Αν έχεις βαρεθεί τη ρουτίνα του φυσικού κόσμου και επιθυμείς να ζήσεις κάτι πρωτόγνωρο ή διαφορετικό, τότε πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις τι είναι το Metaverse. Άλλη μία σύλληψη ευφάνταστης ιδέας που θα γίνει περαστική μόδα ή μήπως ο τρόπος που θα ζούμε στο μέλλον; Αυτό το ερώτημα συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τη συζήτηση γύρω από το Metaverse, που έχει πρόσφατα κάνει ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του.
Τι σημαίνει, όμως, Metaverse;
Metaverse: Τι είναι
Πριν απ’ όλα, να πούμε ότι ως όρος το Metaverse δεν είναι νέος. Υπάρχει ήδη από το 1992 στο επιστημονικής φαντασίας μυθιστόρημά του Neal Stephenson, “Snow Crash”. Το Metaverse αποτελεί ένα ψηφιακό, τρισδιάστατο, παράλληλο σύμπαν (ή μετασύμπαν). Εκεί θα είναι δυνατόν να συμβούν όλα όσα συμβαίνουν και στον πραγματικό κόσμο. Ένας εικονικός, φανταστικός κόσμος στον οποίο οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ πραγματικής και ψηφιακής ζωής θα είναι ιδιαίτερα αχνές.
Πώς λειτουργεί το Metaverse
Το μετασύμπαν θα περιλαμβάνει όλες σχεδόν τις λειτουργίες του φυσικού κόσμου, ενώ θεωρείται συνέχεια του Internet. Ό,τι κάνεις τώρα στο Internet, θα μπορείς να το κάνεις και στο Metaverse. Με τη διαφορά ότι δεν θα είσαι απλώς θεατής, αλλά θα βιώνεις μια πιο εμβυθιστική εμπειρία.
Ας δούμε, όμως, τώρα πώς ακριβώς λειτουργεί το Metaverse και τα στοιχεία που το αποτελούν.
Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality)
Ένα βασικό στοιχείο του μετασύμπαντος είναι η Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality – VR), μια τεχνολογία προσομοίωσης ενός περιβάλλοντος από έναν υπολογιστή. Στο Metaverse θα έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τα πάντα εικονικά με τη βοήθεια ειδικών συσκευών Virtual Reality. Υπάρχουν, μάλιστα, ελεγκτές ανίχνευσης κίνησης για την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων ή ανθρώπων και αντικειμένων.
Φορώντας ειδικές VR συσκευές (γυαλιά, μάσκες ή ειδικό ακουστικό που βυθίζει τους χρήστες στον ψηφιακό κόσμο), θα ζεις και θα δραστηριοποιείσαι μέσα στο μετασύμπαν, καθώς θα μπορείς να πραγματοποιείς εικονικές αγορές/ πωλήσεις τροφίμων, ρούχων, οικοπέδων και γης, να εργάζεσαι, να παίζεις παιχνίδια (gaming) ή να βιώνεις εικονική διασκέδαση κτλ.
Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality)
Μια άλλη διάσταση του Metaverse είναι η Επαυξημένη Πραγματικότητα (Augmented Reality – AR). Η συγκεκριμένη τεχνολογία, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, καθιστά δυνατό τον εμπλουτισμό του φυσικού περιβάλλοντος (η λεγόμενη πραγματική πραγματικότητα) με επιπλέον στοιχεία ή αντικείμενα, ψηφιακά δημιουργημένα. Συνιστά, λοιπόν, μια προσθήκη ψηφιακών επιπέδων σε ένα φυσικό περιβάλλον.
Ας υποθέσουμε ότι θέλεις να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια online και να τα δεις συνδυασμένα με τα υπόλοιπα ρούχα σου. Χρησιμοποιώντας συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας, θα μπορείς να “βάλεις” ψηφιακά τα παπούτσια στα πόδια σου.
Avatars
Όμως, πώς ακριβώς θα κάνεις όλες τις παραπάνω δραστηριότητες μέσα στο μετασύμπαν; Βασικό χαρακτηριστικό του Metaverse αποτελούν τα avatars. Πρόκειται για εκείνα τα ψηφιακά ανθρωπάκια που μπορείς να φτιάξεις σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να αποκτήσεις το ψηφιακό σου αντίστοιχο. Το προσωπικό σου avatar, λοιπόν, θα υποκαταστήσει τη φυσική σου παρουσία. Ελέγχοντας το ψηφιακό σου είδωλο, θα μπορείς να ψωνίζεις, να εργάζεσαι, να ταξιδεύεις και γενικά να κάνεις ό,τι κάνεις και στην… πραγματική πραγματικότητα.
Crypto & Metaverse – Ψηφιακά νομίσματα
Πώς, όμως, θα γίνονται οι συναλλαγές στο μετασύμπαν; Το Metaverse θα έχει τη δική του οικονομία, όπου θα χρησιμοποιούνται ψηφιακά νομίσματα, τα κρυπτονομίσματα ή crypto. Τα κρυπτονομίσματα έχουν ως βασικό πυλώνα την τεχνολογία Blockchain, που ενισχύει τη διαφάνεια στις συναλλαγές. Με τη χρήση crypto στο Metaverse, λοιπόν, θα μπορείς να κάνεις συναλλαγές, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων με πραγματικά χρήματα.
