Συχνά βλέπεις διαφημίσεις online που ταιριάζουν απόλυτα στα ενδιαφέροντά σου και ίσως αναρωτιέσαι: τι μπορεί να ξέρει η Google για μένα; Σου έχουμε την απάντηση! Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε χρήσιμες σχετικές πληροφορίες αλλά και απαραίτητες οδηγίες αν θες να μοιράζεσαι λιγότερα με τη Google.
Ποιος/-α είσαι
Μαντεύει το φύλο, την ηλικία και τις γλώσσες που προτιμάς κι αυτό μπορείς να το δεις στις προσωπικές πληροφορίες του λογαριασμού σου. Μάλιστα, με βάση τη δραστηριότητά σου στο Google, έχει επίσης κατηγορίες για να σου εμφανίζει διαφημίσεις όπως η οικογενειακή σου κατάσταση, το εισόδημά σου, η εκπαίδευση, η ιδιοκτησία σπιτιού, η γονεϊκότητα κ.λπ. Επιπλέον, οι διαφημίσεις που εμφανίζει βασίζονται και στο ιστορικό της δραστηριότητάς σου, στο ιστορικό τοποθεσίας και στο ιστορικό του YouTube.
Αν επιθυμείς να προσαρμόσεις ακόμη καλύτερα τις διαφημίσεις στα ενδιαφέροντά σου, έχεις τη δυνατότητα να διορθώσεις τις εκτιμήσεις της Google για να έχεις διαφημίσεις που σου ταιριάζουν περισσότερο.
Αν πάλι προτιμάς να απενεργοποιήσεις τις εξατομικευμένες προτάσεις διαφημίσεων, μπορείς να το κάνεις μέσα από το λογαριασμό σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μεταβείς στην ενότητα Δεδομένα και απόρρητο > Εξατομικευμένες διαφημίσεις και να κάνεις κλικ στο Κέντρο διαφημίσεων μου.
Ακόμη, στην ενότητα “Οι διαφημίσεις μου” μπορείς να ελέγξεις και τη συνάφεια των διαφημίσεων. Έτσι, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις προσαρμογές βάσει θεμάτων, επωνυμιών και να περιορίσεις διαφημίσεις σχετικά με ευαίσθητα θέματα.
Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η Google δεν χρησιμοποιεί ποτέ περιεχόμενο από το Google Drive, το Gmail ή τις φωτογραφίες σου για διαφημιστικούς σκοπούς, και δεν προβάλλει διαφημίσεις χωρίς την άδειά σου.
Τι κάνεις online
Η Google ισχυρίζεται ότι καταγράφει τις δραστηριότητες για να παρέχει την καλύτερη δυνατή εξατομικευμένη εμπειρία, ταχύτερη αναζήτηση και καλύτερες συστάσεις περιεχομένου.
Έτσι, η σελίδα “Δραστηριότητα Ιστού και Εφαρμογών” αποθηκεύει όλο το ιστορικό των εφαρμογών Google και ό,τι κάνεις στη συσκευή σου συγχρονίζεται με τον λογαριασμό σου. Για παράδειγμα, καταγράφει τις ειδοποιήσεις που απέρριψες, την ώρα που άνοιξες μια εφαρμογή (όπως το YouTube), το ιστορικό αναζήτησης Google, την τοποθεσία και πολλά ακόμη.
Περιλαμβάνει επίσης τη φωνή και τις ηχογραφήσεις σου. Ωστόσο, από προεπιλογή, η Google δεν αποθηκεύει τον ήχο. Μπορείς να επιλέξεις την επιλογή αυτόματης διαγραφής για να διαγράψεις αυτές τις δραστηριότητες.
Μπορείς πάντα να έχεις πρόσβαση στα Στοιχεία Ελέγχου Δραστηριότητας (Activity controls) που είναι ενεργοποιημένα μέσω του Google λογαριασμού σου και αν θέλεις να τα απενεργοποιήσεις. Άνοιξε το Gmail σου και κάνε κλικ στην επιλογή Λογαριασμός > Δεδομένα και απόρρητο. Τώρα, πήγαινε στην ενότητα Ρυθμίσεις ιστορικού και κάνε κλίκ στο “Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών” για να βρεις την επιλογή απενεργοποίησης. Αυτό ήταν!
