Ψάχνοντας τρόπους για να βελτιώσεις τη θέση του site σου στη Google, σίγουρα θα έχεις διαβάσει για λέξεις-κλειδιά, έρευνα ενδιαφερόντων κλπ. Εάν έχεις χαθεί, μην ανησυχείς. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα τα βασικά για να μπορέσεις να κάνεις τα πρώτα βήματα προς ένα καλύτερο SEO και μια καλύτερη digital marketing στρατηγική.
Keyword search: Τι είναι;
Η έρευνα για λέξεις – κλειδιά (Keyword search) σε βοηθάει να εντοπίσεις τα πιο συχνά θέματα αναζήτησης (search terms) και να δεις πόσο δημοφιλή είναι αυτά στο δικό σου κοινό. Ερευνώντας τις λέξεις-κλειδιά που λαμβάνουν μεγάλο όγκο αναζητήσεων ανά μήνα, μπορείς να προσδιορίσεις και να ταξινομήσεις το περιεχόμενό που σε ενδιαφέρει ανά θέμα (topic). Στη συνέχεια, με βάση αυτά τα θέματα (topics) μπορείς να ορίσεις συγκεκριμένα keywords που αναζητάς και στοχεύεις.
Πώς να κάνεις έρευνα keywords
Είτε πρόκειται για SEO, είτε για online διαφημίσεις, χρειάζεται να βρεις τα search terms που πραγματικά σε ενδιαφέρουν, ώστε να δημιουργήσεις και να εκτελέσεις μια ισχυρή keyword στρατηγική.
Αυτά είναι 3 απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:
Βήμα 1: Δημιούργησε μια λίστα με θέματα (topics) σχετικά με την επιχείρησή σου
Για να ξεκινήσεις αυτή την διαδικασία, σκέψου τα topics για τα οποία θέλεις να εμφανίζεσαι στη Google και ομαδοποίησέ τα με βάση το περιεχόμενό τους. Δημιούργησε περίπου 5-10 ομάδες θεμάτων που πιστεύεις ότι είναι σημαντικά για την επιχείρησή σου και, στη συνέχεια, βρες συγκεκριμένα keywords.
Εάν είσαι blogger, αυτά είναι πιθανώς τα θέματα για τα οποία κάνεις blog πιο συχνά. Ή ίσως είναι τα θέματα που εμφανίζονται περισσότερο στις συνομιλίες των αναγνωστών σου. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση τους – ποια θέματα θα αναζητούσαν και για ποιο θέμα θα ήθελες να εμφανίζεται η επιχείρησή σου; Εάν ήσουν μια εταιρεία όπως το Papaki, η οποία, μεταξύ άλλων, προσφέρει website hosting και καταχωρίσεις domain name, ίσως θα χρειαζόταν να εξετάσεις groups από topics, όπως:
- καταχώρηση domain
- web hosting
- website hosting
και άλλα παρόμοια.
Βήμα 2: Κάνε έρευνα
Αφού έχεις δημιουργήσει μια λίστα θεμάτων, ήρθε η ώρα για πραγματική έρευνα.
Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αλλά θα επικεντρωθούμε στο πιο δημοφιλές, το keyword planner της Google. Αυτό είναι ένα δωρεάν εργαλείο, μέρος του Google Ads, μιας πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από τη Google για να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις τις διαφημιστικές σου καμπάνιες, να βρεις τα σωστά keywords και να εκτιμήσεις τι volume έχουν.
Μόλις δημιουργήσεις ένα λογαριασμό Google Ads και συνδεθείς, κάνε κλικ στο εικονίδιο εργαλείου στην πάνω δεξιά γωνία της γκρι γραμμής. Έπειτα, στην ενότητα Σχεδιασμός επίλεξε το Keyword Planner.
Τώρα, έχεις δύο επιλογές:
- νέα keywords
- μετρήσεις και προβλέψεις για τα keywords
Επίλεξε “Εύρεση νέων keywords”. Εισάγεις τα topics που συγκέντρωσες, ένα την κάθε φορά, και στη συνέχεια, σου εμφανίζεται μια λίστα με σχετικά keywords και διάφορα δεδομένα. Τα πιο σημαντικά είναι:
- το ακριβές keyword
- τo μέσο μηνιαίο volume του keyword
- πώς οι αναζητήσεις ποικίλλουν με την πάροδο του χρόνου (ιδιαίτερα πρόσεξε την εποχικότητα, εάν είναι σημαντική για την επιχείρησή σου)
- ο δείκτης για τον ανταγωνισμό που έχει το κάθε keyword
Θα πρέπει να καταγράψεις όλες αυτές τις πληροφορίες και να τις λάβεις υπόψη για τη στρατηγική των marketing ενεργειών σου.
Βήμα 3: Ομαδοποίησε τα σχετικά keywords
Το τελευταίο βήμα στη διαδικασία του keyword research είναι η ομαδοποίηση των σχετικών keywords. Αυτό το κομμάτι απαιτεί πολλή προσοχή. Δύο keywords, όπως για παράδειγμα, “Καφές” και “Αγορά καφέ”, μπορεί να φαίνεται ότι έχουν τον ίδιο σκοπό και χρειάζεται να ομαδοποιηθούν. Ωστόσο, η πρόθεση αναζήτησης (search intent) για αυτά τα δύο keywords είναι διαφορετική. Για το keyword “Καφές”, ο χρήστης αναζητά πληροφορίες σχετικά με τον καφέ, ενώ για το keyword “Αγορά καφέ”, ο χρήστης ψάχνει να αγοράσει καφέ. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προσπαθήσεις να στοχεύσεις και τα δύο keywords με μία σελίδα και δεν πρέπει να τα ομαδοποιήσεις.
Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις ποιο είναι το πραγματικό search intent πίσω από κάθε keyword, είναι απλώς να κάνεις μια αναζήτηση στη Google το συγκεκριμένο keyword. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι αυτά που η Google έχει ορίσει ότι οι χρήστες αναζητούν ως περιεχόμενο χρησιμοποιώντας αυτό το keyword. Για παράδειγμα, εάν ”googlάρεις” τη λέξη “καφέ”, βλέπεις μια σελίδα wikipedia για τον καφέ, κάποιο άρθρο σχετικά με τα οφέλη του καφέ στην υγεία και ίσως μια σελίδα για την ιστορία του καφέ. Βλέποντας αυτό, μπορείς να διαπιστώσεις ότι οι χρήστες φαίνεται να αναζητούν γενικές πληροφορίες. Εάν “googlάρεις” όμως “αγορά καφέ”, θα δεις μια σειρά από e-shops που πωλούν καφέ. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να καταλάβεις ότι οι χρήστες θέλουν να αγοράσουν καφέ. Αυτό είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα, αλλά αυτή η μέθοδος λειτουργεί κυριολεκτικά για κάθε επιχείρηση και οποιοδήποτε keyword.
Μόλις ομαδοποιήσεις τα keyword σου με βάση το search intent, το keyword research σου έχει ολοκληρωθεί! Τώρα μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτά τα δεδομένα είτε για βελτιστοποίηση του SEO, είτε για τις digital marketing προσπάθειές σου ή και για τα δύο!
Μπες στη συζήτηση