Παραδείγματα Metaverse
Πολλοί είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί που προσπαθούν να συμβάλουν στην ψηφιακή εξέλιξη, επενδύοντας στη δημιουργία των δικών τους Metaverses.
Πάμε να δούμε τώρα κάποια από τα γνωστότερα παραδείγματα Metaverse.
Facebook Meta
Τι είναι το Facebook Metaverse; Πρόκειται για το μετασύμπαν που εμπνεύστηκε ο ιδρυτής της Facebook (πλέον Meta), Mark Zuckerberg, ο οποίος θεωρεί πως θα αντικαταστήσει το σημερινό internet. Ο Zuckerberg έχει κάνει τεράστιες σχετικές επενδύσεις, εξαγοράζοντας, μεταξύ άλλων, την Oculus (2014), εταιρεία κατασκευής συσκευών εικονικής πραγματικότητας. Το όραμα της Meta είναι η δημιουργία ενός εικονικού κόσμου με avatars που θα επικοινωνούν μεταξύ τους με VR συσκευές.
Microsoft Mesh
H Microsoft Mesh είναι μια πλατφόρμα μεικτής πραγματικότητας (εικονική, επαυξημένη, πραγματική), στην οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν ολογράμματα, δηλαδή, τρισδιάστατες απεικονίσεις αντικειμένων, που διατηρούν το βάθος, την παράλλαξη και τις ιδιότητές τους, αλλά είναι εντελώς εικονικές, δεν έχουν καθόλου υπόσταση. Ο τεχνολογικός γίγαντας σχεδιάζει ακόμη την ανάπτυξη τρισδιάστατων, εικονικών, διασυνδεδεμένων χώρων, όπως εργασιακούς χώρους και εμπορικά καταστήματα.
Epic Games
H Epic Games, εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών, σχεδιάζει κι εκείνη το δικό της Metaverse. Εξάλλου, πολλά στοιχεία Metaverse υπάρχουν ήδη στα βιντεοπαιχνίδια. Για την ακρίβεια, το γνωστότερο videogame της, το Fortnite, είναι ήδη κάτι σα μετασύμπαν, μέσα στο οποίο έχουν γίνει μουσικές συναυλίες. Επιπλέον, η τεχνολογία MetaHuman Creator επιτρέπει τη δημιουργία αρκετά ρεαλιστικών ψηφιακών ατόμων. Έτσι, η ιδέα του Metaverse παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά.
Πώς το Metaverse θα διαμορφώσει το μέλλον
Τα φαινόμενα μέχρι τώρα δείχνουν πως το Metaverse μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός, ψηφιακός κόσμος. Θα «τρέχει» παράλληλα με τον φυσικό, ενσωματώνοντας σχεδόν όλες τις δυνατότητες και λειτουργίες του. Το καινοτόμο με το μετασύμπαν θα είναι ότι αυτό θα συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και αν εσύ δεν είσαι συνδεδεμένος (π.χ. το avatar σου θα συνεχίσει να υπάρχει στο Metaverse ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιείς). Ήδη εταιρείες έχουν επενδύσει στην αγορά ψηφιακών εκτάσεων στις οποίες θα γίνονται επιδείξεις μόδας ή πωλήσεις ρούχων για avatars.
Ακόμη, θα ενισχυθεί ο ψηφιακός τουρισμός, με τα εικονικά ταξίδια σε άλλα μέρη του κόσμου να γίνονται απλή υπόθεση, ενώ θα είναι δυνατή η εργασία και συνεργασία με συναδέλφους σε ψηφιακούς χώρους δουλειάς. Η είσοδος εταιρειών στο Metaverse σημαίνει και νέες ευκαιρίες για το παραδοσιακό, αλλά και το digital marketing, με στόχο την προσέλκυση χρηστών προς τα εικονικά ή πραγματικά προϊόντα τους.
Metaverse: Τι σημαίνει και πώς λειτουργεί – Επίλογος
Συνεπώς, η ύπαρξη ενός παράλληλου σύμπαντος δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Το μετασύμπαν ήρθε μάλλον για να μείνει. Ειδικά, αν λάβουμε υπόψη τις τεράστιες επενδύσεις των τεχνολογικών εταιρειών για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού, ψηφιακού κόσμου.
Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να κατανοήσεις τι είναι το Metaverse και πώς λειτουργεί, ώστε να προετοιμαστείς για ένα συναρπαστικό μέλλον!
Αν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον, μη διστάσεις να το κοινοποιήσεις στα social media, για να μάθουν και οι φίλοι σου περισσότερα για το μετασύμπαν.
Η εικονική πραγματικότητα μας προβληματίζει εδώ και χρόνια. Έτσι που πάει, σίγουρα θα αντικαταστήσει την φυσική ζωή και υπόσταση, με αφάνταστες επιπτώσεις, που οι παλαιότεροι δεν θα προλάβουμε να δούμε, ευτυχώς για εμάς!!!
ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ.ΦΥΛΑΧΤΗΤΕ…..