Ρομποτική και Εργασία: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον

ρομπότ και εργασία

01 Ιουλίου 2024, από

Σε προβληματίζει η χρήση της ρομποτικής στην εργασία; Η αλήθεια είναι ότι τα ρομπότ έχουν τροφοδοτήσει τη φαντασία μας για πολλά χρόνια, όμως σήμερα αποτελούν πραγματικότητα και έχουν βρει εφαρμογές σε πολλούς κλάδους εργασίας. Τι μας επιφυλάσσει όμως το μέλλον; 

Οι νέες δυνατότητες της ρομποτικής στην εργασία 

Βελτιωμένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ρομπότ έχουν κάνει την παραγωγή προϊόντων και τα εργοστάσια πολύ πιο αποδοτικά, παραγωγικά και οικονομικά, τις τελευταίες δεκαετίες.  

Για παράδειγμα, στην αυτοκινητοβιομηχανία τα ρομποτικά χέρια χρησιμοποιούνται για τη συγκόλληση, τη συναρμολόγηση και τη βαφή εξαρτημάτων. Ένα ρομπότ μπορεί να επαναλάβει την ίδια κίνηση χιλιάδες φορές με ακρίβεια και ταχύτητα, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα και αποδοτικότητα. 

Έτσι, το εργατικό δυναμικό μπορεί να επικεντρωθεί σε πιο σύνθετες και δημιουργικές εργασίες. 

Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας

Τα ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο βοηθητικό στον άνθρωπο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας μιας εργασίας 

Μάλιστα, έχουν συμβάλει σημαντικά στο χώρο των επιστημών. Για παράδειγμα, στην ιατρική, οι ιατρικές πράξεις είναι πλέον δυνατές με τέτοια ακρίβεια που θα ήταν δύσκολο για το ανθρώπινο χέρι. Άλλωστε, τα χειρουργικά ρομπότ έχουν βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των ποσοστών ιατρικού σφάλματος και την καλύτερη δυνατή έκβαση για τους ασθενείς. 

Ασφαλές περιβάλλον εργασίας

Σκέψου πόσες κοπιαστικές ή επικίνδυνες εργασίες θα μπορούσε να αναλάβει ένα ρομπότ. Ενδεικτικά, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, διαχείρισης απορριμάτων ή βαρέων φορτίων, ένα ρομπότ μπορεί να βοηθήσει και να εξασφαλίσει ότι δεν θα διακινδυνεύσει κάποιος εργαζόμενος στη θέση του. Συνεπώς, ο εργασιακός χώρος γίνεται ασφαλέστερος για όλους. 

Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Έχεις σκεφτεί ότι τα ρομπότ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα;  

Τα βιομηχανικά ρομπότ, καθώς ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες λάθους, βοηθούν στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Συνεπώς, συμβάλλουν και στη μείωση των αποβλήτων και έτσι μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. 

Άλλωστε, η χρήση τους θα μπορούσε να περιορίσει τη χειρωνακτική εργασία και να προωθήσει ακόμη περισσότερο την τηλεργασία. Το γεγονός αυτό θα μείωνε σημαντικά τη ρύπανση που προκαλούν οι μετακινήσεις. 

Νέοι επαγγελματικοί ρόλοι

Όπως καταλαβαίνεις, τα ρομπότ είναι ικανά να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες και να καλύψουν ένα μέρος των χειρωνακτικών εργασιών. Σίγουρα όμως η ευρεία χρήση της ρομποτικής θα δημιουργήσει και νέους επαγγελματικούς ρόλους, που ίσως δεν φανταζόμαστε ακόμη!  

Πιθανόν όμως να αφορούν στη συντήρηση ρομπότ, σε απομακρυσμένες λειτουργίες, ή στη χάραξη στρατηγικής για τη χρήση ρομποτικών πόρων και πολλά άλλα.  

Προκλήσεις που φέρνει η χρήση της ρομποτικής 

ρομποτική και προκλήσεις

Εργασιακό περιβάλλον και προσαρμογή

Οι τεχνολογικές εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν τους εργαζομένους και φέρνουν αλλαγές στις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχουν πρακτικές που να τους υποστηρίζουν και να παρέχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και προσαρμογής. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες για να αναλάβουν νέους ή εξελιγμένους ρόλους. 

Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια Δεδομένων

Η τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με την ρομποτική συμβάλλουν σημαντικά στη συλλογή και ανάλυση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων. Συνεπώς, αυτό συχνά δημιουργεί ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από κακή χρήση ή παραβιάσεις. Γι΄αυτό και είναι κρίσιμο οι επιχειρήσεις να φροντίζουν να διατηρούν διαφανείς πρακτικές ασφαλείας και να εκπαιδεύουν τους εργαζομένους τους. 

Νομικές και ηθικές ανησυχίες

Όσες δυνατότητες κι αν έχει ένα ρομπότ, δεν είναι παρά μια ανακάλυψη, ένα θαυμάσιο εργαλείο ή πιο απλά ένα “μηχάνημα”. Η νομοθεσία πρέπει να παραμένει μπροστά από τις τεχνολογικές εξελίξεις για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη και την καινοτομία. Έτσι, είναι απαραίτητο να υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ρομπότ σε σχέση με τον άνθρωπο που θα αποτελέσει τη βάση για μια δημιουργική συνεργασία. 

Επίλογος- Ο αντίκτυπος των ρομπότ στην εργασία 

Αυτό το άρθρο ελπίζουμε να σε βοήθησε να κατανοήσεις καλύτερα τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις που φέρνει η ρομποτική στην εργασία. Και για να απαντήσουμε στην αρχική ερώτηση, όπως ίσως ήδη κατάλαβες, το μέλλον είναι η αρμονική συνεργασία του ανθρώπου με τα ρομπότ. 

Αν αγαπάς την τεχνολογία και θέλεις να προετοιμαστείς για το μέλλον, ο καλύτερος τρόπος είναι να επενδύσεις σε νέες δεξιότητες, στη χρήση AI εργαλείων και στην εξέλιξη των γνώσεών σου στον κλάδο σου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η εργασία μπορεί να γίνει πιο εύκολη και δημιουργική! 

Διάβασε ακόμη 

Tι νέο φέρνει το ChatGpt-4o 

Τα 10 κορυφαία εργαλεία AI του 2023 

Μπες στη συζήτηση

Πες μας τη γνώμη σου!