Το Web Summit, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια τεχνολογίας της Ευρώπης, επέστρεψε για 8η χρονιά στη Λισαβόνα, στο Altice Arena στις 13-16 Νοεμβρίου, για να δώσει τον παλμό των εξελίξεων στο tech οικοσύστημα και το Papaki δεν θα μπορούσε να λείπει!
Ανάμεσα σε περισσότερες από 25 θεματικές ενότητες, 16 stages και δεκάδες ομιλίες, roundtables και masterclasses πρωταγωνιστής αναμφισβήτητα αναδείχθηκε η τεχνητή νοημοσύνη που βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης κορυφαίων keynote speakers για τις θετικές και αρνητικές προεκτάσεις της.
Θεματικά highlights
Όλο το τετραήμερο ήταν γεμάτο ενδιαφέρουσες ομιλίες. Εμείς, παρακολουθήσαμε και ξεχωρίσαμε μερικές, το περιεχόμενο των οποίων μοιραζόμαστε μαζί σου για να έχεις μια εικόνα και να πάρεις μια μικρή γεύση από τη διοργάνωση!
Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα;
Η Meredith Whittaker, πρόεδρος της Signal και ερευνήτρια για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τον έλεγχο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας και το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που όπως σχολίασε “υπονομεύει θεμελιωδώς την προστασία των προσωπικών δεδομένων”. Γι’ αυτό και υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη για τη δημιουργία σχετικών κανονισμών.
Το AI μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη;
Η Melanie Nakagawa, chief sustainability officer της Microsoft, μίλησε για τις κλιματικές λύσεις που φέρνει το AI. Παρότι αναγνώρισε ότι “η next-gen AI συνοδεύεται από αυξημένες απαιτήσεις σε πόρους” που σημαίνει αυξημένες εκπομπές, ωστόσο, υποστήριξε ότι “η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να ξεκλειδώσει τεράστιες δυνατότητες στη βιωσιμότητα” επικαλούμενη επίκαιρα παραδείγματα εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων από πρόσφατη επίδειξη στο Λονδίνο.
Πώς το AI βοηθάει στην εργασία;
Ο Albert Wenger, managing partner της Union Square Ventures, παρουσίασε ένα θετικό όραμα για την τεχνητή νοημοσύνη. Υποστήριξε μάλιστα ότι θα μπορούσε να απελευθερώσει την ανθρωπότητα από περιττή εργασία και όχι να οδηγήσει σε μείωση θέσεων εργασίας. Μάλιστα, έθεσε το ζήτημα των κανονισμών και υποστήριξε ότι “η καινοτομία χωρίς όρους σε ακόμη πιο ισχυρή τεχνολογία, νομίζω, είναι λανθασμένη”.
Χρειαζόμαστε περισσότερη νομοθεσία για το AI;
Από την άλλη πλευρά, ο Andrew McAfee, επικεφαλής ερευνητής στο MIT, στην ομιλία του “How do we regulate AI?” τάχθηκε υπέρ της “AI καινοτομίας χωρίς άδεια” και βάσει των AI εφαρμογών που κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά υποστήριξε ότι “αν έχουμε περισσότερο έλεγχο, τότε θα πρέπει να περιμένουμε λιγότερη καινοτομία”. Η καινοτομία, άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο “είναι μια αρκετά απρόβλεπτη, αποκεντρωμένη δραστηριότητα”, χωρίς αυτό να σημαίνει την πλήρη ελευθερία από ρυθμίσεις και εποπτεία.
Πρέπει να ανησυχούμε για την τεχνητή νοημοσύνη;
Ο Jimmy Wales, ιδρυτής της Wikipedia, συμβούλευσε τον κόσμο της τεχνολογίας να παραμείνει επιφυλακτικός απέναντι στην “εύκολη κινδυνολογία” σχετικά με την άνοδο του AI. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Wikipedia αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για την εκπαίδευση ΑΙ συστημάτων. Ακόμη, ενθάρρυνε τον κόσμο της τεχνολογίας να σκέφτεται προσεκτικά, αλλά θετικά όταν εργάζεται για την ανάπτυξη του AI.
