Sitemaps: σε τι χρησιμεύουν και πώς να τα δημιουργήσεις 

26 Ιανουαρίου 2021, από και

Τι είναι το sitemap;

Το sitemap είναι μια σελίδα ενός ιστότοπου που λειτουργεί ως ευρετήριο, κατηγοριοποιώντας τις σελίδες που περιέχονται σε όλο τον ιστότοπο. Tα sitemaps συμβάλλουν θετικά στο SEO των websites δίνοντας πληροφορίες στα web crawlers. Τα web crawlers είναι bot που διαχειρίζονται οι μηχανές αναζήτησης (Google, Bing, κλπ) και εντοπίζουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σου. Τα sitemaps ουσιαστικά συνεργάζονται με τα web crawlers και τα βοηθούν να κατανοήσουν τη δομή του ιστότοπού σου και να βρουν εύκολα το περιεχόμενό του.

Τι κάνουν τα sitemaps;

Τα sitemaps χρησιμεύουν εξαιρετικά στην βελτιστοποίηση των μηχανών αναζήτησης, στο SEO δηλαδή. Πώς το κάνουν αυτό; Επιτρέπουν στις μηχανές αναζήτησης να διαβάζουν και να ανιχνεύουν έξυπνα τις σελίδες στον ιστότοπό σου. Τα sitemaps δίνουν στους web crawlers διάφορες πληροφορίες για να το καταφέρουν αυτό. Για παράδειγμα, πόσο σημαντική είναι η κάθε σελίδα του site σου και ποια είναι η κατάταξη προτεραιότητας της, πότε ενημερώθηκε τελευταία φορά αλλά και πόσο συχνά ενημερώνεται η κάθε σελίδα.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι sitemaps, τα HTML και τα XML. Τα HTML sitemaps καθοδηγούν κυρίως τους επισκέπτες ενός website στο περιεχόμενό του. Τα XML sitemaps καθοδηγούν τα bots των μηχανών αναζήτησης για να διασφαλίσουν ότι βρίσκουν τις διευθύνσεις URL ενός ιστότοπου στο index.

HTML sitemap

Τo HTML sitemap είναι ένα link που βρίσκεται συνήθως στο τέλος μιας ιστοσελίδας. Όλες οι άλλες σελίδες του website σου μπαίνουν εκεί για να δείξουν στους επισκέπτες τι υπάρχει στο site, με έναν εύκολο και οπτικοποιημένο τρόπο. Τα HTML sitemaps έχουν συνήθως περιορισμένη αξία για το SEO. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη βελτίωση της πλοήγησης και, επομένως, της εμπειρίας χρήστη. Ορισμένοι ιδιαίτερα μεγάλοι ιστότοποι έχουν ακόμη μια ειδική σελίδα για αυτό, οδηγώντας τους χρήστες στις πιο επισκέψιμες και ωφέλιμες σελίδες τους. Ένα υπέροχο παράδειγμα ενός οργανωμένου sitemap είναι στο amazon.com. Αυτό το sitemap περιέχει όλες τις κύριες κατηγορίες καθώς και τις πιο σημαντικές υποκατηγορίες, διευκολύνοντας τους χρήστες στην πλοήγηση για προϊόντα που ψάχνουν.

XML sitemap

Ένα XML sitemap είναι ένα αρχείο XML (Extensive Markup Language), ειδικά σχεδιασμένο για τα search engine bots. Ο κώδικας XML του αρχείου καθοδηγεί το bot μέσα στον ιστότοπο και το βοηθά να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ κάθε σελίδας.

Γιατί είναι σημαντικά τα XML sitemaps;

Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να κάνουν crawl το site σου ακόμη κι αν δεν έχεις XML sitemap. Ωστόσο, δημιουργώντας ένα sitemap έχεις σημαντικά πλεονεκτήματα στο SEO, γεγονός που το κάνει ένα δυνατό εργαλείο για τον ιστότοπό σου.

Πώς μπορεί να ωφελήσει ένα XML sitemap το SEO σου;

• Ουσιαστικά το sitemap αυτό, καθοδηγεί τη μηχανή αναζήτησης ώστε να κάνει crawl κάθε σελίδα στον ιστότοπό σου και να την καταχωρήσει. Υπάρχει περίπτωση οι μηχανές αναζήτησης να μην εντοπίσουν καθόλου κάποιο περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα σε sites με περίπλοκη “αρχιτεκτονική”, όπου το περιεχόμενο βρίσκεται κρυμμένο σε… βαθύτερες σελίδες. Ένα sitemap διασφαλίζει ότι οι crawlers περιλαμβάνουν και τις σελίδες αυτές.

• Ένα XML sitemap δείχνει στη μηχανή αναζήτησης ποιες σελίδες έχουν προτεραιότητα στον ιστότοπό σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις συμπεριλαμβάνοντας στο sitemap μια ετικέτα που να αναφέρει ποιες σελίδες είναι οι πιο σημαντικές. Συνεπώς τα crawler bots θα εστιάσουν στις σελίδες αυτές.

• Βοηθά άμεσα και αποτελεσματικά τις μηχανές αναζήτησης στην διαδικασία του indexing. Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν πλέον πολύ γρήγορα να ανακαλύπτουν και να καταχωρούν πληροφορίες και στοιχεία για νέες σελίδες. Αυτό τους επιτρέπει να μας δίνουν σχετικά και υψηλής ποιότητας αποτελέσματα όταν κάνουμε μια αναζήτηση. Ένα sitemap συμβάλλει σημαντικά στο να καταγράψουν οι μηχανές αναζήτησης τα στοιχεία των σελίδων σου.

