Σκέφτεσαι να δημιουργήσεις την επιχείρησή σου online ή θες να πας την ήδη υπάρχουσα ένα βήμα παρακάτω με ηλεκτρονικό κατάστημα; Αφού βρεις πώς να δημιουργήσεις το eShop σου, μένει να αποφασίσεις πώς θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές σε αυτό. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα μάθεις τι σημαίνει πάροχος υπηρεσιών πληρωμών, καθώς και ποιοι είναι οι 7 καλύτεροι, για να επιλέξεις τον κατάλληλο.
Τι είναι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών – Ορισμός
Ας δούμε με έναν ορισμό τι είναι ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ή PSP. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών ή PSPs είναι εταιρείες τρίτου μέρους που δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προβαίνουν σε ένα ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών πληρωμών.
Πολλοί αναρωτιούνται «ποιοι είναι οι τρόποι ηλεκτρονικών πληρωμών». Στο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορείς να πληρώσεις με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, ψηφιακά πορτοφόλια, πάγιες εντολές, τραπεζικές μεταφορές μέσω internet banking, καθώς και τραπεζικές μεταφορές σε πραγματικό χρόνο. Η PayPal, παραδείγματος χάρη, αποτελεί έναν τρόπο ηλεκτρονικής πληρωμής.
Ήδη δραστηριοποιούνται πολλοί πάροχοι και ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας Payment Servicies Directive 2 – PSD2 στην ελληνική νομοθεσία.
Βέβαια, έχεις τη δυνατότητα να εκδώσεις και φυσικές κάρτες των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών. Η Viva Wallet, για παράδειγμα, σου προσφέρει μια φυσική κάρτα, την οποία μπορείς να παραγγείλεις και να τη χρησιμοποιείς τόσο σε φυσικές αγορές όσο και σε ηλεκτρονικές.
Πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών vs Λογαριασμοί εμπόρων
Η βασική διαφορά ανάμεσα σε έναν λογαριασμό εμπόρου και σε έναν PSP έγκειται στον τρόπο διαχείρισης των συναλλαγών. Οι λογαριασμοί εμπόρων χαρακτηρίζονται από μια πιο διεξοδική διαδικασία ελέγχου και επικεντρώνονται περισσότερο στη διαδικασία της πληρωμής. Οι PSPs απ’ την άλλη, επικεντρώνονται στη διευκόλυνση και την ταχύτητα των συναλλαγών.
Σε έναν PSP, δίνεται η δυνατότητα ύπαρξης πολλών χρηστών μέσα σε μια ομάδα, ενώ αν πρόκειται για λογαριασμό εμπόρων, κάθε έμπορος έχει τον δικό του προσωπικό λογαριασμό. Οι λογαριασμοί εμπόρων λειτουργούν ως μεσάζοντες ανάμεσα σε σένα και στην πληρωμή ενός πελάτη.
Ακόμη, αν κάποιος αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από εσένα, ο λογαριασμός εμπόρων είναι αυτός που θα επεξεργαστεί την πληρωμή μέχρι να φτάσει σε σένα. Αντιθέτως, σε έναν PSP, η πληρωμή θα περάσει στον λογαριασμό της επιχείρησής σου άμεσα και γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις.
Τέλος, οι PSPs σου δίνουν περισσότερους τρόπους πληρωμής των ηλεκτρονικών αγορών, πέρα από τις online πληρωμές με κάρτες.
Πλεονεκτήματα χρήσης παρόχων υπηρεσιών πληρωμών
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των PSPs είναι η προστασία στη διαδικασία πληρωμήςκαι τα μέτρα ασφάλειας. Οι PSPs είναι σχεδιασμένοι με το πρωτόκολλο 3d-secure, το οποίο εγγυάται την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την ταυτοποίηση της νομιμότητας της κατοχής της κάρτας. Είναι ευέλικτοι, παρέχουν άρτια εξυπηρέτηση, ολοκληρωμένες λύσεις και ένα πακέτο εργαλείων που περιλαμβάνει εργαλεία τιμολόγησης, δυνατότητα αναφορών, κ.ά.
Προμήθεια παροχών υπηρεσιών πληρωμών
Σίγουρα σε προβληματίζει το πόσο κοστίζει ένας πάροχος υπηρεσιών πληρωμών. Οι χρεώσεις των PSPs εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν διαφορετικές χρεώσεις για μεγάλες επιχειρήσεις και άλλες για ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Σημαντικός είναι, μάλιστα, και ο μέσος όρος συναλλαγών που θα έχει το eShop σου. Υπάρχουν πρόσθετες χρεώσεις που πρέπει να λάβεις υπόψη, όπως οι χρεώσεις της τράπεζας με την οποία θα συνεργαστείς, αλλά και η άδεια παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.
Ποιοι είναι οι 7 καλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών για eShop
Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τα βασικά, ας δούμε ποιοι είναι οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, και συγκεκριμένα οι 7 καλύτεροι.
1. PayPal
Η PayPal είναι ίσως η πιο δημοφιλής υπηρεσία online συναλλαγών. Ιδρύθηκε το 1998 και λειτουργεί ως πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών, στην οποία μπορείς να μεταφέρεις, να ζητήσεις χρήματα, αλλά και να κάνεις πληρωμές. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις έναν λογαριασμό PayPal και να συνδέσεις μια ήδη υπάρχουσα κάρτα (χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη).
Χρησιμοποιείται από πολλές εταιρίες στην Ελλάδα – όπως Skroutz, Public, και άλλες – και θεωρείται ο ασφαλέστερος τρόπος πληρωμής ηλεκτρονικά. Με την anti – fraud τεχνολογία της, εξασφαλίζει την κρυπτογράφηση των προσωπικών σου στοιχείων όσο και των στοιχείων της πιστωτικής ή χρεωστικής σου κάρτας.
