Η πανδημία έκανε τις ηλεκτρονικές αγορές πιο συχνές. Σύμφωνα με έρευνα της Pulse R.C. και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έχει αυξηθεί σημαντικά όχι μόνο το ποσοστό των καταναλωτών που αξιοποιούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και τα ποσά που ξοδεύουν οι καταναλωτές για online αγορές.
Κι ενώ προφανώς υπάρχει επιλογή για πληρωμή κατά την παράδοση ή μέσω κατάθεσης, η αγορά με κάρτα έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο. Ειδικότερα, οι ονομαζόμενες συναλλαγές χωρίς παρουσία του πελάτη, αυξήθηκαν κατά περίπου 35% μέσα στο 2020.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που όμως έχει διάφορες προεκτάσεις που αξίζουν την προσοχή μας. Μια εξ αυτών, είναι το θέμα της ασφάλειας των πληρωμών που πραγματοποιούνται με τις κάρτες μας, σε eShops. Είναι τα δεδομένα μας ασφαλή; Μήπως αγοράζοντας ένα προϊόν ή μια υπηρεσία εκθέτουμε σε κίνδυνο τις οικονομίες μας; Πώς προστατευόμαστε;
PSD2: Τα καλά νέα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (Payment Services Directive 2 -PSD2) που απαιτεί ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας για τις online πληρωμές και αγορές. Στόχος αυτής της οδηγίας, είναι η προστασία των καταναλωτών από πιθανά κρούσματα απάτης.
Οι τράπεζες, έχουν ακολουθήσει την οδηγία εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο 3d-secure. Ίσως κάπου να έχεις δει “Verified by Visa” ή “Visa Secure” ή “Mastercard Secure Code” ή κάτι παρόμοιο (ανάλογα την κάρτα σου, υπάρχει διαφορετική ονομασία υπηρεσίας). Είναι αυτό ακριβώς.
Τι πρέπει να κάνω;
Η οδηγία προβλέπει η εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη (Strong Customer Authentication – SCA) να διασφαλίζεται με χρήση τεχνολογίας και την παροχή τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω:
- Κάτι που μόνο ο πελάτης κατέχει (π.χ. κινητό τηλέφωνο, One Time Password κτλ.)
- Κάτι που μόνο ο πελάτης γνωρίζει (π.χ. PIN, κωδικός πρόσβασης κτλ.)
- Κάποιο μοναδικό φυσικό χαρακτηριστικό του πελάτη (π.χ. βιομετρικά χαρακτηριστικά όπως δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου κτλ.)
Eπομένως, αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να έχεις e-banking, δηλωμένο αριθμό κινητού σε αυτό ή την εφαρμογή της τράπεζας σου. Μετά, ακολουθείς τις οδηγίες που δίνονται κατά την εκάστοτε αγορά σου.
Αν έχεις καταχωρήσει αριθμό κινητού, κατά την ολοκλήρωση της αγοράς θα σου έρθει ένα μήνυμα με κωδικό. Τον καταχωρείς στο σχετικό πεδίο και η πληρωμή ολοκληρώνεται. Αν έχεις εφαρμογή, μπορείς να κάνεις ταυτοποίηση με το δακτυλικό σου αποτύπωμα καθώς και με τον αριθμό PIN του e-banking σου.
Τι ενέργειες κάνουν τα eShops;
Η συμμόρφωση με το πρωτόκολλο 3d-secure και την οδηγία PSD2, δεν είναι υπόθεση μόνο των τραπεζών αλλά και των εμπόρων. Κάθε eShop πρέπει από 1/1/21 να έχει κάνει όλες τις απαραίτητες σχετικές ενέργειες.
Στο Papaki, εργαστήκαμε μεθοδικά για μήνες, γι’ αυτό το σκοπό. Έτσι, στο εξής, για νέες online πληρωμές που θα πραγματοποιήσεις με ήδη αποθηκευμένες κάρτες, ενδέχεται να σου ζητηθεί να προσθέσεις εκ νέου στοιχεία της κάρτας σου και στη συνέχεια να περάσεις από ισχυρή ταυτοποίηση. Για ανανεώσεις ενεργών συνδρομών δεν απαιτείται ισχυρή ταυτοποίηση. Εν ολίγοις, δεν πρόκειται να διαταραχθεί η ομαλή ανανέωση των συνδρομών σου.
Πιθανά προβλήματα
Όπως κάθε αλλαγή, έτσι και αυτή, μπορεί στην αρχή να φέρει κάποιες δυσκολίες. Ένα συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται τώρα που το 3d-secure εφαρμόζεται καθολικά, είναι να εμφανίζεται σφάλμα σε προσπάθεια αγοράς, επειδή προγενέστερα ο πελάτης πάτησε καταλάθος “ακύρωση συναλλαγής”.
Έστω, δηλαδή, ότι πας να αγοράσεις κάτι, από κάποιο έμπιστο eShop, και βρίσκεσαι στην καρτέλα που πρέπει να συμπληρώσεις την κάρτα σου. Αν πατήσεις “ακύρωση” γιατί π.χ. θα κάνεις την αγορά μετά, γιατί είδες μια επωνυμία που δεν ήξερες ή καταλάθος, η τράπεζά σου ενημερώνεται αυτόματα και δεν αξιολογεί θετικά αυτή την ενέργεια. Έτσι, την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να αγοράσεις από το ίδιο eShop, το πιθανότερο είναι εμφανιστεί μήνυμα σφάλματος.
Τι μπορείς να κάνεις; Αν η επωνυμία που σου εμφανίζεται δε σου είναι γνωστή, πριν πατήσεις ακύρωση, κάλεσε το eShop για να βεβαιωθείς ότι είναι η σωστή. Σε άλλη περίπτωση, καλό είναι να καλέσεις την τράπεζά σου. Εκείνη μπορεί να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κάρτα σου αλλά και να καταγράψει ότι ο προμηθευτής δεν είναι ύποπτος, απλά θεωρήθηκε τέτοιος εξαιτίας της “ακύρωσης”.
Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές σου συναλλαγές με το Papaki, είμαστε πάντα στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουμε σε οτιδήποτε τυχόν προκύψει!
Μπες στη συζήτηση