• Το XML sitemap παρέχει στις μηχανές αναζήτησης πολλές επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το website σου. Μπορείς να συμπεριλάβεις προαιρετικές ετικέτες οι οποίες δίνουν στις μηχανές αναζήτησης περισσότερα δεδομένα ώστε να κάνουν crawl τον ιστότοπο ευκολότερα. Για παράδειγμα, το “changefreq” δείχνει στο bot πόσο συχνά ενημερώνεται η σελίδα σου,ενώ το “lastmod” λέει στη μηχανή αναζήτησης πότε την άλλαξες τελευταία φορά.

• Ένα sitemap όμως παρέχει και σε σένα πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα του Googlebot, μέσω του Google Webmaster. Πρόκειται για ένα δωρεάν εργαλείο που σε βοηθά να εκτιμήσεις και να διατηρήσεις την απόδοση της ιστοσελίδας σου στα αποτελέσματα αναζήτησης.

• Ένα XML sitemap έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει διπλότυπα από τον ιστότοπό σου. Μπορεί, χωρίς να το έχεις καταλάβει, να έχεις διπλό περιεχόμενο στο website σου. Αυτά είναι κακά νέα για το SEO σου. Χρησιμοποιώντας ένα sitemap όμως, το διπλό περιεχόμενο αφαιρείται.

• Βοηθά τους μεγάλους ιστότοπους, με πολύ περιεχόμενο, να οργανώσουν το indexing τους με τρόπο που θα προσελκύσει τις μηχανές αναζήτησης.

Ένα XML sitemap συνιστάται ιδιαίτερα για:

Ένα νέο ιστότοπο: Ένα sitemap θα βοηθήσει τους crawlers να εντοπίσουν ένα νέο ιστότοπο και να κάνουν index τις σελίδες του πιο γρήγορα. Έτσι θα τον βοηθήσουν να εμφανιστεί στα αποτελέσματα αναζήτησης πιο γρήγορα.

Ένα μεγάλο ιστότοπο: Όταν λέμε μεγάλο εννοούμε έναν ιστότοπο με χιλιάδες έως εκατομμύρια σελίδες. Για ιστότοπους αυτού του μεγέθους, η Google αφιερώνει ένα συγκεκριμένο Crawl Budget. Δηλαδή ένα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων που το Googlebot κάνει crawl και index, εντός ενός δεδομένου χρονικού πλαισίου. Το sitemap θα βοηθήσει ώστε να γίνει όλη η διαδικασία αυτή πιο αποτελεσματική για τα bots, διασφαλίζοντας ότι κάθε νέα ή ενημερωμένη σελίδα θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα πιο γρήγορα.

Ιστότοπους που ενημερώνουν συχνά το περιεχόμενό τους: Εάν αλλάζεις συνεχώς το περιεχόμενό του website σου, ένα δυναμικό XML sitemap θα βοηθήσει τους νέους crawlers να κάνουν index του νέου περιεχομένου στις μηχανές αναζήτησης.

Θες να βεβαιωθείς ότι μόλις ο ιστότοπός σου είναι στον αέρα, η Google -δεδομένου ότι είναι μακράν η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης- θα έχει πρόσβαση στο XML sitemap σου το συντομότερο δυνατό. Για πιο συγκεκριμένες συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να συμπεριλάβεις στον χάρτη του website σου, αλλά και τον τρόπο υποβολής του στο Google, ακολούθησε τις συμβουλές στον παρακάτω σύνδεσμο.

Πώς να φτιάξεις ένα HTML sitemap

Πρώτα, σκέψου εάν ο ιστότοπός σου το χρειάζεται. Ο κύριος στόχος με αυτό το sitemap είναι να βελτιωθεί η πλοήγηση για τους χρήστες σου και κατά συνέπεια η εμπειρία τους. Για τους μικρούς ιστότοπους, συνήθως η πλοήγηση γίνεται αρκετά εύκολα και επομένως δεν χρειάζεται επιπλέον βοήθεια. Αν όμως αποφασίσεις να το κάνεις, ξεκίνα συγκεντρώνοντας τα URL των πιο σημαντικών σελίδων σου. Στη συνέχεια, απλά πρέπει να αναδιαρθρώσεις το υποσέλιδο και να προσθέσεις συνδέσμους σε αυτές τις σελίδες. Βεβαιώσου ότι η ενότητα του sitemap είναι ευανάγνωστη, έτσι ώστε οι χρήστες σου να μπορούν να βρουν αυτό που αναζητούν αποτελεσματικά.

Πώς να φτιάξεις ένα XML sitemap

Δεν χρειάζεσαι τεχνικές γνώσεις για να το κάνεις αυτό! Υπάρχουν πολλά εργαλεία που το κάνουν για σένα. Για ιστότοπους WordPress, μπορείς απλά να χρησιμοποιήσεις το Yoast SEO Plugin. Όχι μόνο θα δημιουργήσει ένα sitemap για το website σου, αλλά θα το ενημερώνει αυτόματα όταν προσθέτεις ή καταργείς σελίδες. Εάν αυτό δεν ταιριάζει στις ανάγκες σου μπορείς να δεις τη λίστα με τα εργαλεία δημιουργίας sitemap εδώ.  Μην ξεχάσεις βέβαια να το υποβάλεις στο Google Search Console μόλις το δημιουργήσεις.

Καλή αρχή!

Ετικέτες

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!