Εάν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση ή έχεις ήδη μια, θα πρέπει να έχεις κι ένα σχέδιο για το πώς θα την προωθήσεις. Ένα σχέδιο επικοινωνίας και μάρκετινγκ, δηλαδή ένα markerting plan, στοχεύει να θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της επιχείρησής σου και να συμβάλει στην επιτυχία της.
Ένα καλό σχέδιο μάρκετινγκ περιλαμβάνει τα πάντα: από το ποια είναι η αγορά που στοχεύεις μέχρι το πώς θα κερδίσεις τους εν δυνάμη πελάτες σου και πώς θα τους κάνεις πιστούς στο brand σου. Η πιο σημαντική συμβουλή όμως είναι, ότι ένα καλό σχέδιο μάρκετινγκ δεν τελειώνει ποτέ. Eίναι πάντα ένα έργο σε εξέλιξη, επειδή καθώς ξεκινάς την επιχείρησή σου και συλλέγεις περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα, πρέπει να είσαι ευέλικτος και να προσαρμόζεις τα σχέδιά σου σε αυτό που λειτουργεί. Για να ξεκινήσεις λοιπόν, εδώ μπορείς να βρεις 4 βασικά βήματα που πρέπει να συμπεριλάβει κανείς σε κάθε marketing plan.
Βήμα 1: Φτιάξε ένα situation analysis
H ανάλυση κατάστασης (situation analysis) είναι μια εκτενής διαδικασία αξιολόγησης των εσωτερικών και εξωτερικών συνθηκών που θα επηρεάσουν την επιχείρησή σου και την επιτυχία της. Θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις. Έτσι, θα μπορέσεις να χτίσεις τα θεμέλια πάνω στα οποία θα σχεδιάσεις μια στρατηγική: την βέλτιστη για σένα, για τη μοναδική κατάσταση της επιχείρησής σου.
Παρακάτω είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σε μια ανάλυση κατάστασης για ένα αποτελεσματικό marketing plan.
Τα προϊόντα σου και η διανομή τους
Εξέτασε προσεκτικά τα τρέχοντα προϊόντα και τις υπηρεσίες σου. Είναι αρκετά δυνατά και ικανά να ικανοποιούν τις ανάγκες των πελατών σου;
Το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα
Μπορεί να είναι μικρό και ίσως να μην το έχεις βρει ακόμη, αλλά σίγουρα υπάρχει. Όλες οι επιχειρήσεις έχουν κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επειδή όλες οι επιχειρήσεις είναι μοναδικές. Για να προσδιορίσεις το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα, πρέπει πρώτα να προσδιορίσεις τους βασικούς ανταγωνιστές σου, τη θέση των προϊόντων τους, τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους.
Τέλος, θα πρέπει να εκτελέσεις μια ανάλυση SWOT με αυτές τις πληροφορίες. Μια ανάλυση SWOT οργανώνει τις κορυφαίες δυνάμεις, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές που θα αντιμετωπίσει η επιχείρησή σου, σε μια οργανωμένη λίστα.
Βήμα 2: Καθορισμός target market
Αυτό είναι το σημαντικότερο μέρος οποιουδήποτε marketing plan. Κάνε μια έρευνα σε βάθος για να καθορίσεις την αγορά στην οποία στοχεύεις. Βεβαιώσου ότι κατανοείς τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της, όπως δημογραφικά στοιχεία, περιοχές, trends, ενδιαφέροντα και προκλήσεις.
Το target market θα πρέπει στη συνέχεια να χωριστεί σε ομάδες (target groups). Αφού δημιουργήσεις και ερευνήσεις κάθε ένα από τα target groups, θα σε βοηθήσει πολύ να δημιουργήσεις 3-5 customer personas, ώστε να έχεις όλες αυτές τις πληροφορίες οργανωμένες. Customer personas είναι ουσιαστικά κάποια πλασματικά προφίλ ιδανικών πελατών σου. Το προφίλ αυτό περιλαμβάνει στοιχεία όπως την ηλικία του πλασματικού αυτού πελάτη, τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει να κάνει, το επίπεδο εισοδήματος του, τη ρουτίνα του αλλά και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία απαιτείται για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ατόμου.
Πολυ ενδιαφερον και χρησιμο!
Θα μπορουσε να επιλεγει ενα μικρο τμημα του αρθρου κ να γινει λιγο πιο συγκεκριμενο. Συνεχιστε, well done!