Το Internet marketing δε μένει ποτέ το ίδιο. Αυτό βέβαια είναι και η μαγεία του. Ίδιος φυσικά, δε μένει ούτε και ο τρόπος που οι χρήστες αναζητούν πληροφορίες στο Internet. Σήμερα, λοιπόν, θα δούμε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τη φωνητική αναζήτηση στο SEO. Μια τάση που έχει απασχολήσει πολλούς επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες SEO, αλλά και επιχειρηματίες.
Πάμε να δούμε αναλυτικά το γιατί.
Τι είναι η φωνητική αναζήτηση
Η φωνητική αναζήτηση (voice search) επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν αναζητήσεις στο Internet, σε ιστοσελίδες ή σε εφαρμογές με τη χρήση φωνητικών εντολών αντί του πληκτρολογίου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση του voice assistant της κινητής σου συσκευής ή με κάποιο σχετικό gadget (Google Home, Amazon Echo κλπ). Αν λοιπόν δεν έχεις ακόμη χρησιμοποιήσει τη φωνητική αναζήτηση, τότε μπορείς να το δοκιμάσεις απλά από το κινητό σου. Αρκεί να ενεργοποιήσεις τον virtual assistant της συσκευής σου.
Φωνητικές εντολές και η δύναμη του Voice Search
Το voice search έφερε κάτι που οι χρήστες αγαπούν: Μεγαλύτερη ευκολία. Σκέψου μόνο ότι το πληκτρολόγιο δεν είναι πάντα και το πιο βολικό μέσο για να ψάξουμε κάτι στις μηχανές αναζήτησης. Καταλαβαίνεις, επομένως, ότι αυτό επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που οι άνθρωποι ψάχνουν πληροφορίες. Άρα, και το SEO (search engine optimization). Στη συνέχεια του άρθρου, θα μάθεις πώς ακριβώς μπορείς να αξιοποιήσεις τη φωνητική αναζήτηση για να βελτιώσεις το SEO της ιστοσελίδας σου.
Ας επιστρέψουμε, όμως, σε αυτό που λέγαμε, πόσο δηλαδή έχει αλλάξει ο τρόπος που οι άνθρωποι ψάχνουν πληροφορίες. Η ίδια η Google, ανέφερε ότι το 55% των εφήβων και το 41% των ενηλίκων, αξιοποιούν καθημερινά το voice search. Ποσοστό που πιστεύουμε ότι θα αυξηθεί. Επίσης, σύμφωνα με τη Statista, από έρευνα που έγινε το 2019 έως το 2020, εκτιμάται ότι το 2024 θα υπάρχουν 8,4 δισεκατομμύρια voice assistants παγκοσμίως. Ναι, καλά διάβασες. Η φωνητική αναζήτηση δεν είναι κάτι απολύτως καινούργιο. Έρευνα της Adobe μάλιστα, το 2019, έδειξε ότι το 85% των χρηστών αξιοποιούν το voice search στο κινητό τους.
Και βρισκόμαστε πλέον στο 2022, με τους voice assistants να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Ο Google Voice Assistant, η Siri της Apple, η Alexa της Amazon, η Cortana της Microsoft και άλλοι, γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητας πολλών χρηστών. Έτσι, οι φωνητικές εντολές έρχονται να συμπληρώσουν το πληκτρολόγιο. Πώς επηρεάζουν όλα αυτά όμως τη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης;
Πώς η φωνητική αναζήτηση θα επηρεάσει το SEO
Το voice search δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει τη SEO προώθηση ιστοσελίδων. Πάμε να δούμε πώς.
Για αρχή, οι λέξεις-κλειδιά (keywords) που χρησιμοποιούν οι χρήστες στο voice search διαφέρουν απ’ αυτές που πληκτρολογούν. Συγκεκριμένα, είναι μεγαλύτερες και μοιάζουν πιο “φυσικές”, σαν να μιλάει δηλαδή ο χρήστης με κάποιον. Η ίδια η Google μάλιστα, έχει αναφέρει ότι το 70% των αναζητήσεων στο Google Assistant, είναι σε πιο “φυσική” γλώσσα. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Έστω ότι κάποιος θέλει να αλλάξει λάμπα στο σπίτι του. Αν πληκτρολογήσει τη λέξη-κλειδί, θα γράψει κάτι σαν: “Αλλαγή λάμπας”. Αν όμως χρησιμοποιήσει π.χ. τον Google Assistant η ερώτηση θα είναι πιο φυσική, όπως “Hey Google, πώς μπορώ να αλλάξω λάμπα στο σπίτι μου;” ή κάπως έτσι.
