
Προσθέτεις τον κώδικα είτε για να προστεθούν αυτόματα σε ολόκληρο το site σου διαφημίσεις είτε χειροκίνητα δημιουργείς Ad Units που τα τοποθετείς στα σημεία και με τις προδιαγραφές που σε ενδιαφέρουν. Για παράδειγμα στο sidebar του blog σου ή στο leaderboard ψηλά στην κεφαλίδα (header).
2. Προβολή κατάλληλων διαφημίσεων
Το Google AdSense μόλις του δώσουμε τον κατάλληλο διαφημιστικό χώρο, προσθέτει τον ιστότοπο μας στο Google Display Network (GDN). Έπειτα προβάλλει αυτές τις διαφημίσεις που δίνουν το μεγαλύτερο bid.
Αυτό η Google το κάνει λαμβάνοντας υπόψιν παράλληλα το περιεχόμενο μας, το κοινό αλλά και τις ίδιες τις διαφημίσεις. Ώστε να δημιουργήσει δηλαδή την βέλτιστη εμπειρία για τον χρήστη αλλά τις καλύτερες συνθήκες για διαφημιστές και publishers.
3. Πληρωμή από το AdSense
To AdSense αναλαμβάνει εκτός από το να συγκεντρώνει την απόδοση των προβαλλόμενων διαφημίσεων στο ιστότοπο σου, και την διαχείριση της διαδικασίας χρέωσης. Κερδίζεις χρήματα για κάθε εμφάνιση ή κλικ σε μια διαφήμιση ενώ λαμβάνεις αυτόματα πληρωμή όταν συγκεντρωθεί ένα ορισμένο ελάχιστο ποσό.
Τύποι Διαφημίσεων
Το AdSense μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε Ad Units για 3 τύπους διαφημίσεων: Display ads, In-feed ads & In-article ads.
Display Ads
Τα Display Ads είναι το προτεινόμενο Ad Unit καθώς δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε χώρο. Παράλληλα τα Display Ads υποστηρίζουν την τεχνολογία AMP (Accelerated Mobile Pages).
In-feed ads
Τα In-feed ads χρησιμοποιούνται για να ταιριάζουν ανάμεσα σε posts και listings ενώ παράλληλα προσαρμόζονται στη σχεδίαση του site μας. Είναι δηλαδή πιο native επιλογή. Όλα αυτά κάνουν τις διαφημίσεις πιο ελκυστικές για το κοινό της σελίδας σου.
In-Article Ads
Η περίπτωση των In-Article Ads μοιάζει με τα In-feed ads, με την διαφορά ότι βρίσκονται εντός των άρθρων ή των σελίδων που φιλοξενούν περιεχόμενο στο site μας. Έχουμε πάλι native και ελκυστικά ads που προσαρμόζονται σχεδιαστικά στο site. Αυτό το Ad Unit είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε blogs & ειδησεογραφικά sites.
Auto-Ads: Αυτόματη Τοποθέτηση Διαφημίσεων
Το AdSense εκτός των Ad Units που δίνουμε εμείς ακριβώς τις προδιαγραφές και το χώρο που θέλουμε να διαθέσουμε για διαφημίσεις, δίνει και την επιλογή του Auto-Ads σε επίπεδο website.
Πρακτικά αυτό που συμβαίνει στα Auto-Ads είναι ότι αντί να σκεφτόμαστε εμείς που είναι καλύτερα να μπει ο κάθε τύπος διαφήμισης και πως, αφήνουμε το AdSense να επιλέξει τα σημεία που θεωρεί ως τα καλύτερα.
Για το AdSense, τα auto-ads είναι η καλύτερη και πιο ευέλικτη λύση, καθώς δίνει άφθονο χώρο στο machine learning για να βελτιστοποιήσει την απόδοση των διαφημίσεων μέσα στο site μας.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι τα Auto-Ads δεν προσαρμόζονται καθόλου. Έχουμε τις παρακάτω επιλογές:
- Να ρυθμίσουμε τα Ad formats (In-Page Ads, Matched content)
- Να αποκλείσουμε κάποιους ίσως επιθετικούς τύπους διαφημίσεων όπως τα Anchor ή τα Vignette
- Να ρυθμίσουμε την ποσότητα των προβαλλόμενων διαφημίσεων σε μια απλή μπάρα
- Να χρησιμοποιήσουμε εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες σελίδες που δεν θέλουμε να μπορούν να διαφημιστούν σε εμάς
Blogger & Adsense
To Blogger είναι η πιο γνωστή δωρεάν πλατφόρμα blogging της Google. Αν φιλοξενείς το blog σου στο Blogger, έχεις την δυνατότητα να το διασυνδέσεις με το AdSense πραγματικά εύκολα.
Μέσα από το μενού Earnings (Κέρδη) ξεκινάει πρακτικά η διαδικασία εγγραφής ή σύνδεσης με το λογαριασμό AdSense. Έπειτα μπορείς μέσα από το μενού Layout (Διάταξη) να δημιουργήσεις καινούργια Ad Units σε όποιο σημείο του blog σου θες. Στη γλώσσα του Blogger αυτά είναι AdSense Gadgets, τα οποία προσαρμόζονται . Ένα χρήσιμο tip εδώ είναι να χρησιμοποιείς Responsive Ad Units, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεις την πιθανότητα να προβληθεί μια διαφήμιση στο χώρο που δίνεις.