Η ICANN για πρώτη φορά στο Web Summit
Μια “ηχηρή” παρουσία ήταν αυτή της ICANN για πρώτη φορά στο Web Summit και της CEO και Interim President της εταιρείας, Sally Costerton.
H ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) είναι το επίσημο διοικητικό όργανο για το συντονισμό των συστημάτων του παγκόσμιου διαδικτύου και η παρουσία της ήταν ιδιαίτερα σημαντική.
Στο panel “Strength in Unity: How to save the internet” εξήγησε τον μη παρεμβατικό ρόλο της ICANN σε φαινόμενα κυβερνητικών περιορισμών της πρόσβασης στο internet. Τόνισε, όμως, ότι οφείλει ως φορέας “να βεβαιωθεί ότι οι κυβερνήσεις γνωρίζουν τις τεχνικές συνέπειες αυτής της ρύθμισης” στις υποδομές και γι’ αυτό “η ICANN δαπανά πολύ χρόνο να εκπαιδεύσει τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν, να σκεφτούν πριν προχωρήσουν” σε μια τέτοια ενέργεια.
Ωστόσο, στο panel “How to stop the internet from unravelling” σημείωσε τον σημαντικό ρόλο της ρύθμισης του διαδικτύου από τις κυβερνήσεις, αλλά με τρόπο που να “το διατηρεί παγκόσμιο και λειτουργικό”.
PITCH: ο διαγωνισμός των Startups
Όμως πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, το Web Summit είχε και καινοτόμες startups που διεκδίκησαν το βραβείο του κοινού και των κριτών στο διαγωνισμό των Pitch sessions.
Ανάμεσα σε 105 startups που προκρίθηκαν στον 3ημερο διαγωνισμό PITCH, η Inspira, βραζιλιάνικη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, κέρδισε το “Final PITCH” στο Web Summit 2023. Η Inspira ιδρύθηκε το 2021 και έχει αναπτύξει έναν ΑΙ νομικό βοηθό για καθημερινές νομικές εργασίες.
Ο Henrique Ferreira, συνιδρυτής της εταιρείας, δήλωσε ότι “Βλέπουμε τεράστια ανάπτυξη του νομικού οικοσυστήματος όσον αφορά τις επενδύσεις”. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “Και, για εμάς, και μόνο που βρισκόμαστε εδώ είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Η Λισαβόνα είναι σημαντική. Αν σκεφτείτε την επιχειρηματική πλευρά, είναι ένας τρόπος εισόδου σε μια άλλη αγορά”.
Ραντεβού το 2024
Η διοργάνωση δε θεωρείται τυχαία μια από τις μεγαλύτερες τους είδους της. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: φέτος παρευρέθηκαν περισσότεροι από 70.200 συμμετέχοντες από 153 χώρες, πάνω από 2.600 startups που έλαβαν μέρος στο PITCH Competition για την πιο πολλά υποσχόμενη νεοφυή εταιρεία και 906 επενδυτές. Ακόμη, συμμετείχαν 2.100 κορυφαία μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το Al Jazeera, το CNBC, το Politico και το Euro News.
Όλος αυτός ο κόσμος, δε συναντήθηκε μόνο στο Altice Arena αλλά και σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς επίσης και στα Night Summits – τα βραδινά πάρτι της διοργάνωσης που είναι ιδανικά για χαλάρωση και για networking!
Το ραντεβού για το Web Summit Lisbon ανανεώνεται για τις στις 11-14 Νοεμβρίου 2024, στο Altice Arena της Λισαβόνας φυσικά. Αν θες κι εσύ να συμμετέχεις στη μεγαλύτερη γιορτή της τεχνολογίας στην Ευρώπη και να ζήσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία, η προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.
Μπες στη συζήτηση