Εκτός από αυτό, οι χρήστες κάνουν περισσότερες αναζητήσεις που περιέχουν τον όρο “κοντά μου”. Κι αυτό, γιατί είναι πιο πιθανό οι χρήστες που αναζητούν κάτι, να ρωτήσουν με αυτό τον τρόπο τον voice assistant τους. Όπως για παράδειγμα, “Ποιο φαρμακείο είναι ανοιχτό κοντά μου;”.
Κάτι ακόμη που αλλάζει με τη φωνητική αναζήτηση στο SEO, είναι τα αποτελέσματα που δίνει στον χρήστη η Google. Τι σχέση έχουν τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης; Η Google, φαίνεται ότι προσπαθεί όλο και περισσότερο να απαντάει όσο πιο άμεσα γίνεται στα ερωτήματα των χρηστών, εμφανίζοντας πρώτα το πιο σχετικό αποτέλεσμα. Στο SEO, αυτό το ονομάζουμε “θέση μηδέν” ή αλλιώς featured snippet (προβεβλημένα αποσπάσματα). Όταν κάποιος εκτελεί λοιπόν μια φωνητική αναζήτηση, η Google διαβάζει την απάντηση που εμφανίζεται στη θέση μηδέν. Στα ελληνικά αποτελέσματα αναζήτησης δεν έχουμε κάτι τέτοιο, αλλά δεν θα είναι παράξενο να το δούμε μελλοντικά.
Πώς βελτιστοποιώ την ιστοσελίδα μου για το Voice Search
Αφού τα είδαμε όλα αυτά, ίσως θέλεις να κάνεις την εξής ερώτηση: “Πώς μπορείς να βελτιστοποιήσεις το site σου για φωνητική αναζήτηση SEO;” Πάμε να δούμε κάποιους βασικούς τρόπους.
Χρησιμοποίησε πιο “φυσικά” και μεγαλύτερα keywords
Θυμάσαι πιο πριν που είπαμε ότι οι χρήστες στο voice search προτιμούν πιο “φυσικές” και μεγαλύτερες φράσεις; Ένας καλός τρόπος βελτιστοποίησης είναι να προσθέσεις τέτοιες λέξεις-κλειδιά στο περιεχόμενο του site σου ή στα άρθρα του blog σου. Τέτοιες φράσεις είναι τα long-tail keywords, τα οποία συνήθως (όχι πάντα) έχουν περισσότερες από δύο λέξεις και χαμηλό βαθμό δυσκολίας.
Αξιοποίησε το Schema Markup
Το schema markup βοηθάει τις μηχανές αναζήτησης να κατανοούν καλύτερα τι είδους περιεχόμενο έχεις στο site σου. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχουν διαφορετικά markups. Συγκεκριμένα, το speakable markup δείχνει στην Google ποιο content ή σημείο σε αυτό, είναι κατάλληλο για να διαβάσουν τα search engines με τον Google Assistant.
Μην ξεχνάς τα keywords σε μορφή ερωτήσεων
Οι λέξεις-κλειδιά που ξεκινούν με “Τι”, “Ποιος”, “Πώς”, “Πού”, “Πότε”, “Γιατί” κλπ, είναι ιδανικές. Μην τις αφήνεις, λοιπόν, εκτός του περιεχομένου σου (άρθρα, σελίδες υπηρεσιών κλπ.) και εκτός των σελίδων με τις “Συχνές ερωτήσεις”. Τα FAQs (Frequently Asked Questions), άλλωστε, είναι ένας καλός τρόπος για να συμπεριλάβεις εύκολα τέτοια keywords στο site σου.
Βελτίωσε την ταχύτητα του website σου
Η ταχύτητα φόρτωσης του μέσου αποτελέσματος στη φωνητική αναζήτηση είναι μεγαλύτερη από το μέσο website. Πέρα όμως από αυτό, το τεχνικό SEO, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την απόδοση της ιστοσελίδας σου. Εκτός από τις λέξεις-κλειδιά και τα backlinks, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τεχνικά σημεία του site μας.
Συμπεράσματα
Η βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων και της παρουσίας τους στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, είναι μια συνεχής διαδικασία. Καθώς, λοιπόν, το digital marketing εξελίσσεται, πρέπει να βαδίζουμε κι εμείς μαζί του. Η φωνητική αναζήτηση σίγουρα έχει επηρεάσει τον τρόπο που κάνουμε SEO και κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε βέβαια ότι θα αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναζήτηση με το πληκτρολόγιο, όπως ούτε και η οπτική αναζήτηση. Θα τη συμπληρώσει μόνο και θα δώσει στους επιχειρηματίες και στους marketers περισσότερες επιλογές.
Μπες στη συζήτηση