Πού πας
Σου έχει τύχει να σου προτείνει η Google μέρη να επισκεφθείς; Υπάρχει εξήγηση. Η Google αποθηκεύει το ιστορικό τοποθεσίας σου. Πώς όμως; Αυτό το καταφέρνει χρησιμοποιώντας:
- Συσκευές που συνδέονται με το Google λογαριασμό σου
- Την τοποθεσία (GPS) όταν είναι ενεργοποιημένη σε αυτές τις συσκευές
Άλλωστε, μπορείς να επισκεφθείς το ιστορικό τοποθεσίας μέσα από τον λογαριασμό σου από την ενότητα Δεδομένα και Απόρρητο. Εκεί θα βρεις το λεπτομερές ιστορικό των τόπων στους οποίους έχεις πάει και τα μέρη που έχεις επισκεφθεί περισσότερο. Μάλιστα, δείχνει τις ημερομηνίες και τις ημέρες που έμεινες σε ένα συγκεκριμένο μέρος.
Θέλεις να διαγράψεις το ιστορικό τοποθεσίας σου; Μην ανησυχείς! Έχεις τη δυνατότητα να ορίσεις την επιλογή αυτόματης διαγραφής ή να απενεργοποιήσεις το ιστορικό τοποθεσίας. Αν το απενεργοποιήσεις, η Google δεν θα είναι σε θέση να σου παρέχει συμβουλές μετακίνησης, προτεινόμενα μέρη για επίσκεψη ή χάρτες με τα μέρη που έχεις βρεθεί. Ωστόσο, μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς υπηρεσίες της Google, όπως τους Χάρτες και το Google Navigation.
Τι βλέπεις
Η Google γνωρίζει το ιστορικό σου στο YouTube. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να σου παρέχει σχετικές προτάσεις βίντεο, να συνεχίσει το βίντεο από το σημείο που το άφησες και πολλά ακόμη.
Έχεις πάντα τη δυνατότητα να απενεργοποιήσεις το ιστορικό του YouTube μέσα από το λογαριασμό σου. Στη σελίδα Δεδομένα και απόρρητο, στην ενότητα Ιστορικό του YouTube κάτω από την ενότητα Ιστορικό μπορείς να βρεις την επιλογή αυτόματης διαγραφής ιστορικού του YouTube.
Τι ψάχνεις
Η Google μπορεί επίσης να παρέχει εξατομικευμένα αποτελέσματα αναζήτησης με βάση το ιστορικό περιήγησής σου και τα δεδομένα του λογαριασμού σου.
Μέσω των εξατομικευμένων αποτελεσμάτων, η Google μπορεί να “βλέπει” τη διαδρομή της περιήγησής σου και να παρέχει ακόμη και συστάσεις, όπως συναφή θέματα, τι να παρακολουθήσεις, κ.λπ.
Ωστόσο, τα πάντα είναι υπό τον έλεγχό σου. Η Google δίνει στους χρήστες της την ελευθερία να απενεργοποιήσουν και αυτή τη λειτουργία. Μπορείς να απενεργοποιήσεις τη λειτουργία Εμφάνιση εξατομικευμένων αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις σου.
Πού συνδέεσαι
Εάν χρησιμοποιείς τα στοιχεία του λογαριασμού σου για να συνδεθείς σε άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες, η Google μπορεί επίσης να μοιραστεί τα δεδομένα σου με εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων.
Ο βαθμός στον οποίο μοιράζονται τα δεδομένα σου εξαρτάται από το αν το τρίτο μέρος ζήτησε πρόσθετη πρόσβαση στο Google account σου.
Η κοινή χρήση δεδομένων λειτουργεί στην πραγματικότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Κατά καιρούς, η Google χρησιμοποιεί επίσης τα δεδομένα που μοιράζεται η εφαρμογή τρίτου μέρους για να σου παρέχει καλύτερες υπηρεσίες. Γνωρίζει πληροφορίες όπως ο τύπος συνδρομής που χρησιμοποιείς στην εφαρμογή τρίτου μέρους, τα πράγματα που προσθέτεις στο καλάθι σου, τους τύπους βίντεο που προβάλλεις σε μια εφαρμογή video streaming και άλλα.
Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις εδώ- εκτός από το να σταματήσεις να χρησιμοποιείς τη Google ως υπηρεσία σύνδεσης. Μπορείς να παρακολουθείς τις συνδέσεις που έχεις πραγματοποιήσει στην ενότητα Δεδομένα από εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων.
Κλείνοντας
Με λίγα λόγια, μέσα από τον λογαριασμό σου η Google γνωρίζει αρκετές πληροφορίες για εσένα προκειμένου να σου παρέχει όσο το δυνατόν πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες. Ωστόσο, αν ανησυχείς για τα προσωπικά σου δεδομένα, μπορείς απλά να απενεργοποιήσεις τις σχετικές άδειες, όπως είδαμε παραπάνω, και να ενημερωθείς για την πολιτική απορρήτου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ,αν και δεν τυγχανω φιλη της νεας τεχνολογιας και του διαδικτυου …και λογω ηλικιας