WordPress & Adsense
Το WordPress είναι ίσως η καλύτερη ανοιχτή πλατφόρμα για websites & blogs. Έχουμε πολλούς λόγους να την αγαπάμε αλλά ας μπούμε στο κομμάτι της προβολής διαφημίσεων AdSense που μας ενδιαφέρει.
Αν το blog σου είναι στημένο πάνω σε WordPress CMS το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να το διασυνδέσεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, προσωπικά σου προτείνω το plugin Site Kit by Google. Το επίσημο Google plugin παρέχει connectors για όλα τα Google Products που θες να εγκαταστήσεις στο site σου. Από το Analytics μέχρι το Adsense, μπορείς να κάνεις εύκολα τις συνδέσεις που χρειάζεσαι, ενώ παράλληλα σου δίνει ένα μικρό dashboard με stats για κάθε ένα από αυτά.
Τώρα από εδώ και πέρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τους ανάλογους κώδικες που έχεις δημιουργήσει από το AdSense. Είτε τα Auto-Ads αν θέλεις να αποφύγεις όλη αυτή τη διαδικασία.
Αν χρησιμοποιείς κάποιο WordPress theme που δίνει έτοιμα πεδία για Ads, θα σε βοηθήσει αρκετά στο εγκαταστήσεις τα Ad Units σε σωστά σημεία χωρίς να επέμβεις στο κώδικα του. Εύκολη & γρήγορη λύση δίνουν σίγουρα και τα WordPress Widgets όπου μπορείς να εγκαταστήσεις τα Ad Units εύκολα πάλι μέσω κώδικα.
Υπάρχουν και πάρα πολλά plugins που θα σου δώσουν περισσότερες επιλογές και δυνατότητες στη διαχείριση των AdSense διαφημίσεων.
Google AdSense στην Ελλάδα
Λόγω της απήχησης στη Google στο ελληνικό κοινό, η διαφημιστική ζήτηση για προβολή μέσα στο Google Display Network παραμένει πολύ ψηλά. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την μεγαλύτερη εικόνα. Το AdSense εξυπηρετεί πρακτικά κάθε κοινό και κάθε διαφήμιση που θέλει να προβληθεί στο site μας.
Όταν προσθέτουμε το site μας στο AdSense, το προσθέτουμε σε ένα παγκόσμιο διαφημιστικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει περισσότερες ευκαιρίες για κέρδος αν το περιεχόμενο δεν μας αφορά μόνο κοινό που βρίσκεται στην ελλάδα ή δεν έχει σαν γλώσσα του τα ελληνικά.
Περιεχόμενο & Traffic
Κλείνοντας θα πρέπει να δώσουμε ένα μεγαλύτερο βάρος στους βασικότερους παράγοντες που θα βοηθήσουν να έχουμε ικανοποιητικό κέρδος από τις διαφημίσεις Adsense.
Η αρχή των πάντων φυσικά είναι το traffic. Όσο αυξάνεις τα pageviews στο site σου τόσο αυξάνονται και οι επιτρεπόμενες προβολές διαφημίσεων. Αυτό είναι μια απλή συνάρτηση που μπορεί να οδηγήσει σε διαφημιστικά έσοδα.
Από την άλλη μεριά αν κάτι είναι σημαντικότερο από το traffic, αυτό είναι η ποιότητα του. Θέλουμε το site μας να έχει καλό περιεχόμενο για να προσεγγίζει και πολλούς καλούς χρήστες.
Ας μην ξεχνάμε ότι όσο πιο συγκεκριμένη είναι η θεματολόγια ενός άρθρου, τόσο πιο συγκεκριμένο θα είναι το διαφημιστικό κοινό. Αυτό από μόνο του είναι ένας τρόπος σκέψης, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη την οργανική επισκεψιμότητα που μπορεί να συγκεντρώνει ένα άρθρο.
Στο τέλος της ημέρας, μην ξεχνάς ότι για να βγάλεις χρήματα από το AdSense, εσύ πρέπει να συνεχίζεις να δημιουργείς περιεχόμενο. Αυτό είναι και το προϊόν που περιμένουν οι χρήστες από εσένα, και οι χρήστες είναι αυτοί που χρειάζεται το AdSense από το blog σου.
Όταν κάποιος δεν ξέρει πως να κάνει όλα αυτά που περιγράφονται στο άρθρο που μπορεί να απευθυνθεί; Υπάρχουν ειδικοί; Και πόσο κοστίζουν αυτές οι υπηρεσίες;
Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνει κανείς ως προς την εφορία; κάποια ενέργεια που πρέπει να γίνει για να είναι καθόλα καλυμμένος;
Αν είσαι ιδιώτης το καλύτερο που πρέπει να κάνεις είναι να ρωτήσεις έναν λογιστή. Σε κάθε περίπτωση όταν έχεις έσοδα από κάπου (ακόμα και διαφημιστικά) πρέπει να τα δηλώσεις στην εφορία.
Εγώ στο κανάλι μου έχω 164 προβολές
Υπάρχει περίπτωση αν δεν έχεις καταφέρει να βγάλεις έσοδα από το adsense και αν κάποιος διαφημιστής δε πληρώσει στη Google να χρεωθείς εσύ και να σου ζητήσει η Google τα λεφτά που δεν εισέπραξε από το διαφημιστή?