2. Viva Wallet
Πάμε στη Viva Wallet. Η εταιρείαιδρύθηκε το 2013 και λειτουργεί σε πάνω από 30 χώρες της Ευρώπης. Είναι μια ψηφιακή τράπεζα, που εξυπηρετεί τόσο επαγγελματίες όσο και ιδιώτες. Δεν έχει φυσικά καταστήματα και διαθέτει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρέχει υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα!
Μέσω της Viva Wallet μπορείς να κάνεις καταθέσεις, αναλήψεις και κάθε είδους συναλλαγή. Προτιμάται από επαγγελματίες, καθώς παρέχει καινοτόμες εφαρμογές, ταχύτητα, ευκολία και αξιοπιστία. Εξυπηρετεί συναλλαγές μέσω ίντερνετ, αλλά και μέσω κινητού με την εφαρμογή Viva Wallet App. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχεις τη δυνατότητα να αποκτήσεις και φυσική κάρτα για τις συναλλαγές σου.
3. Braintree
Η Braintree ιδρύθηκε το 2007 και το 2013 αγοράστηκε από την PayPal. Εστιάζει αποκλειστικά στις πληρωμές με κάρτα μέσω κινητού, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Προσφέρει πολλές δυνατότητες, έχει εύκολη λειτουργικότητα, πλήρες φάσμα τύπων πληρωμών, καθώς και πολλές νομισματικές επιλογές. Τέλος, λειτουργεί με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, πράγμα που την κάνει άκρως ασφαλή επιλογή.
4. EveryPay
ΗEveryPayείναι ένα ίδρυμα πληρωμών αδειοδοτημένο από την Τράπεζα της Ελλάδος. To Payment Gateway της EveryPay είναι το πιο προηγμένο σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα ταχύτερα στην Ευρώπη. To Everypay Marketplace API είναι πλήρως συμβατό με την PSD2 και οι υπηρεσίες της χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 8.000 εταιρείες σε Ελλάδα και Ευρώπη!
5. Cardlink
Στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και ειδικότερα στη διαχείριση συναλλαγών με κάρτες, τόσο στο φυσικό όσο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, συναντάμε την Cardlink. Η εταιρεία λειτουργεί το μεγαλύτερο δίκτυο POS τερματικών στην Ελλάδα εξυπηρετώντας με ασφάλεια και ταχύτητα επιχειρήσεις και καταναλωτές. Με ένα Cardlink POS μπορείς να δεχτείς πληρωμές με οποιαδήποτε κάρτα και με οποιαδήποτε μέθοδο. Χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρίες, όπως ο Κωτσόβολος, η Vodafone, κ.ά.
6. Stripe
Το 2011ιδρύθηκε η Stripe, ενώήρθε στην Ελλάδα το 2019. Είναι μια διεθνής πλατφόρμαπληρωμών, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να δέχονται, να στέλνουν χρήματα, αλλά και να κάνουν διαδικτυακές συναλλαγές. Υποστηρίζει περισσότερα από 130 νομίσματα και οι ψηφιακές πληρωμές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ιστοσελίδα, κινητό ή και μέσω εφαρμογής. Η πλατφόρμα δέχεται μια μεγάλη γκάμα τρόπων ηλεκτρονικών πληρωμών και καρτών, όπως Visa, Mastercard, American Express κ.ά.
7. 2Checkout
Μια από τις καλύτερες πύλες πληρωμών θεωρείται η 2Checkout. Υποστηρίζει 15 γλώσσες και 87 διαφορετικά νομίσματα. Είναι ένας διεθνής επεξεργαστής πληρωμών, ο οποίος λειτουργεί ως σύστημα τρίτων και μεταφέρει χρήματα από τον αγοραστή στον πωλητή. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν πολλαπλές μεθόδους πληρωμής, όπως πιστωτικές κάρτες, χρεωστικές κάρτες, ακόμη και PayPal! Υποστηρίζει τις συναλλαγές μέσω κινητού και διακρίνεται για τις μεθόδους ασφάλειας, αλλά και για την εξυπηρέτηση των χρηστών της.
Πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών – Σύνοψη
Εν κατακλείδι, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, μπορούν να κάνουν το eShop σου ανταγωνιστικό, αλλά και ελκυστικό προς τους καταναλωτές. Θα σου προτείναμε, πριν προβείς σε σύμβαση παροχής, να κάνεις μια ενδελεχή έρευνα. Προσπάθησε να βρεις τον κατάλληλο πάροχο, να δεις αν σε συμφέρει ένα μηνιαίο ή ένα ετήσιο πρόγραμμα, ποια είναι η προμήθεια από τον κάθε ένα, και φυσικά ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις τους. Ακόμη, αν σε ενδιαφέρει να προωθήσεις επιπλέον το ηλεκτρονικό σου κατάστημα, μπορείς να αξιοποιήσεις το e-mail marketing και τα αυτοματοποιημένα emails για eShop. Έχοντας κατανοήσει τι είναι ο πάροχος υπηρεσιών πληρωμών ή PSP, τώρα μπορείς να επιλέξεις αυτόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου.
Ο Αλέξανδρος Κοκόλης είναι ιδρυτής της Wizard Google Premier Partner, με 15 χρόνια εμπειρίας στη διαφήμιση και το digital marketing,
έχοντας χειριστεί μεγάλα διαφημιστικά & digital marketing projects σε Ελλάδα και Εξωτερικό.
Μπες στη συζήτηση